Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС отговаря на въпроси за имотния пазар в България

2010-01-04   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС Полина Стойкова бе имотният експерт на вестник Новините днес през последната седмица на 2009 г., като отговаряше на въпроси на читателите за имотния пазар в България.

Ето и някои от въпросите и отговорите:


Г-жо Стойкова, ще продължават ли да падат в действителност цените на жилищата в София през 2010-а година или обратното?
Светла Димитрова, София


Цените достигнаха вече нива, при които пазара започва да се самоуравновесява. Сделки се сключват и продавач и купувач са все повече на едно мнение относно цената. В отделни сегменти още можем да видим известно намаляване на цените, но това ще е по скоро изключение, така че винаги можете да се оглеждате за добрата оферта. Обратното също няма да се случи, не предвиждам през 2010 г. да има покачване на цените на жилищата.

Г-жо Стойкова, имам двустаен апартамент в столичен квартал, за който ми предлагат 40 000 евро. Парите мисля да инвестирам, като добавя още 20 000 евро, във ваканционен имот. Кой район ще ми препоръчате и за 60 000 евро мога ли да намеря нещо наистина добро?
Димитър Георгиев


Бих ви препоръчала 2 курорта (ако правилно разбирам въпроса). На първо място Банско, където цените паднаха доста през последната година, и където за 30 000 Евро ще можете да си закупите хубав апартамент с 1 спалня и дори и да го обзаведете. Ако се постараем доста мисля, че за другите 30 000 Евро ще можем да ви намерим аналогичен апартамент и в Св. Влас, което и моята втора препоръка. А ако решите да инвестирате целия бюджет от 60 000 Евро само на едно място наистина можете да закупите страхотен имот в момента за тези пари!

Виждал съм оферти за по 800-900 евро на квадратен метър за ново строителство с акт 16 в баровски квартали като Симеоново и Драгалевци. Според вас има ли някаква уловка в подобни оферти или просто такива са цените?
Стефан Друмев, София


Предполагам, че въпроса ви е за довършени имоти в тези квартали. Ако е така, то ДА, такива са цените в момента, не трябва да очаквате уловки тук, в момента имаме дори и по-добри ценови предложения в тези райони.
Ако имате предвид ''на зелено'', то тогава цената е завишена. Ако ще гласувате в момента доверие на строителен предприемач, то нека поне рискът да си струва цената.


Г-жо Стойкова, живея в Пловдив, а ми предлагат работа в София. Вярно ли е, че сега не е моментът за инвестиция в апартамент, а е по-добре да се живее под наем?
Сава Савов, Пловдив


Дори и математически погледнато винаги е спорен въпрос кое е по добре: (1) дали да дадете парите кеш, (2) дали да платите двойна сума за 20 години спрямо цената на апартамента или (3) да плащате сума на трети лица (наем) без да придобивате собственост, но и да нямате ангажименти за данъци, ремонти, овехтяване и прочие...
А иначе според мен вече е подходящ момент да се инвестира в недвижим имот, цените се балансираха и не се очакват трусове нагоре или надолу през следващата година.


Взимам малко над 1000 лева заплата, съпругата ми взима 600 лв. и получаваме още 500 лв. от наем на жилище, в което не живеем. Имаме нужда от пари в брой обаче и се налага да продадем апартамента, който се намира в Дървеница. Да изчакаме ли, за да се вдигнат цените и кога въобще се очаква да стане това?
Благовест Петров


Цените се стабилизираха и не предвиждам краткосрочно да има резки движения - както нагоре, така и надолу. По конкретно, кога точно да продавате: цената, която можете да получите за вашия имот през 2009, 2010 или дори 2011 г. ще е относително еднаква. В по дългосрочен план е доста трудно да се направи прогноза, но дори и тогава тя би била подобна на цената спрямо настоящия момент.

Как стоят цените на имотите в София, в сравнение с други балкански столици. По-скъпи ли са жилищата в Букурещ или Скопие, например?
Петър Кушев


Разбира се, че са по-скъпи, дори да се изключи ''ексклузивното'' наше пресмятане с общи части около нас цените са по скъпи. Иначе, ако става въпрос за инвестиция извън България, аз лично бих препоръчала Виена както като цени, така и като качество!

Г-жо Стойкова, за колко време горе долу се изплаща един апартамент от 50 000 евро, ако се отдаде под наем.
Кремена Стойкова


Въпросът ви крие много неизвестни (ако става въпрос за конкретен имот), като колко е голям, къде се намира и т.н. Правилото е 15 години и ако го постигате инвестицията ви е добра - колкото по бързо се изплаща, толкова по добра инвестиция сте направили.

Притежавам вила близо до Варна с 2 декара дворно място. Постойката обаче е в лошо състояние. Мислите ли, че ако и направя ремонт и след това я продавам, ще взема доста повече пари, защото мястото иначе е много хубаво?
Иван Иванов, Варна


Забравете за това да инвестирате в ремонти за да продадете по скъпо, само ще си хвърлите парите на вятъра, отмина това време в България, може би безвъзвратно. Ако мястото ви е наистина хубаво най-големият разход, който бих ви препоръчал да направите, е да махнете бурените и да продавате така!

Живея в центъра на София, близо до Докторската градина. Апартаментът ми е над 100 квардрата, ремонтиран е и притежава всички екстри, без един - паркомясто. Не искам да се местя в друг квартал, но и се дразня на неудобството с паркирането. Мислите ли все пак, че трябва да продам апартамента и да търся нещо по-луксозно в някой по-скромен квартал?
Албена Здравкова


Въпрос на личен компромис. Ако за вас паркирането е много важно аз бих ви препоръчал преместване в Лозенец в района на хотел “Кемпински-Зографски”, посока Южен парк.

Г-жо Стойкова, може ли според вас да се стигне до цени от под 500 евро за квадратен метър през 2010-а година в София?
Крум Найденов


Не, ако има такива цени, то те ще бъдат по две причини:
1. На зелено при проекти, където не е ясно финансирането;
2. При продавачи, които са притиснати от обстоятелствата да продават, като обстоятелствата могат да бъдат много различни и специфични.
Или казано по друг начин: Цените няма да падат повече, но това не пречи да се оглеждате за „Добрата оферта”
(Трети подвариант – Ново строителство, където има много сериозни компромиси с качеството и/или инфраструктурата).


---
Авторски права: 2010 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2010.


  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване