Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Поевтиняването на жилищата забави ход

2010-10-26   |  Дневник, 25.10.10

Минимален спад на цените на жилищата през третото тримесечие на годината спрямо предходното от 1.2%, отчете НСИ. На годишна база апартаментите поевтиняват с 6%, а спрямо пика през третото тримесечие на 2008 г. - с над 32%.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2010 г. е 960 лв./кв.м, докато преди две години е била 1418 лв., показват данните на НСИ.

Данните потвърждават анализи на агенциите за недвижими имоти за забавен спад на цените на апартаментите през последните месеци. Спадът на средните продажни цени на жилищата в страната забавя своя темп през третото тримесечие на 2010 г. спрямо предходните, отчете индексът на "Райфайзен имоти" миналата седмица.

Преди тях от Бългериан Пропертис и "Кредитекс & Хипокредит" заявиха, че цените на жилищните имоти са се стабилизирали, като при малките апартаменти вече няма поевтиняване. Основна причина за стабилизирането на цените на жилищата е намаленото строителство на нови апартаменти, което постепенно създава вакуум на пазара и не позволява спад на продажните нива на готовите жилища.

Националната статистика отчита намаление на цените в 16 областни града, като най-голямо е в Габрово - с 8.6%, Търговище - със 7.2%, и Хасково - с 5.8%. В останалите 12 областни центъра цените на апартаментите растат с 1 до 5%. Най-голям ръст отбелязват жилищата в Кърджали - с 4.6% през третото тримесечие спрямо предходното на 2010 г.В София апартаментите също да поскъпнали и продължават да държат най-високи цени в страната - 1592 лв./кв.м. След столицата се нареждат Варна - с 1557 лв./кв.м, и Бургас - с 1164 лв./кв.м. Най-евтини са жилищата в Кюстендил - 575 лв./кв.м, следвани от Габрово - 608 лв./кв.м, и Видин - 643 лв./кв.м, показват данните на НСИ.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване