Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Фирмите изтеглили по-малко на брой, но по-големи кредити

2010-11-12   |  Пари, бр.215, 11.11.10

Обемът на бизнес кредитирането се увеличава с 1.7% в края на третото тримесечие, като отпуснатите фирмени заеми са на стойност 31.355 млрд. лв., показва статистиката на Българската народна банка (БНБ). И домакинствата, и фирмите обаче вече взимат по-малко на брой кредити. В края на септември са отпуснати с 2.4% по-малко корпоративни кредити и броят им е 126.9 хил. броя. При домакинствата намалението е 5.7% до 2.749 млн. броя. Според банкерите все още не може да се говори за сериозно раздвижване, а само за леко оживление.

Лидер по ръст
Най-голям е ръстът при фирмите от сектора "Операции с недвижими имоти". В края на септември кредитите за тези фирми се увеличават със 75.3% до 2.776 млрд. лв. Банкери коментираха, че кредитирането на този сектор никога не е замирало. А причината сега да има толкова голямо увеличение се крие и в банковите промоции и конкуренцията между трезорите, която понижава лихвите. Влияние оказва и успокоението при цените на имотите. На второ място по увеличение на отпуснатите заеми е секторът "Образование" - 30.8% до 22.178 млн. лв. Трети е браншът на добивната промишленост. Фирмите от този отрасъл са взели заеми за 291 млн. лв., което е увеличение от 21.8% на годишна база.

Обяснение отвътре
"Причината за най-голям ръст в сектор "Операции с недвижими имоти" е спадът на цените в ипотечното кредитиране, от една страна, и запазването на цените на недвижимите имоти", коментира Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК и председател на Асоциацията на банките в България. Тя допълни, че сега не се очаква драстичен спад на цените на имотите и това също активизира кредитирането. Според специалисти изострената конкуренция между банките, която доведе до намаляване на лихвите, е причина за увеличението.

Бавно нагоре
Тенденцията за бавно раздвижване при всички видове кредитиране се запазва. Размерът на кредитите за домакинства се увеличава с 0.8% на годишна база и всички отпуснати заеми по това перо достигат 19.013 млрд. лв. Темпът на растеж обаче се забавя, показват данните на централната банка. В края на второто тримесечие на годишна база увеличението беше 3.7%.

Разгледайте нашите ТОП ОФЕРТИ

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване