Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Падат офертните цени на имотите

2010-02-10   |  Красимира Янева, Пари, бр. 27, 10.02.10

Собствениците на имоти намаляват цените, на които ги продават, за да могат да ги продадат. След Нова година броят на офертите ни с намалени цени дори надвишава този на новите обяви, съобщи за в. Пари Оперативният директор на Бългериан Пропертис Полина Стойкова.

Общо 18% от активните имоти за продажба на сайта на Бългериан Пропертис са с намалени цени. За сравнение - през юни 2009 те са били едва 5% от активните оферти на нашата компания. Тоест за малко повече от половин година имаме близо 4 пъти ръст в количеството на намалените имоти. Към тях трябва да се прибавят и голяма част от новите оферти, които реално биват публикувани на реалните към момента по-ниски цени, допълни Стойкова. Средният спад на офертите за продажба на имоти за страната е 20%. За София той е 17%, за Варна - 14%, 25% - за Банско, за Слънчев бряг -19%, Бургас и Пловдив - 15%, 22% - за селски имоти.

Разминаване

Отчетеният спад в цените на реално сключените сделки от Бългериан Пропертис за 2009 спрямо 2008 г. е 36%, т.е. все още има разминаване в офертните нива и нивата на реално сключените сделки с около 15% средно за страната, обясняват брокери.

Допълнителните намаления в офертните цени след юни 2009 г. до момента са в рамките между 4 и 7%. Спадът на офертните цени на апартаментите в София е 17%, докато през юни 2009 г. това намаление е било 13%. Спадът в цените на апартаментите в столицата на база реално сключени сделки е 23% за 2009 спрямо 2008 г. - т.е. разминаването между реалните цени на сделките и офертните вече е в рамките на около 5%. Цените на продадените през януари апартаменти в столицата се запазват на нива от последното тримесечие на 2009 г., а именно 980 EUR/кв.м.

Намаляването на офертните нива на апартаментите във Варна е 14%. През юни миналата година този спад е бил около 10%. Средният спад на цените на продадените апартаменти във Варна е 22.5% за 2009 спрямо 2008 г. Както се вижда, спадът във Варна на база офертни нива е по-малък от този в София и това определя и по-малкия интерес от страна на потенциални купувачи, който се възвърна едва в края на 2009 г., обобщи Стойкова.

Горещо

В последните оферти с отстъпки в сайта на компанията намалението е от 4 до 66.91%. Най-голямото намаление е за къща край Плевен от 60 кв. м и двор от 1200 м, построена през 1959 г. Цената е намалена от 13 600 EUR на 4500 EUR. Едва с 4 на сто е намалена цената на парцел от 514 кв. м с вила от 45 кв. м до двореца Евксиноград. Новата цена е 120 000 EUR.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ и прогноза за 2010 г., моля натиснете тук.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

Стигна ли пазарът на имоти дъното?


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване