Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Всички плащания над 15 000 лв. по банков път

2011-02-10   |  Труд, бр.39, 10.02.11

Всички плащания в страната равни или надвишаващи 15 000 лв. ще стават по банков път. Това реши Народното събрание, като прие окончателно законопроекта за ограничаване на плащанията в брой. В текстовете не е посочена дата, от която влиза в сила забраната на кеша. Това означава, че ограничението ще се задейства три работни дни след обнародването в „Държавен вестник". Публикуването се очаква да стане най-късно идния вторник. При това положение от понеделник, 21 февруари, всяко плащане над 15 000 лв. ще минава през банка.

Три са важните уточнения в новия закон:

• Забраната на кеша ще важи и за преводите в чужда валута, когато левовата им равностойност надвишава 15 000 лв. Тоест при покупка на имот или автомобил на стойност над 7670 евро.

• Ограничението ще е валидно и за по-малки суми, когато те представляват вноски по договор, надвишаващ 15 000 лв. Това се отнася например за сделки с имоти на разсрочено плащане, както и за покупки на коли на лизинг. При това положение всички вноски - и първоначалните и последващите, ще минават през банка, ако крайната цена е над 15 000 лв. Същата хипотеза важи и при частични плащания по договор за доставка на стоки или услуги между две фирми, обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

• Законът ще се прилага и за разплащания, които не са приключили към деня на влизането му в сила. Така, ако ви остават 1 -2 вноски за имот или кола с обща цена над 15 000 лв., ще доплащате по банков път. Депутатите приеха и глоби за нарушителите, физическите лица ще бъдат санкционирани с 25% от размера на „укритото" плащане. Ако трансферът е минималният по закон (15 000 лв.), глобата щебъде 3750 лв. По-солени санкции има за фирмите -50% от направеното плащане, ако не мине през банка. Новият проект предвижда плащанията на данъци, такси, глоби и услуги към бюджетни предприятия да бъдат безплатни. За целта ще бъдат поставени ПОС терминали в държавните и общинските структури.

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване