Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Нулев сезон за жилищните имоти в ски курортите

2011-04-20   |  Лили Границка, Дневник, 20.04.11, със съкращения

Продажбите на ваканционни имоти в планинските курорти през ски сезона са били най-слабите, откакто съществува този пазар. Това показа допитване на "Дневник" до агенции за недвижими имоти. В Боровец компаниите не са продали нито един имот, в Пампорово има единични сделки, а в Банско спадът е с 50% спрямо 2009/2010 г.

"Всичко това се случва на фона на слабия миналогодишен сезон, два пъти повече оферти, които са излезли на пазара през тази зима, и при 10% по-ниски цени в Банско спрямо миналата година", посочи Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис.

"Задълбочаването на кризата е основната причина за падналите обеми на продажби", смята и Пепа Астинова, управител на офиса на Виктория Пирин инвест в Банско. "При оттеглянето на британците от пазара руските купувачи не могат да запълнят дупката, а и се оказва, че предлаганите ваканционни жилища не отговарят на техните изисквания", допълни Астинова. Измамите на британски граждани с жилища също са повлияли на отлива на чуждите купувачи.

Сделките, направени от Бългериан Пропертис показват, че гърците, които миналия сезон започнаха да купуват имоти в Банско, тази година са се отдръпнали заради сериозната икономическа криза в тяхната страна. "Интересът на руснаците е слаб към зимните курорти, а англичаните все още липсват на пазара, макар и да правят плахи опити за завръщане", посочи Полина Стойкова. По думите й българите също не проявяват интерес към ски курортите и пазарът остава много свит.

"Руските клиенти значително завишиха изискванията си към ваканционните имоти през този сезон спрямо миналогодишния", което направи продажбите трудни, коментира Катя Ценова, собственик на Партнер Болгария, и допълни: "Братушките държат жилищата им да са близо до ски пистите и да са обзаведени, а фирмата за управление на комплекса да е добра. Ако през миналогодишния сезон руснаците предпочитаха студиата, тази година интересът беше към едностайните апартаменти с изискване за просторни дневна и спалня."

Другият интересен момент, който се е наблюдавал през сезона е, че млади руснаци са купували жилища в Банско за целогодишно ползване за родителите им. Причината били красивата природа, чистият въздух и намиращите се в близост минерални извори. Засега тези сделки са предимно единични и не може да се каже, че става въпрос за тенденция. Цените в Банско през ски сезона са варирали между 300 – 800 евро/кв.м. На база продадени апартаменти средните цени в курорта в Пирин от началото на годината са 585 евро/кв.м за напълно обзаведени апартаменти в работещи ваканционни комплекси, показват данните на Бългериан Пропертис на база реално сключени сделки.

Ако на Банско макар и малко все пак брокерите отчитат някакви продажби, интересът към Пампорово и Боровец клони към нулата. Основната причина за това е, че тези курорти не са добре познати, както и високите цени на ваканционните жилища, особено в Боровец, посочиха агенциите. В Пампорово офертните цени на новообявените за продажба имоти варират между 650 и 1200 евро/кв.м, а в Боровец са между 950 и 1600 евро/кв.м, показват данните на Бългериан Пропертис.
Бългериан Пропертис са имали единични продажби в Пампорово, докато за Боровец са нямали дори запитвания.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в ски курорт

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване