Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Наемите в столицата са паднали тази година едва с 13 на сто

2009-12-11   |  Красимира Янева, в. Пари, бр. 236, 11.12.09

32% е средният спад в средните цени на реализираните сделки с жилищни имоти в София за тази година. Средната цена сега е 65 400 EUR за 2009 спрямо 96 200 EUR за 2008 г, показва анализ на Бългериан Пропертис. Средният спад на цените на жилищата в страната за последната година е от 25 до 35 на сто, посочват брокери от различни агенции.

Сделки

От Бългериан Пропертис отчитат 40% спад в обема на сделките в страната за единайсетте месеца на годината спрямо същия период на 2008 г. 13 на сто е намалението на наемните цени на жилищните имоти в София, докато във Варна има задържане на нивата, поясни оперативният директор на Бългериан Пропертис Полина Стойкова. В морската ни столица, а и в София има 30% спад в наемните нива на офиси и магазини.

Ваканционни

Над 50% е спадът в цените на апартаментите в Банско и 30% в Слънчев бряг. С малко над една трета са паднали средните цени на селските имоти в страната през периода януари - ноември т.г. спрямо 2008-а. Като цяло се увеличава броят на сделките с имоти, чиито офертни цени се намаляват.

Прогнози

Голяма част от тези отложени покупки ще започнат да се случват през 2010 г, прогнозира Полина Стойкова. Представители на строителния и имотния бранш смятат, че пазарът може да изпревари с няколко месеца възстановяването на икономиката. По прогноза на финансовия министър икономическото възстановяване ще започне от май 2010 г., може би ни очаква още минимум половин година на спадащи цени и малък обем от сделки, каза Стойкова. Според нея офертните цени и занапред ще се коригират, за да стигнат до нивата, на които да може да бъдат продадени, като това е пазарен механизъм на саморегулация. Колкото по-бързо се установят пазарни нива на цените на имотите, толкова по-бързо ще започне да се увеличава обемът на реализирани покупко-продажби, твърди Стойкова.

Възстановяване

Собственици на агенции за недвижими имоти прогно¬възстановяването на пазара да стане първо с увеличаване броя на сделките, като купувачите ще търсят все по-често качествени имоти. От Бългериан Пропертис очакват първоначалното увеличение на продажбите да стане в София и Варна. Чак след ръста в броя на сделките може да се очаква и повишение на цените на имотите.

Класация България сред страните с най-голям срив:

► Индексът на консултантската компания Knight Frank поставя България на 39-о място от общо 42 пазара на жилища. След нас - т.е. такива с още по-голям спад 6 цените - са Дубай, Естония и Литва.
► Най-голям спад на годишна база е регистриран в Дубай - 47%, но през третото тримесечие там има ръст от 1.2%.
► Израел остава най-добре представилият се пазар на годишна база и единствената държава, в която се регистрира двуцифрен ръст на цените от 13.7%.
► В Европа Испания, Дания и Ирландия все още не са записали първото си тримесечно увеличение от кредитната криза, защото има свръхпредлагане на жилища Във Великобритания заради недостиг на имоти за живеене започна възстановяването на цените.
► Увеличението на тримесечна база се засилва в Австралия, която остана относително незасегната от кредитната криза.

Много азиатски икономики също се представят добре - в Хонконг е отбелязан тримесечен ръст от 6%, а в континентален Китай повишението е 2.5%. За Индия още няма данни за третото тримесечие, но цените там растат още от второто тримесечие и тази тенденция се очаква да продължи.

Апартаменти в София на цени под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване