Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Теглим З пъти по-малко ипотечни заеми от страните в еврозоната

2008-09-12   |  Людмила Куюмджиева, Класа, бр.310

Тегленето на ипотечни кредити в България все още е на ниско ниво, въпреки че общият размер на жилищните заеми надхвърля 7 млрд. лв., показват данни на изследователската компания Industry Watch. Техният дял като цяло е едва 12% в сравнение с еврозоната, където отпускането на този вид кредити заема 39%.
Кредитната експанзия ще продължава да е важен фактор на търсенето, като очакваме стабилизиране на ипотечния ръст на нива около 20-25% годишно през следващите няколко години, коментират от Industry Watch.

В свой доклад "Пазарът на жилища в България за третото тримесечие на 2008 г." анализаторите посочват, че разликите между цените на жилищата в България и повечето европейски страни се свиват. Въпреки това, цените на жилищата в страната остават относително ниски в номинално изражение. Така например, апартамент в София струва двойно по-малко от жилище във Вилнюс - столицата на Литва.

Според официалната статистика инвестицията в български жилищен имот, макар и нисколиквидна, носи значително по-висока доходност при продажба в сравнение с вложение във финансови активи. За една година цените на жилищата са скочили с 32%, инвестицията в акции или взаимен фонд носи отрицателна доходност на годишна база, докато ефективната лихва по новооткритите срочни депозити достига едва 6%.

По предварителни данни притокът на преки чуждестранни инвестиции в недвижими имоти се забавя. Дори и при по-негативен сценарий и значителен спад в инвестиционния поток към страната, сегментът на масовите жилища едва ли ще бъде силно засегнат.

На фона на по-слабия интерес от страна на чужди купувачи значението на българските емигранти като инвеститори в жилищна собственост нараства. През последните 12 месеца паричните преводи на емигрантите към техни роднини в страната достигат 2,7 млрд. евро - повече от чуждите инвестиции в недвижими имоти за същия период.

Забавянето на ипотечното кредитиране и по-ниското търсене от чужденци се отразяват много по-осезаемо върху планираното строителство във ваканционните селища. Разгърната застроена площ на разрешенията за ново жилищно строителство се свива с над 55% в Бургаска област. Тенденцията в София е противоположна - ръстът на разрешенията се ускорява до 82%, а в област Пловдивска темпът на растеж остава висок - 43%, се посочва в доклада.

С навлизането на пазара в една по-зряла фаза ръстът на жилищните цени постепенно ще се стабилизира. От компанията не очакват сътресения в сегмента на масовите жилища, които са най-значимият актив в богатството на българските домакинства.

Разгледайте нашите горещи предложения




  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване