Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Успехът се крие в разума и прагматичността

2009-02-23   |  Милена Богданова, Списание „Имотът”, февруари 2009

Накъде ще тръгнат цените на имотите? Макар и банален, въпросът не поражда еднозначен отговор. Прекалено много са факторите, които влияят върху пазара – като се започне от банковото кредитиране, мине се през състоянието на трудовия пазар и се стигне до психологическите нагласи на клиентите. Сегментирането, не само по вид имот, но и по местонахождение, ще продължи да играе ключова роля. Така например, инвестицията в недвижим имот в столицата ще е изгодна и през тази година. „Процесите, които наблюдаваме през последните няколко месеца, дължащи се основно на световната финансова криза, в известна степен ще „отпушат пазара”, прогнозира Светослав Друмев, управител на офис София на „Бългериан Пропертис”. Отрезвяването както на купувачите, така и на продавачите, ще доведе до реализирането само на добрите проекти. Това, от своя страна, ще завиши качеството на предлагания продукт. „Инвестицията в качествен имот в момента е напълно оправдана и разумна. Цените ще започнат бавно да се стабилизират и около средата на годината ще е налице плавен ръст. Тази тенденция ще се наблюдава до края на 2009-та”, е мнението на Друмев.

През последните две-три години основен съперник на София по отношение на цените на жилища бе и продължава да е Варна. „През 2009 г. цените на панелните имоти и тези старо строителство в крайните квартали на Морската градина ще спаднат, докато цените на тези в топцентъра на Варна ще се запазят с перспектива за нарастване през следващите години”, прогнозира Евгени Златев, управител на офис Варна на „Бългериан Пропертис”. Ще продължи тенденцията, която се налага от края на миналата година за увеличаване на дела на наемите в сравнение с продажбата на имоти. Според Златев „търсенето на имоти „на зелено” също ще спадне поради несигурност на финансирането от страна на строителите и завършването на проектите и поради увеличеното предлагане на качествени завършени жилища.” Това, от своя страна, ще доведе до увеличаване на търсенето на готови апартаменти.

За разлика от Варна, където интерес към покупката на имоти проявяват и чуждестранни граждани, то в Бургас основният двигател за реализирането на сделки са финансовите възможности на българските купувачи. „През последните месеци търсенето е с намалени нива, което е продиктувано основно от очакванията на хората за сериозен спад на цените и възможност за сключване на много изгодни сделки”, обяснява Невена Цветкова, управител на офис Бургас на „Бългериан Пропертис”. Тя допълва, че сделки се сключват с купувачи, които разполагат с кешови парични средства и не търсят имоти за инвестиция, а за ползване. Предпочитани ще са двустайните апартаменти в широкия център на добри цени, дори да не разполагат с екстри.

Кризата като че ли измести фокуса на внимание на онези, които се интересуват от пазара на недвижими имоти от ваканционните имоти към жилищните. Донякъде това може би е оправдано, като се има предвид, че по време на икономически сътресения се инвестира в най-необходимото, а определено ваканционните имоти не са в кошницата с най-нужното. През 2008 г. интересът към най-големите морски и ски курорти значително намаля, като за Банско почти замря. „Това обаче донесе със себе си изгодни цени и предимство на купувачите в избора и преговорите при покупка”, казва Михаил Чобанов, управляващ директор на „Бългериан Пропертис”. Според него през 2009 г. ще се задълбочи тенденцията от 2008 г. за търсенето на качествени и дори луксозни ваканционни имоти в комплекси с много екстри и уникални местоположения като първа линия на морето или в непосредствена близост до ски писти или голф игрища.

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване