Брокери прогнозират плавно покачване на цените на имотите

2013-10-23

В София данните за третото тримесечие сочат, че средната цена на сключените сделки е била 741 евро/кв.м., при 710 евро/кв.м. за третото тримесечие на 2012 г.

Цените на имотите тръгват нагоре. Това прогнозира оперативният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. По думите й вече можем да говорим за започнало възстановяване на имотния пазар в столицата. Това в никакъв случай не означава, че това възстановяване ще се изразява в бързо нарастване на цените, а по-скоро на умерен и устойчив растеж в средно и дългосрочен план, тясно свързан с макроикономическите показатели, обясни Стойкова.

В София цените се движат между 720 и 750 евро за квадратен метър през последните 2 години.Данните за третото тримесечие сочат, че средната цена на сключените сделки е била 741 евро/ кв.м., при 747 евро/кв.м. през второто тримесечие и 710 евро/кв.м. за третото тримесечие на 2012 г.Най-скъпи винаги са били и остават южните и източните квартали. Няма промяна в това разпределение, обясни Полина Стойкова.

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи - по данни на Bulgarian Properties те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца. Втората по големина група на пазара са местните купувачи. При пазара на наеми има голямо търсене в ниския ценови клас, но предлагането не отговаря на това търсене и хората са изключително затруднени и се налага да търсят по доста алтернативни канали -чрез роднини и познати, обясни оперативният директор на компанията.

По думите й при лукс имотите средните наемни цени остават без изменение спрямо предходните месеци - около 500 евро на месец за апартаменти, като минимумът е 300 евро/ месец, а максимумът, на който се наемат апартаменти, е около 1500 евро/ месец.

  прочети повече статии

Споделете
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114