Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Младите семейства подават само 2 документа за данъчно облекчение за ипотечен кредит

2012-01-16   |  Банкер, бр.2, 13.01.12

Един от най-често задаваните въпроси по време на данъчна кампания '2012 е: Кой трябва да внася авансовия данък, когато наемодателят е физическо лице? НАП отговаря, че това зависи от статуса на наемателят ако е предприятие или самоосигуряващо се лице, авансовият данък се внася от него. Ако наемателят е физическо лице, данъка плаща наемодателят. Квартирантът определя и си удържа данъка, преди да си плати наема. Той е длъжен да внесе налога до 10-о число на следващия месец. При втория случай наемодателят си приспада 10% нормативно признати разходи и върху разликата плаща десятъка.

Ако хазяинът е с намалена работоспособност до 50 или над 50 на сто и е представил пред квартиранта си копие на експертно решение за инвалидност, авансов данък се удържа, след като облагаемият му доход от всички източници за годината, превиши 7920 лева. Задължително условие е експертното решение да е валидно към датата на плащане на наема. Данъчните промени през тази година целяха облекчаване и улесняване на българските данъкоплатци, заяви за "БАНКЕРЪ" Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция за приходите. За да потвърди думите си, той изтъкна, че НАП изисква само два документа, за да ползват данъчно облекчение млади семейства с ипотечен кредит. Приходната агенция иска към данъчната си декларация то да приложи документ, издаден от банката кредитор за лихвените плащания, направени през годината. Второто условие е да се приложи декларация от съпруга или съпругата на ползващия преференцията, че няма да се възползва от намалението на данъка.

Облекчението за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. За да не се допускат грешки, бирниците обръщат внимание, че сумата на лихвите се вади от сбора на всички доходи (от облагаемия доход), а не от дължимия данък.
Опцията може да се ползва, ако едновременно са изпълнени няколко условия, обясняват от НАП. Лицето трябва да е семейно - и към датата на сключване на договора за кредит, и към 31 декември на годината, за която се ползва облекчението. Поне единият от двамата съпрузи не трябва да е навършил 35-годишна възраст при тегленето на кредита. Ипотекираното жилище трябва да е единственото за семейството през данъчната година и само то да служи като обезпечение по заема. Данъчното облекчение за млади семейства не може да се ползва, ако за обезпечение е представено друго жилище, а не закупеното с кредита, категорични са от НАП.

Ако при подаването на годишната данъчна декларация се установи, че при ползване на облекчението е надвнесен данък върху доходите, той ще бъде възстановен в 30-дневен срок. За целта обаче трябва да е сигурно, че номерът на банковата сметка е вписан коректно (на стр. 3 от основната част от декларацията), за да бъдат преведени парите в нея. Когато сумата за възстановяване е над 500 лв., служителите на НАП изготвят официален писмен документ - Акт за прихващане или възстановяване, който задължително се подписва от двете страни. В него се записва данъкът за възстановяване или неплатени данъчни задължения. Сумата от облекчението се прихваща, ако платецът има дългове към бюджета. Ако няма такива, сумата се възстановява по банкова сметка.

Прочетете още за ипотечните кредити

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване