Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В-к Монитор: Защо са необходими техническите паспорти?

2021-03-10   |  Монитор, 10.03.2021, с. 8

Техническият паспорт е документ, който съдържа основните характеристики на строежа, мерките за поддържането му и сроковете за извършване на ремонти, указания и инструкции за безопасна експлоатация. В техническия паспорт се съдържат данни за всички издадени сертификати на строежа, изискващи се от друго нормативни актове (сертификат за енергийна ефективност, за пожарна безопасност и др.). В техническия паспорт се посочват всички извършени реконструкции, основни ремонти и преустройства, съответствието на характеристиките на строежа с изискванията на действащите нормативни актове и документи и необходимите мерки за тяхното подобряване.

Как се третират общите части?

Собствениците се интересуват от това дали при определянето на цената на паспорта влиза само площта на апартаментите им или и тази на мазетата, стълбищата, таванските помещения и т.н. Паспортът е за цялата сграда и заплащането му следва да стане според квадратурата, описана в нотариалния акт на всеки обект от сградата, плюс процента от общите части от нея.

Как се съставя?

Съставянето на техническите паспорти за новите строежи е задължение на строителния надзор, а за обектите от 4-та и 5-а категория, при които строителният надзор не е задължителен, те се съставят от техническия ръководител на строежа. Самото съставяне на технически паспорти за нови строежи е сравнително лесно, защото в този случай е налице цялата строителна документация на строежа: проекти по отделните части, актове по време на строителството, сертификати и декларации за съответствие на вложените материали и т.н. Достатъчно е само тези налични данни да се опишат в съответните раздели на паспорта и той е готов.

Съвсем различно обаче е съставянето на технически паспорти на съществуващи сгради, при които тази документация почти никога не е съхранена и възстановяването й трябва да се направи чрез обследване на сградата. Обследването е дълъг и сложен процес, свързан с използване на специализирана апаратура и наличие на опитни специалисти по отделните части на проекта. Това в най-голяма степен се отнася за обследването на строителната конструкция на сградата, при което трябва да се установи якостта на излетите бетони, както и вида и разположението на вложената армировка.

Обследването на сградата завършва с доклад, в който се обобщават резултатите и препоръките по всички части и видове инсталации. Докладът задължително включва оценка на техническите характеристики на строежа за съответствие с изискванията на нормативните актове. На базата на този доклад от проведеното обследване се съставя техническият паспорт на съществуващата сграда.

Вижте още информация за техническите и енергийните паспорти

Tоп обекти ново строителство в гр. София

Свържете се с нас за юридическа консултация

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване