Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Проучват три археологически паметника край Разлог

2007-07-11   |  в-к Строителство Градът, 9 юли 2007, от Ефтика Георгиева

Проектът "По пътя на ранното християнство" е разработен съвместно от община Разлог и Търговската камара в гръцкият град Драма. Стойността на проекта е 277 580 евро - 10% са съфинансиране от община Разлог, останалите са по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество България - Гърция.

Чрез партньорството между организациите от двете страни на границата ще се увеличи туристическата привлекателност на региона и устойчивото развитие на основата на богатото културно-историческо наследство.

Три археологически паметника ще бъдат изследвани по проекта - Писаната църква, Бялата църква и църквата "Свети Никола".

Писаната църква ще бъде реставрирана, консервирана и ще й се осигури охрана. Ще бъде подобрен достъпът до божия храм, както и необходимата инфраструктура и осветление. Па проекта близо до археологическия обект ще бъде изграден посетителски център с изложбена зала. Археологическите разкопки на Писаната църква в местността Бетоловото вече приключиха. Предстои работа по другите два обекта в същата местност - Бялата църква и църквата "Свети Никола". Планира се кандидатстване по европейските оперативните програми и за социализацията и изграждане на инфраструктурата около тях, тъй като по този проект са предвидени само археологически разкопки. Трите църкви, които се намират близо една до друга, ще бъдат свързани с туристическа пешеходна алея.

По проекта ще бъде разработен съвместен българо-гръцки туристически продукт "По пътя на ранното християнство", както и разнообразни рекламни материали за обновената вече Писана църква.

Предвижда се разработване на общинска програма за консервация и социализация на исторически и културни паметници, както и приемане на модели за управлението им.
По този начин вече ще има интегриран туристически продукт, който ще представи и популяризира богатото културно-историческо наследство на Разложкия край. Ще се преодолее сезонността, ще се увеличат дните за престой и ще се увеличат приходите от туризъм.


Писаната църква

Различни нюанси на синьо, жълто, оранжево и бяло оцветяват един от най-значимите паметници в Разложко - Писаната църква. Досега направените изследвания и разкопки сочат, че църквата е построена между XIV и XVI век. Предпочитанията към реставрацията и социализацията на тази църква са продиктувани и от нейното местоположение - намира се на 200 м западно от пътя за голф игрището в местността Бетоловото, който продължава към хижа "Яворов". Църквата е на равна поляна, достъпна за туристите. Проучванията са все още в начален етап, но разкритото до момента дава достатъчно информация за плановата схема и архитектурния модел на църквата. Тя е от типа кръстокуполни, които през X век се налагат като водещ архитектурен тип в ранносредновековна България.

Проучване на културните паметници от различни епохи

Районът около Разлог е изпъстрен с културни паметници от различни епохи и цивилизации. Един от най-значимите тракийски култови обекти в България е светилището на богинята Бендида край село Бабяк. То е посещавано повече от 14 века, а останките от ритуалните действия са образували културни напластявания с дебелина, достигаща на места до 3 м. Сред археологическите обекти са още раннонеолитно селище в село Елешница и храм-светилище на Слънцето в местността Столоватец. Образец на средновековното храмово строителство са църквите в землищата на Разлог, Годлево, Бачево, както и крепостите в Якоруда и Елешница. Културата на исляма е представена от турските бани в Разлог и село Баня. За архитектурни паметници в Разлог са обявени 70 къщи, повечето от Възраждането - т.нар. Разложко-чепинска къща. На територията на община Разлог има седем художествени паметници на културата. За реставрирането на културните паметници община Разлог ще кандидатства за финансиране с различни проекти по програми на Европейския съюз.

Вижте оферти за недвижими имоти в района на Разлог.
  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване