Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Михаил Чобанов: Идва краят на сделките ''на зелено''

2008-08-19   |  Черноморски фар, 19.08.2008 г., Женя Атанасова

Строителство на бързи обороти, продажба на всяка цена за сметка на качеството и излъгани инвеститорски очаквания. Така може да се опише днес една значителна част от пазара на ваканционни имоти по Черноморието, въпреки че всичко е дежа вю. Най-масовите руски инвеститори вече започнаха да се отдръпват заради безбройните разочарования от падащи мазилки, мухъл от грешки в хидроизолациите или уродливо криви стени. Британците ги няма, а братушките не могат да запълнят празнотата в пазара след оттеглянето им.

''За съжаление отново се повтори грешката, която целият бранш допусна в близкото минало с инвеститорите от Западна Европа. Оказа се, че много руски клиенти са излъгани от некоректни агенции или строителни предприемачи по отношение на поетите от тях ангажименти както за качеството, така и за всички останали елементи, съпътстващи сделката. Това неминуемо се отразява като цяло на този пазар'', категоричен е Mихаил Чобанов, съосновател на агенцията Bulgarian Properties.

Според него липсата на ясни нормативни и браншови правила, както за агенциите, така и за строителите доведе до много случайно попаднали в този бизнес фирми, които въздействат негативно не само върху пазара на ваканционни имоти, а и на имиджа на страната ни като туристическа дестинация.

Руснаците купуват главно в морските ни топкурорти като Свети Влас, Слънчев бряг или Златни пясъци. Не е тайна за никого, че те се презастроиха, което допълнително отблъсква инвеститорите. Тези явни фактори от своя страна ще са причина много обявени инвестиционни проекти да останат нереализирани.
''Очаквам, че това ще доведе до спиране на масовото застрояване по Черноморието'', категоричен е шефът на Bulgarian Properties.
Агенцията има постоянен интерес от клиенти за закупуване на къщи на първа линия море, а такива проекти на практика няма.

''Смятам, че можем да очакваме трусове единствено в посока предприемачи, и то онези, които не са си осигурили финансиране на проектите и разчитат на продажби на зелено. Купувачите все повече избягват да купуват такива жилища. Предприемачите вече трябва да са готови да построят и след това да продадат своя продукт'', обясни Чобанов.

Голяма част от чуждестранните купувачи като англичаните, сега се превърнаха в продавачи и предлагат на пазара, закупените от тях в предишните години имоти. Те продават на конкурентни цени и това допълнително утежнява пазара на тези имоти.
''Очаквам поохладените страсти на жилищния пазар в курортите ни да подейства отрезвяващо и да доведе до падане на цените на парцелите и в столицата и големите градове'', каза още топброкерът.

Според него стагнацията на пазара е факт. Изключение от общата картина правят единствено Бургас и Варна, които все още са неподвластни на застоя на пазара.
''След дългоочакваното и надявам се скорошно приемане на ОУП на Бургас, на пазара ще се появят доста терени и тогава конкуренцията ще бъде съвсем различна от сега'', коментира Чобанов.

Според него забавянето на пазара на ваканционните имоти ще продължи поне още две години. Именно на този сегмент цените ще се задържат на нивото, на което са сега, а може би ще има и лек спад при по-обикновените имоти и тези, които се характеризират с лошо качество на строителството.

''Свидетели сме на охлаждане на страстите, особено в зимните ни курорти, където броят на сделките е много малък. Прогнозите ни са, че в зимните курорти тази година те ще са с 80-90% по-малко, а по Черноморието с 30-40%'', категоричен е Чобанов.

От друга страна, обаче в момента наблюдаваме поскъпване в луксозния сектор на пазара на имоти, в рамките на до 15%. Ще продължи да расте интересът към качествените имоти в България, тези с добра локация и техните цени ще продължат да се покачват.


  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване