Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В "Марина Поморие" ще бъдат инвестирани 8 млн. лева

2007-07-11   |  в-к Строителство Градът, 9 юли 2007, от Румяна Емануилиду

Има вече готови идейни проекти за портовете в Поморие, Царево и Ахтопол и развитието им като яхтени пристанища. Това стана известно, след като Министерският съвет прехвърли на общините портовете за управление. Досега те се управляваха от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Със Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България трите порта бяха обявени за пристанища за обществен транспорт с регионално значение.
Решението ще съдейства да се създаде единна концепция за развитието на инфраструктурата на морските общини, смятат кметовете на черноморските общини.
То е реална предпоставка за развитието им като портове за яхтен туризъм и развлечение, което ще подпомогне развитието на един от традиционните за тези региони отрасъл - туризма. Пристанищата ще бъдат поддържани и управлявани с местни ресурси.

Община Поморие представи публично проекта за "Марина Поморие". Той е разделен условно на три зони - интернационално яхтено пристанище с митнически контрол, порт за български яхтсмени и амфитеатрален кей за яхти.

Главен проектант е арх. Иван Аврамов. "Едно яхтено пристанище е поминък, култура, град. Аз и моят екип вече работим за привличането на собственици на яхти от Русия и Финландия", коментира кметът на Поморие Петър Златанов.

По думите му инвестициите за яхтпорта ще надхвърлят 8 млн. лева, част oт проекта може да се реализира в следващите години. До пет години начинанието ще бъде осъществено 70 процента. Вече има инвеститорски интерес, заяви кметът.

Царево е единствената община с две собствени пристанища. Царевското пристанище е най-голямото на юг от Бургас и идеята е то да се превърне в туристически и транспортен център на Южното Черноморие. Вижданията на общинското ръководство са царевското пристанище да се развие като яхтено и пътническо и да се превърне в модерно и спортно пристанище с част, определена за риболов. В момента се водят разговори за възлагане на проектиране и избор на проектант за пристанището, каза Арнаудов.

Пристанището в Ахтопол ще се развие като яхтено с туристическа насоченост. За порта сега се водят преговори с испански инвеститори, проектиране още не е започнало.
Така пристанищата ще съживят дейността си и ще се оформят като естествен център на двете черноморски селища.

Общинското ръководство обяви, че ще търси вариант за разширение на царевското пристанище, което е залегнало в oбщия устройствен план, и възможности за изграждане освен на кей за яхти и на нова вълноломна стена. Целта е в Царево да акостират и по-големи пътнически кораби, които да осъществяват круизи до големи международни пристанища.

В двата порта ще се запазят стоянките за лодки на местните рибари.
За пристанищата в Царево и Ахтопол ще са необходими близо 40 млн. лева инвестиции. Те ще поемат туристическия поток от Турция, тъй като са първите в съседство.

Вижте оферти за недвижими имоти в района на Поморие.
  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване