Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Спадът в цените на имотите се забавя

2010-08-09   |  Сп. Имам имот, бр.8, август 2010 г.

Пазарът през второто тримесечие на годината дава разнопосочни сигнали, активността е като през 2009 г., сочи анализ на Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис.

Имотният пазар през второто тримесечие на 2010 г. даде абсолютно разнопосочни сигнали. След половингодишна стабилизация на обема на сделки от март месец започна нарастване на сделките и се появиха първи очаквания за излизане на пазара от кризата. Увеличението на обема сделки продължи и през април, когато компанията за недвижим имоти Бългериан Пропертис регистрира рекордни нива на продажби за периода от началото на кризата. В последствие обаче около 10% от подписаните предварителни договори за покупка на имоти пропаднаха поради отказ от страна на купувачите. Мотивите за отказа бяха липса на средства или нараснала несигурност спрямо финансовата стабилност на клиентите.

Последва изключително слаб месец май с драстичен спад от 60% в броя на реализираните продажби в цялата страна спрямо април. А през месец юни продажбите се върнаха на нива близки до тези от март и април, но също така и близки до нивата от месец юни 2009 г., който беше един от най-силните месеци за имотния пазар миналата година.

Това V-образно движение на пазара и пълна противоположност на случващото се във всеки последователен месец ни кара да мислим, че възстановяването няма да бъде толкова стабилно и плавно, както компанията прогнозира по-рано. Следващите няколко месеца ще бъдат ключови за посоката, в която ще се движи пазарът до края на годината.

Вече една година пазарът на имоти бележи сходна активност, задържа се на едно ниво и не бележи развитие. Стъпка напред имаше единствено в спада на цените през 2009 г. През изтеклата половин година двете тримесечия също дават разнопосочни сигнали – спад на офертните и на цените на база реално сключени сделки през първото тримесечие на годината и след това връщане на цените на база офертни нива и реално сключени сделки през второто тримесечие до нива от 2009 г. Т.е. като активност и като цени пазарът се върна в същото положение, в което беше миналата година.

Наблюденията на Бългериан Пропертис върху имотния пазар показват, че макар този пазар да е композиран от по-слабо ликвидни активи, той е изключително динамичен и реагира светкавично на всякакви икономически и политически новини и тенденции. Несигурността относно антикризисните мерки, данъчната политика и др. оказаха моментално влияние върху имотния пазар през месец май.

Що се отнася до чуждестранното търсене на имоти в България – то също спадна драстично през месец май вследствие на новините около гръцката криза и заплахите за европейската икономика. Много вероятно е европейската икономика, вкл. и българската, да се запътят към второ дъно на кризата, което този път ще бъде породено от влошена фискална ситуация на местно ниво. Разбира се, един такъв сценарии ще доведе и до втора криза при имотите, тъй като имотният пазар следва пряко развитието на икономиката.

Също така, имотният пазар показа тясна взаимовръзка с тенденцията на българските фондови борси. През месец май индексите на БФБ отбелязаха рекордно ниски нива. Същото се случи и с пазара на имоти – рекордно нисък обем на продажби, сходен с най-ниските нива в началото на кризата.

Общият обем сделки за второто тримесечие на 2010 спрямо това на 2009 г. е нараснал с 23%, а общо за полугодието ръстът в броя на сделките спрямо 2009 г. е 46%, което се дължи на стабилизацията на пазара през втората половина на 2009 г. и слабите първи месеци на 2009 г.

Средната цена на продадените апартаменти е 86 000 евро. Година по-рано продадените апартаменти в София бяха на средна цена 66 600 евро, като за тази цена средно на 1020 евро на кв.м. се купуваха предимно малки апартаменти с площ от около 60 кв.м. Тази година хората харчат по-големи бюджети за имоти в София, като купуват и по-големи апартаменти около 100 кв.м.

През първото тримесечие на 2010 г. се търгуваха апартаменти предимно в луксозния сегмент със средна цена от 119 300 евро и цени на кв. м. между 1200 и 1400 евро на кв.м. За разлика от първото тримесечие, през второто около 50% от сделките бяха в ниския ценови сегмент на средна цена 35 000 евро и между 500 и 600 евро на кв.м.

Обемът на продажбите в София и през второто тримесечие на годината се запазва стабилен – остава относително непроменен на месечна база от есента на 2009 г.

Средната наемна цена на апартамент в София за второто тримесечие на годината е 480 евро. Има повишение на наемните нива спрямо първото тримесечие на годината – от средно 400 евро на месец – което е ръст от 20%. Същевременно, наемният пазар в София бележи спад в обемите сделки с 26% спрямо първото тримесечие на годината.

Пазарът на жилища във Варна отбеляза известно раздвижване в края на миналата и началото на тази година, но не се стигна до активността, която имаме в столицата. Основната част от продажбите на апартаменти се извършва в района на Варна и прилежащите курорти. Т.е. продават се повече ваканционни имоти на изгодни цени, отколкото жилищни имоти в самия град Варна.

Средната цена, на която се осъществяват наемните отношения за апартаменти във Варна през второто тримесечие на 2010 г. е 420 евро – с около 10% по-висока цена от средната за първото тримесечие на годината, което е разбираемо с оглед нарасналото търсене и започването на летния сезон. Ръстът в броя на реализираните наеми спрямо първото тримесечие е над 100%. В луксозния ценови сегмент също се наблюдава по-голяма активност и сключване на сделки с наеми на цени над 1000 евро на месец. Апартаменти на база краткосрочен наем се отдават за около 50 евро на нощ.

Има интерес и към луксозни и елитни морски имоти, които попадат в ценовия сегмент от 80 000 до 130 000 евро. Истински елитните имоти в България (много малко на брой на фона на другите, които са построени) ще се оформят скоро като отделен инвестиционен продукт. Те няма да се влияят от общите тенденции и колебания на пазара на имоти и ще са един от най-добрите начини да се инвестират свободни пари.

Същевременно се запазва тенденцията чуждестранни собственици на апартаменти по морето да ги продават, като те са склонни да обявяват много изгодни цени с цел бърза продажба. От началото на 2010 г. много строители също намалиха цените на имотите по морето, като вече има офертни цени от 300 евро на кв.м. за апартаменти в завършени комплекси. Повечето от продавачите на ваканционни имоти са съгласни да се разделят с имотите си на изключително ниска цена, като почти всички те продават под себестойността на строителството или под цената, на която са ги закупили преди години.

Сделки в Банско вече от около година се сключват на средни цени около 650 евро на кв.м (при средни нива преди кризата от 1300-1500 евро на кв.м.). Цените на имотите в Банско след резкия спад вече от година остават стабилни.

Най-ниските цени там започват от около 500 евро на кв.м. за завършени необзаведени апартаменти. Средният бюджет за покупка на апартамент вече от около 1 година е между 30 000 и 45 000 евро. През последните 3 месеца интересът към Банско постепенно намалява и се пренасочва към морските курорти, което е характерна годишна цикличност за този тип имоти.

От Бългериан Пропертис съветват при избор на ваканционен имот е купувачите много добре да подбират комплексите – да бъдат напълно завършени, с добра локация и отлично качество, които се управляват от реномирана компания за управление на имоти и се отдават под наем на туристи, които имат допълнителни екстри за туристите като басейни, спа центрове, тенис кортове и всякакви други удобства и забавления.

От Бългериан Пропертис съветват при избор на ваканционен имот е купувачите много добре да подбират комплексите – да бъдат напълно завършени, с добра локация и отлично качество, които се управляват от реномирана компания за управление на имоти и се отдават под наем на туристи, които имат допълнителни екстри за туристите като басейни, спа центрове, тенис кортове и всякакви други удобства и забавления.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, моля натиснете тук.

  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване