Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори
НАСЕЛЕНИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

ВАРНА

Статия за Варна във вестник "Файненшъл Таймс"

Варна е най-големият град в Северна България, както и по българското крайбрежие на Черно море. Той е третият по големина град в България, център на едноименните община и област.

Варна е пристанищен град с население над 350 хиляди жители. Често е определян като „морската столица на България“.

История

През 1972 г. при строителни работи бе открит Варненският халколитен некропол, датиран към 6-5 хил. пр.Хр. Там бе открито най-старото златно съкровище в човешката история и други предмети от сребро, мед, бронз, кремък, глина свидетелстващи за цивилизация по-стара от тази на Египет и Месопотамия от 4-3 хил. пр.Хр.

Градът е бил основан около 580 година преди новата ера от гръцки преселници и приел името Одесос (в чест на митичния гръцки герой Одисей). По-късно, в епохата на римското владичество, процъфтял като голям административен център и пристанище и от тогава са останали значителни останки от крепостни стени, жилища и обширни римски терми (заемащи голяма площ бански сгради).

Хиляда и сто години по-късно тук бил подписан договорът, с който Византия признала образуването и независимостта на Първото българско царство (681 г.). През следващите векове градът се е развивал на приливи и отливи, но винаги е запазвал важното си стратегическо и икономическо значение и днес е голям притегателен курорт, туристически и здравно-възстановителен център.

След Освобождението националната еуфория довежда в България възпитаниците на различни европейски школи и университети, които прилагат на място възприетото в чужбина. Резултатът от тогавашния наплив на чуждоземни архитекти е еклектичен стил, взаимствал от облика на Мюнхен, Брюксел и Флоренция и Варна се превръща от малък, кален и тесен ориенталски градец със солидна крепост в един модерен европейски град за много кратко време. Затова Варна е архитектурна енциклопедия - на места тя прилича на Мюнхен, примерно при жп гарата, белгийско е влиянието на портала на Морската градина, а на места прилича на Флоренция - Девическата гимназия е построена в стила "модерен Ренесанс". Това е еклектика, характерна за всички големи морски градове в света.

Подменянето на кирпичените схлупени къщи с хубави сгради на 4-5-6 етажа е само видимият белег на случващото се с хората, които са живели във Варна в онзи период. Варненци са изключително предприемчиви, бързо сформират акционерни дружества. Създават и параходство, което към 1902 г. притежава 3 парахода и 30 ветроходни гемии.

Около 1900 г. започва особено активно строителство в града. Варна е построена буквално наново и става един от двата български града - вторият е Стара Загора, които имат прави улици. Общината е давала право на централните улици да стоят само хора, които са доказали висок потенциал и имуществен ценз. Техните домове трябвало да станат лице на града. А правите улици на морската столица и днес - 100 години след проектирането им, не допускат задръствания в центъра на града.
По-късно, по Ньойския договор, е съборена старата турска крепост около града. Най-добрите камъни от този мрачна цитадела са използвани в градежа на катедралата "Св. Успение Богородично" в центъра на варна. Всичко това не става безпроблемно - налага се събарянето на много сгради, както и преместването на турските гробища. Те са се намирали в самия сегашен център - на мястото на Градската градина зад Часовниковата кула.

Градът се стреми все повече към своя образ на европейски курортен център. През 1926 година са открити обновените Морски бани, дело на чешката фирма "Питеел Браузеветер". Те наследяват първите бани, построени в далечната 1890 г. Баните на XIX век били дървени, с мъжко и женско отделение без никаква връзка между тях, и били качени на железни релси. Имали 48 кабини и 4 нива за затоплена морска вода, били разглобяеми, наесен ги прибирали, а щом идвала пролетта, отново ги поставяли на релсите сред залива.

Образование

Варна е сред най-важните университетски центрове със своите 8 висши училища, в които се обучават над 30 000 студенти:

• Висше военноморско училище „Никола Вапцаров“
• Икономически университет
• Медицински университет „Проф. П. Стоянов“
• Технически университет
• Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“
• Колеж по туризъм
• Медицински колеж
• Технически колеж

Средното образование е представено от няколко езикови гимназии; хуманитарна, математическа и природоматематическа гимназия, училища по изкуствата, няколко професионални гимназии и спортно училище, както и средно общообразователни училища.

Туризъм и балнеология

Минерални води На територията на градското крайбрежие бликат 12 хидротермални източника с температура на минералните води от 28 до 520С, с общ дебит 312 л/сек или над 26 милиона литра в денонощие. Водите са слабо минерализирани (0,470 до 0,670 г в л), хидрокарбонатно-хлоридно-натриеви (отчас-ти и калциеви), с леко алкална реакция (рч 7,4-7,9) и с нормално съдържание на флуор (0,4-0,7 мг флуор в л). Всички минерални води са бистри, безцветни, с приятни питейно-вкусови качества, макар и с различна водна твърдост - от 1,4 до 15 немски градуса, т.е. "меки" до умерено "твърди" води.

Лечение и профилактика Минералните води се включват в съчетаното климато-балнеолечение на посочените заболявания на сърдечно-съдовата система, функционални нервни разтройства, заболявания на дихателните органи, затлъстяване.
В общопрофилактичен план, наред с климато-оздравителните мероприятия, минералните води също така се използват за укрепване и закаляване на организма, при състояния на възстановяване след прекарани тежки боледувания и оперативни интервенции, за пълноценен отдих и отмора и за укрепване на физическите и душевни сили по време на ваканционните периоди.

Морската вода след съответно пречистване и подготвяне, се използва за външно приложение при заболяванията на опорно-двигателния апарат, неврологични и гинекологични заболявания, но при форми и стадии, които не са контраиндицирани за нейната висока минерализация, която има по-рязко изразено дразнещо действие върху организма, както и при здрави хора с профилактични цели.

Прилагани лечебно-профилактични методи Минералните води се прилагат под формата на процедури във вани и басейни, лечебни душове, подводен душов масаж, иригации; вани, обогатени с билкови екстракти и лекарствени препарати; калолечение с лечебна кал от Варненското езеро (частични и общи апликации, кални вани, гинекологични тампони); електро-светлолечебни процедури. При нужда се използват и морски къпания и вани с морска вода, слънце-въздушни вани и плуване.
Курортна база Посочените лечебно профилактични процедури се провеждат в балнео-физиолечебницата, разположена между централния и южния плаж на морските бани. Отделно има и плувни басейни с минерална вода по крайбрежната ивица. Пациентите се настаняват в почивни домове пансионати, хотели и добре уредени частни квартири.

Варна и нейните околности разполагат с големи възможности за посещения на различни исторически и природни забележителности, заведения за приятни занимания и развлечения и пр. В близост до града се намират летните курортни комплекси „Св. Св. Константин и Елена“ (в т.ч. „Слънчев ден“), и „Златни пясъци“. Населените места с културно и туристическо значение до Варна са северно разположените от града с. Кранево, гр. Балчик и гр. Каварна.

Балнео-физиолечебницата функционира през активния курортен сезон (от май до края на ноември), а хотелите функционират целогодишно.

Култура

Във Варна се провеждат множество културни мероприятия, сред които Международният театрален фестивал „Варненско лято “, Международният музикален фестивал „Варненско лято“, Международният балетен конкурс, Международният Джаз фестивал, кинофестивалът „Любовта е лудост“, Международният фолклорен фестивал, Седмицата на морето и други. В градския исторически музей се съхранява най-старото златно съкровище в света, наречено Култура Варна.

Варна е известен и с традиционния хипарски празник в България „Джулай морнинг“. Всяко лято на 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират на варненския вълнолом (през последните години и в други местности по цялото Черноморие), за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето.

• Аквариум
Аквариумът е с над 60-годишна история. В него има 17 големи морски басейна, в които са представени по-важните морски видове, интересни от стопанско или биологическо естество.

• Аладжа манастир — скален манастир в близост до Варна.

• Астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ - Първият в България астрономически коплекс открит през 1968 година и състоящ се от астрономическа обсерватория, планетариум и кула с Махало на Фуко. Намира се в централната част на Морската градина.

• Варненският некропол — най-старото златно съкровище в света

• Делфинариум
Варненският делфинариум, открит на 11 август 1984 г., е известен и в Европа, и в света. В него може да се наблюдава една от най-добрите програми. Делфините са донесени от Карибско море.

• Железопътна гара

• Зоологическа градина

• Морска градина

Със своите 850 декара Морската градина на Варна е национален паметник на градинското и парковото изкуство. Нейното строителство е свързано с името на Антон Новак, чешки градинар-декоратор, поканен тук от братя Шкорпил, за да извърши това дело. В морската градина има Алея на възрожденците с паметници на големите българи от Възраждането и националноосвободителните ни борби.


Вижте нашите оферти във ВарнаРазгледайте още статии по темата в раздела ни "Статии"

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване