Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Япония отпуска 2.5 млн. долара за център на тракийското изкуство

2007-07-11   |  в-к Строителство Градът, 9 юли 2007, от Ели Крумова

На 18 юли в Хасково ще се проведе среща между страните по "Проект за построяване на музей на тракийското изкуство в Източните Родопи", информираха от община Хасково. Партньори по проекта са Министерството на културата, Националният институт за паметници на културата и община Хасково. Финансирането е за 2.5 млн. долара, отпуснати от правителството на Япония. В отговор на искане от правителството на България японското правителство е решило да проведе проучване за идеен проект за реализация на инициативата. Проучването е възложено и осъществено от Японската агенция за международно сътрудничество (JICA). След проведени дискусии между страните е съставен и подписан протокол за строителството на музейния център, съобщиха от агенцията.

Обект на проучването е тракийската гробница, намираща се на североизток от хасковското село Александрово. Според експерти гробницата не трябва да бъде отворена за посетители, за да се съхрани като културно-историческо наследство. Целта е да бъдат запазени ценните стенописи, които трябва да бъдат проучени, консервирани и реставрирани. Затова под формата на безвъзмездна помощ за култура от японското правителство се предвижда изграждане на музеен център на тракийското изкуство, който ще бъде точно копие на Александровската гробница. В музея ще бъдат експонирани и други реликви, съхранили в себе си историята и културата на древните траки.

Проектът включва изграждане на музеен център, техническо оборудване за проучване на гробницата и културното наследство, изграждане на копие на гробницата и изложбена зала, както и обзавеждане на помещенията. "Очакваме този проект да допринесе за насърчаването на лабораторни изследвания на гробници и на безценното културно наследство на траките, както и да повиши интереса от българска и чужда страна към образованието и изследванията, свързани с културата на траките", уточняват от JICA.

Вижте оферти за недвижими имоти в района на Хасково.

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване