Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Брокери отчитат забавяне на спада на цените на имотите у нас до 8,3% през 2010

2011-01-25   |  www.investor.bg

2010 г. донесе стабилизация на цените на имотите и нарастване на броя на реализираните покупко-продажби, а за 2011 г. се очаква продължаваща стабилизация на цените, по-убедителен ръст на сделките и слабо покачване на цените на имотите от последното тримесечие на годината, прогнозират в годишния си доклад от агенцията Бългериан Пропертис.

Спадът в цените на имотите у нас на база реализирани сделки през 2010 г. забави темп и средно за 2010 г. е 8,3% спрямо 2009 г., сочат данни на агенцията. За сравнение, средният спад на цените през 2009 г., отчетен от компанията, беше 36%. Анализът обхваща данни за сделки с жилищни, ваканционни и селски имоти, като данните са на база сключени сделки от агенцията в цялата страна.

В петък от НСИ отчетоха 10,1% средно намаление на пазарните цени на жилищата през 2010 г. спрямо предходната година, като тук влизат само данни за апартаменти в областните градове без новопостроени имоти.

Агенцията отчита и 10% ръст в броя на реализираните продажби на имоти в цялата страна през 2010 г. спрямо 2009 г.

Пазарът в София
Пазарът на имоти в столицата беше най-динамичен в цялата страна през 2010 г. В началото на 2010 г. се търгуваха повече имоти във високия ценови клас. Най-ниската стойност на средните цени на продадените апартаменти в София беше достигната през третото тримесечие на 2010 г., след което се отчита покачване с около 10%.

Съпоставяйки тези тенденции със случилото се и през 2009 г., от агенцията посочват, че се е оформила годишна цикличност, при която в първите месеци на годината се продават по-скъпи имоти, след което се търгуват имоти на по-ниски цени през второ и трето тримесечие и нивата на цените се покачват в края на годината поради възвръщане на интереса и платежоспособното търсене предимно към имоти в по-високия ценови клас.

Средната цена на продадените през агенцията апартаменти в София през 2010 г. е 76 хил. евро, евро, което е с около 2% по-висока стойност от средната цена на продадените през 2009 г. апартаменти – 74 500 евро.

Съпоставяйки средната цена на кв. метър за 2010 (920 евро на кв.м) спрямо тази от 2009 (998 евро на кв.м) се регистрира спад в цените с около 7,8%. Най-много реализирани сделки за покупки на имоти има през последното тримесечие – с около 20% повече от предходното тримесечие.

Новината през 2010 г. за имотите в София беше силният пазар и през традиционно слабите летни месеци на годината. През втората половина на годината сделките в София нараснаха с 30% спрямо първата половина на годината и с 16% спрямо втората половина на 2009 г.

Около 30% от продажбите в София са в комплекси от затворен тип, като това са предимно апартаменти във високи ценови клас. Прави впечатление, че има завръщане на интереса към апартаменти в централните части на столицата, отбелязват от агенцията.

Другите големи градове
От средата на 2010 г. се забеляза оживление на имотния пазар и в другите големи градове на страната освен в София. Това оживление обаче все още е далече от динамиката и зрелостта на пазара в столицата, посочват от агенцията. Можем да се каже обаче, че интересът към апартаменти във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и други градове леко се засили и се реализираха сделки с апартаменти в порядъка между 20 хил. и 40 хил. евро.

Средните цени на продадените апартаменти за някои от големите градове според агенцията са:

Варна – 77 200 евро
Бургас – 41 800 евро
Пловдив – 43 400 евро
Велико Търново – 36 100 евро

Прогноза за 2011 г.
Ако икономиката продължава да се развива положително, каквито са прогнозите към момента, то нашите очаквания за имотите в България са през 2011 г. пазарът да преодолее шока от драматичния спад в цените през 2009 г., ценовите нива да се запазят стабилни, да нараснат обемите от сделки и от края на 2011 г. до пролетта на 2012 г. средните цените на имотите в страната да преминат към тенденция на нарастване в рамките на 2-5%, прогнозират от агенцията.

От началото на 2011 г. те наблюдават активизация на интереса на купувачите, както и засилено предлагане на имоти за продажба и под наем, което говори, че всички, които са изчаквали, вече се връщат към пазара и търсят добри сделки.

Ако желаете да получите пълния годишен анализ на BULGARIAN PROPERTIES на мейла си, моля натиснете тук

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване