Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Селските къщи - с 53% по-евтини от миналата година

2009-09-29   |  Сп. Имам Имот, бр. 20, 1-14 октомври 2009

С 53 процента са поевтинели селските имоти през тази година спрямо 2008 г., сочат данните на Бългериан Пропертис на база реално сключени сделки в цялата страна. За пръв път от години цените на селските имоти започнаха да бележат спад още в началото на 2009 г., пише в анализ на компанията Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис.

През годините селските имоти поддържаха стабилен темп на нарастване на цените, като дори през миналата година средните им стойности се повишиха с 24% спрямо 2007 г. въпреки намалелите обеми на продажби с 43,5% през 2008 г., а спрямо 2007 г.

Анализите на Бългериан Пропертис за тази година сочат, че още към края на март т.г. спадът в средните цени на селските имоти е с 40% спрямо средните нива за 2008 г, а намалението на обемите на продажби продължи до края на април и достигна 55% в сравнение със същия период на м.г.

Месец май 2009-а доведе промяна в пазара на имоти и активизация поради по-ниските цени, като това се отрази и в сегмента на селските имоти. От май до края на август средните цени на реализираните сделки с недвижими имоти продължиха да спадат и достигнаха намаление от 33% спрямо периода януари-април 2009-а. В същото време обемите на сключените сделки се повишиха с 35%.

Тези данни показват пряката връзка между спада в цените и нарастването на интереса и реализацията на покупки от страна на купувачите, отчитат от Бългериан Пропертис. От януари до август 2009 г. като цяло спадът в обемите на продажби на селски имоти е 37% спрямо същия период на 2008 г.

Средните цени на продадените селски имоти спаднаха от 30 800 евро за м.г. до 19 130 евро към края на март т.г. Последва спад до средна цена от 17 650 евро към края на април, а за периода май-август 2009-а средните цени на реализираните сделки със селски имоти са 11 950 евро. Това е реално намаление от 61,2% спрямо средните цени през 2008 г., отчитат от компанията.

Именно този спад върна и интереса на британските купувачи към евтини селски имоти. Делът на тези купувачи сред чуждестранните клиенти на Бългериан Пропертис нарасна с 10% през летните месеци в сравнение с началото на 2009 г. Този път обаче не само британци се интересуват от покупка на селски имоти, а и много българи, както и представители на най-различни националности от Европа и целия свят. Спадът в средните нива на продадените селски имоти е различен за отделните региони на страната. Най-голям спад бележат селата около София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Кърджали. Това са най-атрактивните региони, където цените бяха нараснали значително през последните години, а продавачите допреди няколко месеца не бяха склонни да намаляват офертните си нива. Само селските имоти около Видин и Велико Търново запазват средните си нива от 2008 г., тъй като при тях процесът на нарастване на цените започна да забавя темпове по-рано от останалите региони на страната.

В момента продавачите продължават активно да намаляват офертите за своите имоти. Този процес ще продължи през следващите няколко месеца, за да достигнат пазарни нива, смята Полина Стойкова. Броят на имотите с намалени цени през последните няколко седмици е почти равен на броя на новите оферти, като понякога дори го надвишава, а намаленията стигат до 80%, отчитат от Бългериан Пропертис.

Разгледайте нашите оферти на селски къщи


  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване