Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Саниран двустаен пести по 1400 лева годишно

2010-10-08   |  Монитор, 08.10.10

Панелните жилища у нас са 53 млн. квадрата и за санирането им ще са ни нужни по 150 евро на кв. м или около 8 млрд. евро, съобщи вчера министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Тази инвестиция би намалила потреблението на енергия в тези сгради с 40-60 процента. Саниране на двустаен икономисва на обитателите 720 евро годишно от отопление, като за цялата страна ефектът би бил 560 млн. евро, добави той.

Министърът припомни, че панелните сгради в страната са 80 хиляди с над 700 000 жилища и в тях живеят повече от 2,7 милиона българи. Голяма част от жилищния фонд у нас е с показатели, които са с 2,5 пъти по-лоши от съвременните изисквания за енергийна ефективност, уточни той. До 13 октомври ще се намират проекти за енергийна ефективност, за които са предвидени 78 млн. лв., съобщи още държавният чиновник.

Вече е сформирана работна група с експерти от строителното и финансовото министерство, МИЕТ и Българския съвет за устойчиво развитие, която ще разработва програма за енергийна ефективност. Целта е на първо време да се направи анализ на проблема и да подготви проект за национална сертификационна система за устойчиво строителство, добави министърът. От 2018 г. всички публични сгради у нас трябва да са вече с минимален разход на енергия, а от 2020 г. това ще важи и за всички новостроящи се имоти, каза още Плевнелиев.

По данни на строителното министерство по Оперативна програма „Регионално развитие” са предвидени 920 млн. лв. за обновяване на публични сгради – училища, болници, детски градини, като 720 милиона от тях са за подобряване на енергийната им ефективност.

Към тези пари трябва да добавим и други 244 млн. лв., които се използват за подобряване на градската среда и в тези мерки се включва подмяната на осветлението в селищата с ново, икономисващо електроенергия, каза още министър Плевнелиев. Според строителния министър престоят промени в Закона за енергийната ефективност, Закона за устройство на територията и други нормативни актове и те ще спомогнат за насърчаване на инвестициите в мероприятията за енергийна ефективност.

Разгледайте нашите ИМОТИ НА ИЗГОДНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване