Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Туристически Център "Перелик" Посреща Скиори в Края на 2008 г.

2007-10-17   |  Светла Добрева, Строителство Градът

През декември 2008 г. спортно-туристически център "Перелик" ще приеме първите си посетители с 22 км писти, 11 лифта, ски училища и уникален сноупарк с площ 35 хил. кв.м. Това съобщи Кирил Асенов, председател на съвета на директорите на "СТЦ Перелик" АД, който представи мегапроекта пред участниците в първата българско-гръцка контактна туристическа борса "Туризъм в Родопите - заедно от двете страни на границата".

Идеята за изграждане на планински курорт в подножието на най-високия връх в Родопите - Перелик, датира още отпреди 47 години. За да обезпечи финансовата реализация на проекта през 2006 г., община Смолян проведе конкурсна процедура за стратегически партньор на общината, в резултат на която беше избрано акционерното дружество "СТЦ Перелик" АД. На 1 март 2007 г. се подписа и съвместният договор за осъществяване на планинския курорт в подножието на върховете Перелик и Козуятак в Перелишкия дял на Родопите, на 1300 до 2191 м надморска височина. В курортната територия попадат и смолянските села Стойките, Гела, Солища, Стикъл и Мугла.

За извънредно кратък срок от три месеца под ръководството на проф. д-р арх. Веселина Троева и с консултантската помощ на водещите специалисти арх. Луи Гили от "Дианеж" и арх. Пиер Диенер от DGA, Франция (разработили зимния курорт "Сочи" - домакин на зимните олимпийски игри през 2014 г.) беше подготвен проекта за изменение на общия устройствен план на СТЦ "Перелик". На 8 юни общинският съвет с пълно мнозинство одобри разработката, чийто обхват от 2193 ха бе разширен на 13705.4 ха.

Основната цел на устройствения план е създаването на оптимална пространствена и функционална структура за развитие на туризма през всички сезони и комплексно устройство на спортно-туристическия център "Перелик" в единство с природните ресурси на Родопите. "Това ще е най-зеленият курорт на Балканите", заяви Кирил Асенов. Разнообразната природа на Перелишкия дял на планината дава възможност за развитие на широк спектър от съоръжения за зимен спорт (ски и сноуборд, ски бягане, пързаляне с шейни, разходка с кучешки впряг и кайт сърф), както и за интензивен отдих извън ски сезона чрез изграждане на туристически и велопътеки, голф игрище, аквапарк, зони за селски туризъм, създаване на условия за ловен и риболовен туризъм, експониране на местни занаяти. Предвиждат се общо 217 км писти за 27 хил. скиори, 1500 оръдия за сняг, паркинг със 7740 места, тематични паркове за 4400 посетители и екоселища с ниска плътност на застрояване в типичния родопски стил.

Във високите части, над 1600 м, са проектирани единствено различни по дължина и степен на трудност ски писти, четири ресторанта (тип чайни), медицински и информационни центрове. Не се предвижда строеж на нови пътища, а единствено ремонт на съществуващите и укрепване на свлачища. Близо 70% от ски пистите ще преминават по оголени и обезлесени места по върховете или по дерета, като се предвижда намаляване на ширината на трасетата при навлизане в горски масив. Още следващия месец започва тригодишна програма за залесяване на 1 милион иглолистни фиданки. При транспорт на отсечената дървесина ще бъде използвана животинска тяга и въжена линия. Ще бъде извършено пълно ренатуриране на зоните с реализирано строителство, затревяване на пистите и ползване за високопланински пасища. Всички снегорини се предвижда да работят на биогориво.

Проектните предвиждания са напълно синхронизирани с "Натура 2000", обяви още Кирил Асенов. Инвеститорът ще дари 200 дка земя до резервата "Сосковчето" за увеличение на територията на защитената местност. Езерата, съхраняващи вода през лятото, при необходимост ще се използват за гасене на пожари. Системите за изкуствен сняг са проектирани така, че да служат и като противопожарни хидранти.

Първото ядро, чиято подготовка вече започна с извършване на геодезическото заснемане, се намира в зоната на Крива река (1510 м надморска височина), в непосредствена близост с пътя Смолян - Стойките, отстоящ само на 69 км от летище Пловдив, посочи Кирил Асенов. Неговото изграждане ще се осъществи в периода 2008-2010 г.

До края на януари ще бъде избрана фирма за изкопните работи, както и изпълнител на лифтовите съоръжения. Общо в първата фаза на проекта е планирано изграждане на 67 км ски писти, като до края на 2008 г. ще бъдат готови първите 27 км, комбинирани с пет лифта, ски гардероб, ски училище, сноупарк с площ 35 хил. кв.м, покрит паркинг за около 700 автомобила, два ресторанта. Към края на 2010 г. броят на лифтовете трябва да достигне 20.

Туристическите акценти, на които ще се наблегне в първата фаза, са: ски и сноуборд, ски бягане, пързаляне с шейни, разходка с кучешки впряг и снегоходки, кайт сърф. От спортовете за всеки сезон ще бъдат развити комплекс за биатлон, екопътеки, аквапарк, осем хотела със съответните СПА центрове, а за чисто летните спортове до 2010 г. ще се изградят голф игрище в зоната на връх Козуятак, конна база, парк за детски приключения, маршрути за планинско катерене, хенглайдинг и увеселителен парк. Мотото на курорта "Перелик" е: "Красива природа - доволни туристи".
В края на август с решение на Общинския съвет се създаде първото проектно дружество "Перелик Инфраструктурна Компания" АД (ПИК АД). В него общината участва с апорт - земи и гори, общинска собственост, в размер на 24.99% от общия капитал. За целта общината ще замени общо 10 180 дка имоти в горския фонд и 52 дка земеделски земи за държавни терени в границите на бъдещия ски център.

Върху тези терени ще се изграждат предимно спортните съоръжения - ски писти, лифтове, влекове, както и обслужващата инженерна инфраструктура - ВиК мрежи, електропроводи и др. Консултант на проекта е "Алфа Дивелопментс" ЕАД, част от структурата на "Алфа Финанс Холдинг".

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване