Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Повиши се търсенето на земеделска земя

2010-05-19   |  Dir.bg, 18.05.10

В последно време има сериозно търсене на земеделска земя в почти всички региони на страната. Това каза Марин Недев, директор на Система за агропазарна информация /САПИ/.

Според него основната причина е свободният финансов капитал в евро, който търси вложение в такива имоти с намерение за по-нататъшна инвестиционна политика. Търсене на земеделска земя има основно в атрактивните, производителни райони - Дунавската равнина, Добруджа, Тракийската част, уточни Недев. Търся се уедрени парцели за земеделска дейност. Ако преди години се търсеха парцели над 50 декара, то сега се търсят такива около и над 10-20 декара, каза експертът. Основните инвеститори са българи.

По данни на САПИ за 2009 г. пазарът може да се раздели на два периода. Първият включва началото на годината, когато няма съществена промяна в пазарните цени и във факторите, които характеризират пазара от 2008 г. Вторият е през есента на 2009 г., когато пазарът се стеснява поради очакваните промени в натуралните плащания. При рентата се наблюдава комбинирано влияние на противоположно действащи фактори - от една страна субсидиите увеличават възможността на арендаторите и земеделските кооперации за изплащане на по-високи ренти, но от друга страна изкупните цени за реколта 2009 са доста ниски. Това е довело до ограничение в разходите, включително и на рентата, заяви експертът. Най-висока е тя при земи, изкупени от фондове, които настъпателно са извоювали високи цени, с която земеделските производители е трябвало да се съобразят. Тези цени са се сформирали още преди две години, когато са започнали и плащанията на единица площ по линия на ЕС, съобщи Недев.

Сега една част от тези плащания се преливат в пазара на земята, а друга част отиват за по-висока рента. Сравнително малка част е насочена към модернизация на земеделските стопанства, което е и парадокс в българското земеделие, но той не се наблюдава само през 2009 г. През миналата година са сключени 110 хиляди сделки за 1 млн. декара земя, показват данните на САПИ. В сравнение с 2008 г. сключените сделки са с 15% по-малко, а площта на продадената земя - с 34% по-малко.

Средната пазарна цена за земи със селскостопанско предназначение за 2009 г. е 297 лв. на декар или спад с 5% от равнището за 2008 г., което е 312 лв. на декар. За трета поредна година най-активен е пазарът в Северен и Централен регион, съобщи Недев. В сравнение с 2008 г. е значителен сривът в пазарните цени - с близо 45%. 70% от сделките се осъществяват с областите Плевен и Велико Търново. Средната пазарна цена в тези области е 290 лв. на декар, показват данните. В Северния и Централния район се отчита и най-голямата активност в наемните отношения. Сключени са 55 269 договора за над 1 млн. декара. Равнището на рентни плащания е относително стабилно през последните години, казват специалистите. Средната рента достига до 25 лв. на декар, а в натура най-често представлява до 15% от средния добив, показват данните на САПИ. В района няма активен пазар на земя с нестопанска цел, съобщи Недев. За 2009 г. за сключени 140 сделки за 768 декара земя. Продадената земя е в района на Велико Търново и Тетевен. Средната пазарна цена е 4 046 лв. на декар или спад от близо два пъти от равнището на 2008 г. Относително стабилен е пазарът в Североизточният район.

През 2009 г. са сключени 22 420 сделки за 255 689 декара земя. Най-слабо развит е пазарът в Югозападния регион на страната и това е в резултат на ниската ефективност на земеделието и структурата на региона. Средната пазарна цена е 336 лв. на декар и пада със 7.5%.

Прогнозите на пазара за земеделска земя за 2010 г. са оптимистични, коментира още Недев. Те са свързани с очакваните финансови ресурси в земеделието. Състоянието на пазара според основните му качествени характеристика може да се раздели на три периода. Първият период е от 1998 г. до 2003 г., когато пазарът е бил слаб и неатрактивен. Предлагането на земеделски земи преобладава над търсенето, което е било основна причина за подтискане на цените надолу. Средната пазарна цена за този период е 141 лв. за декар.

Преговорите по присъединяването на България към Европейския съюз и прилагането на общата селскостопанска политика чрез директни плащания активизира пазара на земеделска земя, отчитат експертите. Това е вторият период - 2004 г. - 2006 г. Тогава пазарът е изключително атрактивен и в повечето райони на страната превес взима търсенето. Средната пазарна цена за този период се е повишила с 24% или достига до 175 лв. на декар.

През 2008 г. вече се отчита един изключително активен пазар на земеделските земи и пазарните цени достигат до 312 лв. на декар. Третият период започва през миналата година. Ситуацията през 2009 г. е интересна, като се различава по доста показатели от тенденциите, характерни за 2004 г. и насам, съобщи Недев. Основата причина следва да се търси във финансовата криза, която за отрасъл Земеделие се проявява и като икономическа и е засегнала най-вече поземлените отношения.

Промените, които се наблюдават са, че активно се предлагат земи от собствениците, като не се търси реализацията на по-високи цени, а на такива, които осигуряват “оцеляване“. Другото, което се наблюдава, е избирателност при покупката на имоти, както и завишени изисквания за по-големи парцели. През 2009 г. в повечето райони на страната свършиха така наречените лесни имоти. Липсва и конкуренция, обяви Недев. Според Марин Недев цената на земята след като започна кризата не е достигнала дъното си от 1998 - 2000 г., когато е била около 171 лв. на декар. По думите му тя има потенциал да върви нагоре, ако има добра политика от страна на Министерството на земеделието и сериозни програми от ЕС за стимулиране на селското стопанство.

Разгледайте всички наши оферти на земеделска земя

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване