Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Не чакайте евтини кредити скоро, но имотите ще падат

2009-07-31   |  София Терзийска, 24 часа, бр. 207, 31.07.09, с. 18

Кризата е тежка, но не катастрофална, каза главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

- Г-н Хампарцумян, идва ли краят на скъпите кредити?

- Първо, трябва да обясним защо в последните години лихвите бяха толкова ниски. Светът беше в свръхоптимистична еуфория за развитието на икономиката и цените. Около 10 г. вървеше нагоре, а Източна Европа като регионът с голям потенциал за растеж имаше ръст от 6-8% на година.

Заради кризата предлагането на пари намаля, а това повишава цената им. Рискът също се повиши. Загърбили сме вече период, в който лихвите са били исторически ниски за последните 30 г. в България и по света. Вероятността да видим тези лихви в обозримо бъдеще е много малка.

На изхода от кризата може да очакваме лихвите да отидат надолу, но няма да стигнат нивата отпреди кризата. Тези, които са направили сметка на ръба на възможностите при предишните лихви, трябва да мислят за преструктуриране на финансите и бюджета си.

В България нивата не може да са съизмерими с тези в САЩ и Германия например. Тази разлика винаги е съществувала, но сега се е увеличила и покрай кризата.

Грешка е да се мисли, че когато се обявяват лихви от Федералния резерв или ЕЦБ от 0,5-1%, то това е цената, която автоматично става цена на потребителски, ипотечни или бизнес кредити. Трябва да се има предвид, че тези лихви са цената на парите за 1 ден. Когато се увеличи срокът, стават други. За 5-годишни облигации лихвата е малко под 3%.

И това е рискът на американската икономика, представете си къде е на българската държава, на отделната фирма или гражданин - разбира се, че е по-голям и кредитът е по-скъп.

Другият аспект са агресивните политики за промотиране на кредитите преди кризата - реклами създадоха впечатление, че вземането на кредит е най-лесното нещо дори и от хора, видимо недобре оправящи се в живота. Това не е характерно само за България, разбира се. Това е отговорност и за банките, и за тези, които вземат. Кредитът не е основно човешко право, а възможност да получат допълнителни средства сега, за да инвестират, за да имат по-добро жилище, за да се образоват. Във всеки един момент обаче трябва да се мисли, че тази възможност струва пари.

Добрата новина е, че задлъжнялостта на българина е многократно по-ниска, отколкото е в англосаксонските страни.

Освен това в банките, поне за нас мога да твърдя, че сме готови да преструктурираме кредити при временни затруднения.

- Въпреки това лошите кредити бележат сериозен ръст.

- Това е естествено, дори чисто математически се изчисляват като процент от общия обем на кредити и когато обемът спря да расте, цифрите очаквано се влошават. В различните сегменти и банки е различно - по-агресивните през годините сега имат по-висок процент затруднени клиенти. Но това се преодолява с различни начини за облекчаване, с провизиите, които всяка банка има.

- Преди време казахте хиперболистично, че купилите скъпи коли на кредит или лизинг може да се наложи да закусват с тях. Ще се стигне ли до това някои българи да трябва да ядат тухли, бетон, керемиди, образно казано?

- Няма да се стигне дотам, но ще се стигне до ресегментиране на пазара - някой, който си мисли че е строил 5-звезден хотел, може да се наложи да го трансформира в общежитие за персонал. Строителното предприемачество беше индустрия, която в добрите години печелеше над 100%. Няма индустрия с устойчиви норми на печалба над 100%, с изключение на търговията с наркотици и оръжие, но там е доста опасно и незаконно.

По-разумните фирми с по-добри проекти ще понесат определени затруднения, но в крайна сметка ще излязат от проектите с по-малка печалба. Другите ще трябва да ги реализират като обезпечения, да правят редица отстъпки.

Добрата новина е, че чуждите клиенти, големите фондове ги няма. Клиент ще е българинът с неговите желания и възможности да плати. Това означава, че цените на имотите ще падат. Имат още потенциал накъде да се свалят.

Но най-малко това ще се отрази на най-добрите проекти - ако някой иска апартамент с изглед към опашката на коня срещу Народното събрание, пак ще плати много пари.

- Вероятно и сега има хора, които искат да купят имот, но банките не дават кредити.

- Банките дават кредити, просто са по-консервативни. А и не трябва да се говори общо за всички 32 банки. Те са стабилни, но не са еднакви, възможностите за развитие на бизнеса и подкрепата на клиентите им е различна.

- Кое е по-валидно за слабото кредитиране - банките са затегнали много критериите или на клиентите им е скъпо да теглят и чувстват несигурност за бъдещето си?

- И двата фактора са валидни. Ролята на банките не е да създават предпоставки за икономически ръст, а да го подкрепят. Пазарът и инициативите на предприемачите са много по-важни.

В период на криза има банки, които много рязко свиват кредитната си дейност, и това са тези, които бяха по-агресивни преди. Те също не са спрели да кредитират, но за клиентите им има голям ефект - като от удар в стена с голяма скорост. По-консервативните също са повишили изискванията, но това не се приема така шоково.

Истината е, че ръстът на кредитирането ще дойде от търсенето на кредити. Заради кризата има смущение у предприемачите по целия свят. Те премислят дали да направят дадена инвестиция, от кои разходи да свият, т.е. търсенето на ресурс е намаляло заради средата.

- Последният доклад на УниКредит Булбанк прогнозира задълбочаване на рецесията. Как на практика ще я усетят хората?

- Тази криза, независимо че е световна и много дълбока, е първата нормална за България. Предишните през 90-те години бяха катастрофални - свързани с хиперинфлация, девалвация, затваряне предприятия.

Тази криза е тежка, но не е катастрофална и ефектите са различни за всеки. През 90-те години станахме свидетели на купони, прекъсване на тока, пенсии по 3 долара и заплати по 15 долара.

Сега кризата е по-избирателна. Тя ще бъде по-слабо усетена от хора, които не са си загубили работата, не са им намалели заплатите. Някои бизнеси дори могат да излязат от кризата с още по-добри пазарни позиции.

Както държавата, така и икономическите субекти и всеки човек трябва да вземе решения, да свързани с минимизирането ефекта на кризата - например да реши, че тази година няма да даде толкова пари за почивка, за да плати образованието на децата. Новата кола също може да отложи за 2011 г. Тези, които имат най-малко късмет и са загубили работата или бизнесът им е фалирал, трябва да се опрат като за начало на социалните мрежи и с подкрепа да се изправят и да започнат наново.

- Напоследък има призиви от една асоциация да не се плащат кредитите заради високите лихви. Как ги оценявате?

- Ако някой се подведе по този съвет, рискува никога да не получи кредит повече. Неплащането би могло да доведе до това цял живот да нямаш възможност да получиш кредит. Аако даден човек не може да си плаща сметките, това не е основание да се вдигне революция, защото и други са затруднени, но се справят.

- Според УниКредит Булбанк високите лихви по депозити, които водят до високи лихви по кредити, са опасни. Кога ще спре надпреварата за привличане на средства?

- Надявам се скоро, за да не се удължава тази самоубийствена спирала, която води до изяждане на печалбите на банките и индиректно създава затруднения на икономиката. Защото, ако депозитът струва, да речем, 10%, кредитът става 15%. Това е изключително висока лихва.

Има и пазарни сили, които влияят - колко бързо ще се стабилизира икономиката. А това зависи и от разумното управление на държавата. Надявам се новият екип на правителството да е по-професионален и да създаде и допълнително доверие. В резултат очаквам един от ефектите да е успокояване на лихвите по кредити.

- Какви са като цяло очакванията ви от новото правителство?

- Позитивни. Не познавам някои от хората, но имат много добри биографии и изглеждат от едно поколение, което сега влиза във висшата сфера на управление - би трябвало да е по-професионално, по-малко покварено, по-ентусиазирано. Това са хора с по-добро материално състояние.

Имали сме министри, които на входа парадират с бедността си, а на изхода ни шокират с арогантното си потребление. Какво се е случило между входа и изхода, можем да предполагаме. От тази гледна точка новите министри много повече ще държат на професионалната си реализация, отколкото на персоналното забогатяване, защото могат да забогатеят, и преди и след това и никой няма да им се сърди.

Покупка на недвижим имот с ипотечен кредит

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване