Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори
НАСЕЛЕНИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

СОЗОПОЛ

..един от най-известните морски курорти в България. Предпочитан е от летовниците заради небрежния му чар и усещането за древност и история.

Магията "Созопол"

Рибарското градче Созопол, разположено в прегръдките на два чудесни плажа, от дълго време е любимо място за лятна почивка на българската артистична общност. Тълпата на туристите се смесва с местните жители по улиците на стария и новия град, формирайки неповторимата космополитна атмосфера на Созопол. Забележителностите на курортното селище са много и варират от археологическите и архитектурните паметници, артистичните изяви и събития, ресторантите и увеселителните заведения до пристанищните услуги и яхт-клубовете, до възможностите за екологичен туризъм и до подводните феномени. Но нито едно от тези предложения не може да бъде отделено от останалите, а всички заедно впечатляват посетителите като един красив ансамбъл.

По созополските калдъръми

Най-старият град на Черноморието успява да запази част от миналото си въпреки промените в хора и сгради 3а Созопол има много митове, легенди и сказания. В тях като че ли е откликнало ехо на вековете, завещанието на далечни прадеди, които с невероятно прозрение са чувствали трагизма и вярата на човека, времето и събитията." Това пише в своя пътепис "Созополски багри", публикуван през 1980 г., Николай Федоренко - руски писател и дипломат, представител на СССР в Китай, САЩ и ООН (и впрочем генерал от КГБ). Това е най-старият град на българското Черноморие, с древно име Аполония. Созопол означава Град на спасението - созо на гръцки е спасение + полис - град, обяснява директорът на Центъра за подводна археология Найден Прахов, защото заливът е бил сравнително спокоен и можел да приюти рибари и моряци от бурното Черно море.

Археологическо и архитектурно наследство на Созопол

Атмосферата на Созопол е древна и артистична. Впечатлението идва от улиците, покрити с каменна настилка и високите огради на къщите, пред които възрастни жени стоят на приказка, плетат дантели и продават конфитюри. Сред архитектурните паметници – повече от 45, са и две стари църкви от епохата на Възраждането (14 век) – Свети Зосим и Света Богородица, както и много постройки от 17 век, някои от които днес са със социално предназначение, подслонявайки художествена галерия, ресторант, медицински център и национален седмичник.Други интересни места за посетителите са Археологическия музей и Художествената галерия, които се намират в стария град, а още и разкопките на античния некропол на плажа Харманите.Тъй като има повече от 2 600-годишна история, градът е запечатал спомена за различни периоди и култури: останки от гръко-римски сгради, които датират от античността и архитектурни паметници от Българското възраждане. Стратегическото местоположение на Созопол – между Черно море и Странджа планина, която през отминалите векове била богата на суровини, позволило на неговите жители да посредничат в търговията между древните гръцки колонии и тракийските племена. Културата и изкуството претърпели разцвет: издигнати били храмове, публични сгради и скулптури, носещи белезите на класическия период на гръцкото изкуство.

Населението на Стария град на Созопол се променя, икономиката - също. Засега обаче мястото успява да запази архитектурния си вид, макар че околностите вече стават жертви на бетона. В града има някои успешни примери за реставрация, а предстои да се види как ще се справи Министерството на културата с два проекта - единия за културен център в самия град, а другия за старото военноморско училище на остров Кирик.

"Старинният облик на града се разкрива в къщите, които привличат погледа със самобитната си архитектура и стил, тесните улички, които лъкатушат по каменния паваж и по плочниците от недялан камък", пише руснакът Федоренко. През годините созополчани често са живели в недоимък и бедност, но паметта и традицията все пак оцеляват. Неслучайно преди 55 години е обявен за архитектурно-исторически резерват. От центъра на Стария град, до пощата, пътят се разделя на три улици. На най-лявата, "Аполония", се намира къщата на художника маринист Яни Хрисополус с нейните кръгли тераси. Хрисополус е символ на града - той никога не го е напускал, остава му предан до живот и го увековечава в творбите си. Янис Хрисополус е и най-яркият български маринист, негови творби могат да се видят в художествената галерия на града. На средната улица, "Кирил и Методий", се намира може би най-старата къща в града, тази на Ана Батиньоти, като според информационната табела е от XVIII век. След нея е реставриран син дом, аристократичен и различен от обичайните дървени фасади. След това зее дупка - ще се строи. Бургаски бизнесмен бил купил къщата, която навремето бе болница. А след това обликът е основно традиционно от камък и дърво. Градът е дом и на доста по-стари забележителности. Например малката сгушена в земята църква "Св. Богородица" на ул. "Анаксимандър" е паметник на културата с национално значение под егидата на ЮНЕСКО, която е построена преди над 500 години. Сградите променят функцията си през годините.

Град на лозари и рибари

В началото на века е имало две основни препитания - риболов и лозарство, разказва ми София, която неведнъж подчертава гръцкия си произход. Нейният баща Георги Хльостаров, роден през 1908 г., е бил лозар, тъй като заради гръцкото си потекло имал вечерен час и не можел да излиза с лодката в морето и да се прибира вечер. Преди 9 септември 1944 г. имало забрана да се говори на гръцки на улицата - глобата била 100 лв. Малко по-рано, през 30-те години, е имало и изселвания на гърци - следствие на политиката на тогавашното правителство. Повечето от тях отиват в село Созополи на полуостров Халкидики, а нейните роднини са се заселили близо до Солун, защото били земеделци. Туризмът, основният поминък на созополчани сега, е бил различен през първата половина на XX век. Тогава Созопол е посещаван основно от хора на изкуството, най-вече художници. След това, началото на 50-те години, започват да идват и чехи, започват да се дават квартири в къщите, спомня си София. С годините обаче атмосферата се променя. Младите днес не говорят гръцки, най-много да знаят няколко фрази, прихванати от бабите.

Артистични изяви и събития

Всяка година, в началото на септември, в Созопол се провежда големият международен фестивал на изкуствата – Аполония, който привлича артисти и хора на изкуството от цялата страна и чужбина. Това събитие е първия и все още едно от най-добрите предложения за културен туризъм у нас. Фестивалната програма е богата на събития и включва международни театрални представления, джаз-концерти, модни ревюта, камерна музика и премиери на книги.

Ресторанти

Сред най-атрактивните места са Вятърната мелница, таверна Созопол, таверна Атина, ресторантите Ксанта, Нептун, рибарката лодка Дружба, Орфей, Олимп, Стената, Кладенеца, Лилия. Някои от тях са много интересни и са построени върху антични паметници, след детайлно проучване и реставрация. Сред тях са: ресторант Стената, мазето на който в далечни времена е използвано като склад за грозде, а пък ресторант Кладенеца е построен над извор, от който в древни времена осигурявали питейна вода за града.

Туризъм

Южно от Созопол могат да се наблюдават многобройни формации, които наподобяват фиорди: високият скалист бряг е "нарязан" от вълните. На това място има и много усамотени пещери. Около 20 км. на юг от Созопол се намира устието на река Ропотамо, където се намират два природни резервата – Водна лилия и Вельов вир. Оттук минава и Via Pontica – пътят за миграция на птиците, когато отлитат на юг. Всяка година в края на лятото хиляди щъркели, пеликани и над 30 вида птици се събират тук преди да се отправят към бреговете на Африка.

В района на Созопол има безброй места за риболов, които са в състояние да заинтригуват и най-добрите професионалисти. Предлагат се индивидуални риболовни програми в радиус до 15 км и 3 морси мили. Можете да ловите от лодка, от скалистия бряг или под вода, морска или сладководна, дънна или пасажна риба.Условията за уиндсърфинг в района на Созопол са много добри. В Созополския залив се провежда и една от националните регати ежегодно. В този залив, около къмпингите Ченоморец, Градина и Златна рибка са и най-добрите места за сърфисти. Има добре уредени сърф-училища и сърфове под наем. Всички водни спортове можете да практикувате по индивидуални програми или според предложеното на всеки един от охраняваните плажове на Созопол.

Подводни забележителности

Друга атракция в близост до Созопол е островът Св. Иван, който се намира на около 2 км. северно от стария град. Това е най-големият остров в българските териториални води на Черно море. На острова е построен сонарен фар (подава звукови сигнали), който заедно с фара на нос Емине показва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив. В далечни времена островът е бил скривалище на пирати, а по-късно там бил построен манастир на името на Света Богородица, който впоследствие бил преименуван на Свети Иван Продомос. Във водите около острова има един уникален подводен феномен, известен като Каменната гора.

Пристанищни услуги

Пристанището на Созопол се използва за пътнически и товарни превози. Разполага със седем места за паркиране на кораби и терминал за пътници с контролно-пропускателен пункт. В допълнение, Созопол предлага яхтени пристанища и кейове за рибарски лодки. Предлагат се екскурзии до близкия град Черноморец и курорта Дюни.

За повече информация моля, обърнете се към офиса на BULGARIAN PROPERTIES в Бургас:

Заповядайте в офиса на BULGARIAN PROPERTIES в Бургас
Ул. «Възраждане» 10, ет. 4
Телефон/Факс: 056 828 449


Разгледайте нашите оферти в Созопол

Разгледайте още статии по темата в раздела ни "Статии"

Сподели
AMur Homes - новият проект на доказан инвеститор
AMur Homes е елитна сграда в широкия център на София на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от наличните двустайни, тристайни апартаменти и мезонети и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Tech Park Residence - последни налични жилища!
Възползвайте се от възможността да закупите от последните налични жилища в хитовия комплекс Tech Park Residence! Градски жилища в сграда от ново поколение във финален етап на изграждане. Завършване през пролетта на 2023 г. Бързо развиващ се район - точно до София Тех Парк, близо до The Mall, множество офис сгради и бъдеща метростанция.

Изберете своя нов дом тук!
Вижте още

Изпратете запитване