Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Интересът към бизнес имотите остава слаб

2011-11-04   |  Mediapool.bg, 03.11.11

Интересът към бизнес имотите остава слаб и през третото тримесечие на 2011 г. Във всички сегменти – офис, търговски и логистични площи продължава тенденцията за намаляване на цените, макар и със забавени темпове. При офис площите пазарът продължава да се движи от преместването на наемателите от стари към нови офиси. Нито един нов мол не е отворил врати от началото на годината. Около 100 хил. кв.м нови складове са пуснати в експлоатация през 2011 г. Това показва анализ на консултантската компания "Фортън", представител на "Кушман и Уейкфилд" за България.

Походът от стари към нови офиси продължава

Ръст от 64% в подписаните договори за наем на офис площи през третото тримесечие спрямо предходното, отчитат от "Фортън". Повишената активност е в резултат от големия брой изтичащи договори на наемателите. Сделките са главно от релокацията на компаниите от по-стари и нефункционални сгради в първокласни офиси. Въпреки че новите офис сгради с добро местоположение постепенно се пълнят, ръстът на свободните площи остава висок – около 29% от налични близо 1.4 млн. кв.м офис площи в София, отчитат от "Фортън". Новите офиси излезли на пазара през третото тримесечие на 2011 г. в столицата са 27 300 кв. м. В процес на строителство са 560 хил. кв. м в офиси, от които 88 хил. кв. м се очаква да бъдат завършени до края на годината.

В централните бизнес райони на София наемите на офисите са паднали с 2%, а в останалите части - с 5.5%. Около 7 - 8 евро/кв.м е средната стойност на офис площите от по-нисък клас, докато първокласните са около 12 евро/кв.м. Нивата на доходност за офис площите от висок клас остават 9.75%

Нито един нов мол през годината

Нито един нов мол няма да отвори врати през тази година, показва анализа на "Фортън". В процес на изграждане обаче са 7 търговски обекта с площ 309 400 кв.м, като за три от тях не са ясни перспективи за завършване. Следващата вълна от търговски центрове се очаква да бъде най-рано през третото тримесечие на 2012 г., прогнозират от "Фортън".

Настоящият период без нова конкуренция е добра възможност за сега съществуващите молове да подобрят търговския си микс, смятат от "Фортън". В момента действащи са 21 търговски центъра в страната, както и пет ритейл паркове. Следващата година дава чудесна възможност за новите търговски центрове в София да привлекат наематели. Извън столицата, макар и по-бавно, свободните площи се запълват, като има по-голям интерес към градовете с лимитирано досега предлагане.

Най-активни в търсенето на търговски площи остават веригите за хранене, както и мобилните оператори и банките. Наемите на магазините по търговските улици продължават да намаляват, като на годишна база спадът е 9% за София и между 16 и 25% за останалите големи градове. В столичните молове наемите за магазини с площ от 100 - 200 кв.м наемите са около 27 евро/кв.м, докато в другите градове се движат между 11 и 15 евро/кв.м. Доходността в сегмент търговски площи остава непроменена вече четвърто поредно тримесечие и е 9%. На фона на засилената инвестиционна активност през първото полугодие, през третото тримесечие на 2011 г. няма приключени инвестиционни сделки.

Около 100 хил. кв. м нови складове през 2011 г.

От началото на годината досега на пазара в София са излезли нови 100 хил. кв. м складове, показва анализът на "Фортън". Така модерните, изградени след 2003 г., логистични площи възлизат на 641 хил. кв.м. в столицата. От тях незаети са близа 34 хил. кв.м, което е 5.3% от всички налични. Компаниите за бързооборотни стоки, фармацията и търговските вериги остават основните наематели на складове. Наемите в района на София са 3.75 евро/ кв.м за първокласни площи, като спадът на годишна база е с 6.25%. Нивата на възвръщаемост остават без промяна в сравнение с предходното тримесечие – 12.5%. Ръстът на износа, който по данни на НСИ за първите осем месеца на годината се е увеличил с 34% спрямо същия период на 2010 г. оказва положителна тенденция за развитието на логистичния сектор, отбелязват от "Фортън".

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване