Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Залезът на главната

2012-02-15   |  Труд, 15.02.12

Бурното строителство на молове в последните години измести търговията с луксозни стоки от главните улици на големите градове и техният блясък бързо помръкна. Кризата и спадналото потребление нанесоха поредния удар и много витрини опустяха.

2200 евро е най-високият наем на магазин на ул. „Княз Александър Батенберг" - Главната в Пловдив. Помещението е от 120 кв. м, празно, не се нуждае от ремонт, а може веднага да започне работа. Брокери обясняват, че все още по улицата има празни магазини, но вече са доста по-малко, отколкото през 2010 г. Тогава почти всяко трето помещение си е търсело наематели. Сега цените на кв. м започват от 10 и рядко надскачат 20 евро. „Преди кризата се чакаше за наемане на магазин по 2 или 3 г., правеха списъци насвободните помещения", обясняват брокери.

От две години насам наематели са най-вече големи фирми с мащабно производство. Търговците предпочитали да се изместят към моловете, където минават повече клиенти. В мол „Галерия" в Пловдив например дневната посещаемост е 14 000-15 000 души. Там се намират най-високата изкуствена стена за катерене - 26 м, ледена пързалка и първото 3D кино. В „Галерия" работят сто магазина, наскоро бяха открити шест нови. В мол „Пловдив" също всички магазини са заети.

Двата мола и липсата на клиенти отказват масово търговци от бизнес и на централната улица в Стара Загора. По главния булевард "Цар Симеон Велики" вече е обичайна гледката на витрини с надписи „Ликвидация". Наемите са паднали главоломно, но са намалели и клиентите. В момента има магазини, наемът на които върви по 10 евро за кв. м. Но дори при тези условия мераклиите са малко. Само преди няколко години търговците трябваше да се бръкнат по 30-35 евро на кв. м.

Отлив на наематели има и по централните улици в Плевен, но той не е предизвикан от търговските центрове и комплекси, а от слабия оборот, твърдят местни брокери. Осезаемо намаление на наемите за търговски площи е имало през 2009 и 2010 г., оттогава нивата се задържат. Въпреки това отдавна не е имало толкова празни магазини. Най-високи са наемите в най-хубавата част на т.нар. стара главна улица - пешеходната „Васил Левски". Топ-обектите по нея се отдават за 20 евро на кв. м без ДДС, но на други места на същата улица цените са по-ниски. За 10-12 евро на квадрат без ДДС се предлагат обекти на другата основна улица - „Данаил Попов", но там бодат очите няколко празни магазина един до друг.

И търговците в Благоевград казват, че са ударили дъното в зимните месеци и едва оцеляват. На централната улица са малцина онези, които работят в собствени обекти. Другите плащат наеми от 2 хиляди до 7-8 хиляди лева за обекти от около 50 кв. м. Повечето признават, че през януари са на червено и са похарчили резервите си, защото магазините им са заприличали на изложбени зали. Много не издържат и търсят да се местят в други помещения с по-нисък наем.

И в Сандански търговците от лъскавите магазини по главната улица са го закъсали. Лошото време и кризата в Гърция им отнеха 70% от редовната клиентела. Там има десетки затворени и фалирали магазини. А местата им са заети от други, които ще се опитат да работят с нова търговска стратегия. Сега печелят само онези, които не разчитат на високи печалби, а на оборот, казват търговците.

Разгледайт всички наши оферти на магазини за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване