Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ваканционните имоти поевтиняха наполовина

2012-02-02   |  Монитор, 01.02.12

От началото на кризата цените на апартаментите в курортите са загубили над 50% от стойността си. Това сочи анализ на Bulgarian properties.

През 2011 г. обемът на продажбите в района на Южното Черноморие и най-вече в района на Слънчев бряг беше водещ за ваканционните морски курорти. Продажбите в курорта се увеличиха с около 20% спрямо 2010 г., но при по-ниски цени. Средната цена на закупените апартаменти в Слънчев бряг през 2011 г. е 29 200 евро при 36 500 евро за 2010 г. – 20% спад в бюджетите за покупка на апартаменти по морето. Средната цена на квадрат на реализираните сделки е 480 евро при 510 евро година по-рано.

През 2011 г. апартаментите в Слънчев бряг се оферират на средна цена от 745 евро на квадратен метър.

Интересът към покупка на имоти по морето е основно от руски клиенти, които намират изключително атрактивни имоти - завършени и обзаведени апартаменти готови за ползване, на цени до 40 000 евро.

В момента пазарите в Слънчев бряг и Банско са сходни като предлагане и цени, но засега пиринският курорт изостава по интерес сред руските купувачи, които са основни играчи на пазара на ваканционни имоти в България.

Миналата година не беше особено успешна
за ваканционните имоти в ски курортите и най-вече за Банско като най-голям и развит пазар на такива имоти. След слабия зимен сезон цените на апартаментите в Банско спаднаха, като за цялата година са загубили около 25% от стойността си и сега има голям избор от наистина изгодни апартаменти.

Средната цена на продадените в Банско апартаменти през 2011 г. е 35 000 евро, а през 2010 г. беше 42 800 евро – спад от 18% на годишна база. Цената на кв. м средно за 2011 г. е 498 евро, спад с около 25% спрямо 2010 г., когато беше 650 евро на кв. м. Обемите от продажбите в Банско като цяло намаляха спрямо 2010 г., което също стимулира снижението на цените.

Оферираните апартаменти за продажба в Банско са поевтинели с 55% от най-високите си стойности през 2008 г. Средната цена на квадрат, на която са оферирани жилищата в Банско през 2011 г., е около 700 евро, а като обща цена – средно за 42 100 евро.

Ниските цени увеличиха продажбите
Икономическото възстановяване у нас от края на 2010 г. и ниските цени донесоха оптимизъм и помогнаха на имотния пазар да започне плахо възстановяване, казва Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties. Това пролича по увеличаване на обема от сделки с имоти, забавяне на темпа на спад на цените, а същевременно лихвените проценти по ипотечните кредити се установиха на по-ниски нива, уточнява тя.

Спрямо по-миналата година през 2011 се наблюдава 15% ръст в броя на реализираните продажби на имоти в цялата страна.

Спадът в цените на имотите на база реализирани сделки продължи и през 2011 г. и средно за годината е 8% спрямо 2010 г. За сравнение средният спад на цените през 2010 г. е бил 8,3%, а през 2009 – 36%.

Всеки втори купувач е руснак
Най-многобройната група от чуждестранните клиенти по данни на Bulgarian properties през 2011 г. отново са руснаците, които вече съставляват 40% от чуждестранните купувачи. Техният дял нараства през последните няколко години и така към днешна дата руските купувачи са чужденците, които оказват най-голямо влияние на пазара на имоти в България – най-вече в частта морски ваканционни апартаменти.

Британците продължават да бъдат активни най-вече в качеството си на продавачи. Прави впечатление, че през 2011 г. кръгът на чуждестранните купувачи се сви и най-активни бяха купувачите от Европа - Австрия, Белгия, Германия, Франция, Гърция, Италия, Люксембург, Швеция, Португалия, Холандия, Украйна, а също така и от далечни страни като САЩ, Южна Африка, Австралия.

Ръст на сделките в София
Пазарът на имоти в столицата беше със силно изразена динамика през първата половина на 2011 г., когато продажбите нараснаха за първи път от началото на кризата, се казва още в анализа. Цените на годишна база паднаха от 920 евро/кв. м на 790 евро/кв. м, или с 14 процента. Средната цена на продадените през 2011 г. апартаменти в София е 61 500 евро, което е с около 20% по-ниска стойност от продадените през 2010 г. апартаменти – 76 000 евро. Интересът е насочен основно към евтини жилища, а цените на закупените имоти през последните няколко месеца рядко надвишават 50 000 евро. Преориентацията на търсенето води до промяна в микса на закупените имоти и това допринася за отчитане на по-голям от действителния спад на цените, който е около 10%.

Получете пълния имотен анализ на BULGARIAN PROPERTIES на Вашия имейл

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване