Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата в страната до 50 процента по-скъпи за година

2008-03-20   |  24 часа, бр.79, 20.03.08

Стремителното поскъпване в цените на имотите у нас през миналата година засегна не само големите градове, а и по-малките областни центрове.

Тенденцията за увеличение на цените продължава и от началото на 2008 г.
До около 50% поскъпнаха жилищата в някои от по-големите областни градове на страната за година, сочи статистика за март спрямо същия месец на 2007 г.

Само за първото тримесечие на тази година в Пловдив и Русе увеличението на цената на квадратен метър жилищна площ е съответно 10 и 12 на сто.
В Стара Загора пък поскъпването е в рамките на 13%.

Тази тенденция не е изненадваща, като се има предвид, че за предходните 12 месеца увеличението е в рамките от 13 до 44 на сто за градове като Благоевград, Велико Търново и Враца.
В момента обаче е трудно да се очертае ясна тенденция къде и с колко поскъпват имотите.

Причината е в сегментирането на пазара

Допреди две-три години то беше характерно само за столицата и по-големите градове, но с развитието на пазара на недвижими имоти вече се проявява и в по-малките населени места.

В центъра на Благоевград и Враца, например, цените на гарсониерите са се увеличили с 24 на сто за последната една година, а във Велико Търново достигнатите нива са с 34% по-високи спрямо март 2007 г.

Идентично е положението и при двустайните апартаменти. С 36 на сто повече ще трябва да платят онези, които искат сега да си купят такова жилище в сграда на централна улица във Велико Търново и Стара Загора. Едва с 15 на сто по-скъпо се оферират двустайните във Враца.

Доста по-различно е положението при тристайните имоти. В някои от по-малките градове интересът към тях не е голям, а предлагането е доста голямо.
В повечето случаи обаче става дума за стари сгради, при които се налага основен ремонт.
Това е и причината във Враца например стойността на квадратен метър да се е променила едва с 5 на сто.

Разгледайте нашите горещи офрети!
  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване