Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар заболя от липса на доверие

2008-11-04   |  Пари, 04.11.2008 г., Радостина Маркова

Пазарът на имоти у нас има потенциал за излизане от финансовата криза, но при разумно поведение на строителните предприемачи. Това мнение застъпват брокери от големи посреднически агенции и икономически анализатори. Според тях пощадени засега са най-евтините и най-скъпите жилища. Затова формулата за продажби е ниска цена при разумна предприемаческа печалба.

Сделки

Пазарът на имоти първи усети кризата. Сделките рязко намаляха още от април насам, докато кредитите забавиха темпото едва през последните месеци, обобщи управителят на агенция Явлена Страхил Иванов. Купувачите са малко заради трудното кредитиране и психологическия страх от сделка. Може да се каже, че пазарът боледува от липса на доверие - както в банковата система, така и сред крайните потребители, смятат от Явлена. По тази причина от лятото насам агенцията отчита 20% ръст на сделките за наем за сметка на спад при покупките на имоти. В подкрепа на това са и последните данни на Агенцията по вписванията, които сочат 21% по-малко продажби на имоти в София за юли - септември. Според брокерите това ще повлече надолу и сделките за цялата година.

Кой купува

Според посредниците продажби на жилища все пак има, но те са в най-ниския и в най-високия ценови сегмент. За София например това са имотите от типа малък хол плюс спалня с цена до 50 000 EUR, отчете управляващият съдружник в Бългериан Пропертис Михаил Чобанов. Другият тип сделки на пазара са тези за жилища в уникални сгради, които имат силен имунитет срещу спад на цените, коментира той. От Явлена също отчитат най-висока активност в сегмента на ниските цени. Статистиката на агенцията сочи, че при жилищата под 850 EUR/кв. м се стига до сделка в рамките на месец, докато тези над 1200 EUR/кв. м престояват на пазара 3 и повече месеци.

Изход

Жилищният пазар в София се пренасища, но не очаквам да повтори кризата от 1996-1997 г., коментира Младен Митов, анализатор в Явлена. Според него ключът е в разумното поведение на предприемачите - гъвкава ценова политика и намаляване на печалбите. Практиката от последните месеци показва, че ако даден проект е надценен и не върви, продажбите тръгват, като свалиш цените със 100-150 EUR/кв. м, посочи Младен Митов. В същото време данните на Строителната експертна комисия сочат, че към юли тази година себестойността на влаганите в кв. м жилищна площ труд и материали е достигнала 742.5 лв. без ДДС. В това число не влизат разходите за земя, проектиране, надзор, инвеститорски контрол, благоустрояване. Заедно с тях и при разумна предприемаческа печалба в рамките на 10-15% продажните цени на новите жилища в София може да слязат до 700-800 EUR/кв. м. Спад под тези нива обаче не се очаква, защото строителството буквално ще спре, коментира Младен Митов. Михаил Чобанов също смята, че строителното предприемачство се връща към разумни нива на печалба. В този бранш обаче още има непрофесионални предприемачи, които са на ръба да свалят цените, за да финансират проектите си. Ако те не издържат под натиска на банките, може да повлекат пазара, смята той. Радослав Босилков от Source Residential Properties обаче не очаква цените на новото строителство да паднат до 700 EUR/кв. м дори в панелните квартали на София. В момента продажбите в Люлин и Овча купел вървят между 800 и 900 EUR/кв. м, посочи той. Според него най-склонни да свалят цените са малките инвеститори, които чакат да продадат 20-30% от жилищата, за да започнат строеж. В същото време тези със завършени сгради в престижните квартали са по-склонни да изчакат и да отдават имотите под наем, но да не свалят цените.

Разгледайте нашите горещи предложения


  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване