Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Разходите при сделка скочиха с над 55%

2009-05-14   |  Христо Николов, Труд, бр.128, 13.05.09, с.18

За втори път през 2009 г. купувачите на имоти ще бъдат неприятно сюрпризирани от увеличението на разходите при сделка.

От 1 януари тази година с 50 на сто скочиха данъчните оценки на недвижимите имущества в цяла България. Това доведе в много случаи до плащане на по-висок местен данък, който е с най-голяма тежест в разходите за покупка. В София ставката остана 2,5% от стойността на покупката, а оценките нараснаха с 50%, което автоматично повиши с 50% дължимия местен данък при сделка.

В други градове като Варна обаче данъкът при възмездно придобиване на имущество бе намален от 3% на 2,6%, за да се компенсира драстичното увеличение на оценките. Но дори и там се повишиха другите пера при сделка.

По-високите данъчни оценки през 2009 г. “оскъпиха” с 50% такса “вписване” (0,1% от сумата), както и нотариалните такси. В зависимост от размера на сделката таксите, събирани от нотариусите, се увеличиха от 12 до 38%.

Юлска жега

След месец и половина, от 1 юли, нотариалните такси ще бъдат повишени отново. Този път причината не се крие в данъчните оценки. Променя се тарифата към закона за нотариусите. Решението бе взето от Министерския съвет и се очаква да бъде обнародвано до дни.

Увеличението на таксите е необходимо за повишаване качеството на нашата работа, за изграждане на модерен нотариат чрез създаване на информационна система, свързана с кадастър, имотен регистър, ЕСГРАОН, МВР и др. Това се казва в коментар на Димитър Танев, председател на Нотариалната камара (виж карето долу).

Идеята е да бъдат създадени електронни регистри на завещанията и пълномощните, с които да се сведе до минимум възможността за имотни измами.
Нотариусите мотивират увеличението и с факта, че за последно тарифата им не е променяна от десет години (бел. ред. - оттогава неведнъж се повишиха данъчните оценки, което рефлектира и върху нотариалните такси).

Има и друга, неофициална причина за вдигането на нотариалните услуги. Това е сривът на сделките с имоти от половин година. Ако преди нотариусите едва смогваха да изповядват покупко-продажбите, то сега работата им намаля в пъти.

Равносметки

За купувачите на имот след 1 юли 2009 г. има добра и лоша новина. Положителната е, че могат да си намерят по-евтини жилища в сравнение с цените от 2008 г. Лошата е, че за година време таксите и данъците по сделката нараснаха с повече от 1/2.

Сметките показват, че брутните разходи при покупка на имот скочиха между 54 и 61 на сто в зависимост от данъчната оценка. Пример - за жилище с оценка от 50 000 лв. през 2008 г. са се дължали общо 1682,2 лв. при сделка. Ако същият апартамент бъде купен след 1 юли т.г. ще се платят почти 1000 лв. отгоре за данъци и такси - 2676,6 лв. Разходите нарастват за периода с 59,1%.

“Подкрепям разумното увеличение на нотариалните такси, при условие че бъде изградена информационна система, която да гарантира правото на собственост и да насърчи инвестициите в имоти”, коментира Симеон Пешов, председател на Камарата на строителите в България.

“Пълномощните и завещанията са едни от най-рисковите документи от гледна точка на сигурността на пазара на имоти. Затова има логика нотариалните такси да се повишат, стига парите действително да се отделят за гарантиране на правото на собственост. Това би било в полза на всички участници на пазара”, добави Лъчезар Искров, председател на Национално сдружение “Недвижими имоти”.

Пълномощни и завещания влизат в електронни регистри

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване