Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

OBG: Туристическият бранш в България се развива със стабилни темпове

2008-08-26   |  econ.bg, 25.08.08

Според годишното издание с икономически анализи на OBG The Report: Bulgaria 2008 туристическият сектор продължава да играе важна роля за развитието на българската икономика, създавайки нови работни места и осигурявайки постоянен поток на чуждестранни туристи в страната.

Туристическата индустрия осигурява 14% от БВП и е ценен източник на валута, която е изключително необходима за балансиране на бюджета. Секторът също така играе важна роля на пазара на труда, осигурявайки 371 000 работни места през 2007 година, което възлиза на 12.3% от общият брой работни места в страната, съобщиха от анализаторската компания.

Само през първите 8 месеца на 2007 година туризмът генерира 1.83 милиарда долара оборот, което е повишение с 14.3% в сравнение със същия период на предходната година. В сравнение със съседните страни, туристическият бранш в България се развива със стабилни темпове. Въпреки че има проблеми с остарялата пътна инфраструктура и презастрояването в някои зони, се наблюдава стабилен поток на инвестиции в местата за настаняване, отдих и развлечение през последните няколко години.

Едно от основните предимства на България като туристическа дестинация е фактът, че тя привлича туристите в два различни сезона – през лятото с плажовете по Черноморието и през зимата със ски курортите, като и двата начина на отдих предлагат отлична качество на достъпни цени, особено за чужденците.

Развитието на бранша продължава и чрез редицата проекти, които в момента текат, включително план за построяването на пет звезден комплекс край Бургас на стойност 12 милиона евро, който ще има капацитет да посреща 7 000 туриста на година. Инвестиция за 35.7 милиона евро ще бъде направена в най-стария и известен ски курорт в България – "Боровец".

По-нататъшното развитие на туристическия сектор според Националния борд по туризма ще бъде насочено към превръщането на страната в целогодишна туристическа дестинация, чрез организирането на ваканционни мероприятия алтернативни на традиционните летни и зимни забавления.


Разгледайте нашите оферти във/близо до ваканционно селище

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване