Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Къща на село – всеки жител на големите градове ще притежава такава максимум до 5 години

2008-02-15   |  Полина Стойкова, БългерианПропертис

Пазарът на имоти в столицата и в зимните и летните курорти е обсъждан като мястото с най-голяма концентрация на инвеститорски интерес и с най-висока възвръщаемост на капитала. Рядко обаче се говори за нарастващия интерес от страна на жителите на големите градове към имоти в селата в цялата страна. БългерианПропертис прогнозира, че мнозинството от жителите на големите градове ще се сдобят с къща на село максимум до 5 години.

Основната причина за увеличаването на търсенето на селски имоти е желанието на хората да избягат от динамиката и сивото ежедневие в големите градове и да се уединят в своята къщичка на село през почивните дни и отпуските. Това е и начин да се върнат назад към природата и да се освободят от стреса.

Освен всичко това, имотите в селата са и добра инвестиция. Целта на тази статия е да разкрие покачването на цените на селските имоти през 2007 и да покаже, че освен добър начин за почивка, имотите в селата са и отлична възможност за реализиране на добра възвръщаемост от инвестицията.

1. Защо хората от градовете искат да притежават имоти на село?

• Почивка на село със семейството и приятелите;
• Зареждане с положителни емоции далеч от шума и забързания ритъм на града;
• Връщане назад към природата и важните неща в живота;
• Градина за отглеждане на качествени плодове и зеленчуци – прекрасна възможност за отмора от психическото напрежение;

2. Защо имотите в провинцията са добра инвестиция?

Статистическите резултати обикновено са фокусирани върху най-добрите места за инвестиция в България. През последните години, обаче, цените на имотите в провинцията също са нараснали значително. Наистина, те не носят най-високата възвръщаемост на инвестицията, но за сметка на това освен възможност за отмора и почивка, те са и сигурна инвестиция.

Предлагаме Ви резултатите от статистиката на БългерианПропертис за имотите в селата за 2007 г., сравнена с 2006 г. (цифрите показват само увеличението в цените на селските имоти в различните райони):

Пловдив и Стара Загора:
Увеличение на цените през 2007 г.: 37%; Средна цена през 2007 г.: * 14 000 евро

Елхово, Ямбол и Сливен:
Увеличение на цените през 2007 г.: 26%; Средна цена през 2007 г.: * 13 600 евро

Варна
Увеличение на цените през 2007 г.: 24%; Средна цена през 2007 г.: * 55 260 евро

Бургас:
Увеличение на цените през 2007 г.: 19%; Средна цена през 2007 г.: * 31 000 евро

Монтана:
Увеличение на цените през 2007 г.: 19%; Средна цена през 2007 г.: * 6 230 евро

Кърджали:
Увеличение на цените през 2007 г.: 17%; Средна цена през 2007 г.: * 16 000 евро

Видин:
Увеличение на цените през 2007 г.: 16% Средна цена през 2007 г.: * 10 500 евро

Централен Балкан:
Увеличение на цените през 2007 г.: 13%; Средна цена през 2007 г.: * 14 200 евро

*Това са средните цени, които служат като показатели за анализ на пазара. Има и по-евтини, и по-скъпи имоти във всеки от посочените региони.

Статистиката е направена на базата на сключени сделки през 2007 г., сравнени с тези, сключени през 2006 г. и отразяват реалното търсене и предлагане на имоти в селата в различните региони.

И през 2007 г. най-скъпите региони остават Варна и Бургас, а най-евтините отново са Монтана и Видин. Видин се превръща в много привлекателен регион поради започването на строежа на Дунав мост 2 и увеличаващите се инвестиции в района. Цените в останалите части на България започват да настигат регионите с по-високи цени на имотите.

В заключение можем да кажем, че имотите в провинцията са една стабилна инвестиция, чиято стойност се увеличава с двуцифрено число годишно, като това е нещо, което никоя банка не може да предложи. На пазара на недвижими имоти се появяват все повече и повече ремонтирани къщи, което е добре дошло за купувачите, които искат да купят имот, който могат веднага да ползват.

Въпреки че най-висока възвръщаемост може да се очаква от имот в София и в летните и зимните курорти (където имотите могат и да се отдават под наем), селските къщи също не трябва да бъдат подценявани като добра инвестиция. Селските имоти в България предлагат възможност за нов начин за отмора и почивка сред природата, като в същото време са и много добра инвестиция.

Разгледайте нашите оферти за имоти в провинцията

---
Авторски права: 2008 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2008.


  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване