Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

След купувачите и продавачите се изтеглят от пазара на жилища

2009-01-05   |  Пари, 30.12.2008 г., Радостина Маркова

Пазарът на жилища в големите градове е на път съвсем да замре през зимните месеци, след като много продавачи започнаха да изтеглят офертите си. Тенденцията се наблюдава през последния месец, и то предимно при качествените имоти в добрите квартали на София.

Практика

Според Никола Стоянов, управляващ съдружник в агенция Бългериан Пропертис, заради падащите цени собствениците на такива жилища предпочитат временно да ги спрат от продажба и да ги отдадат под наем.
Той даде пример с апартамент с гледка към Южния парк в квартал Лозенец, който вече се предлага под наем след няколко неуспешни опита за продажба. От РЕМАКС България още не отчитат такава тенденция, но я смятат за логична след отлива на купувачи от пазара.
Собствениците на имоти трябва да разберат, че колкото и да свалят цените, не могат да ги продадат заради ограниченото финансиране, коментира управителят на РЕМАКС Илиян Николов. Той припомни, че цената на един имот е функция от наемите, които може да се получат от него.
При стабилния наемен пазар в момента много продавачи започват да разсъждават така: защо да продавам евтино и друг да спечели от наемите на жилището ми вместо мен, обобщи той.

Риск

Според брокерите в най-рискова ситуация към момента са строителните предприемачи, които ползват банково финансиране и се нуждаят от регулярни продажби. При наличие на сериозен купувач много от тях са готови и на 20% отстъпка, каза Младен Митов, анализатор в агенция Явлена. Никола Стоянов също смята, че най-голяма склонност за свиване на цените се наблюдава при новото строителство.

Разгледайте нашите горещи предложения


  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване