Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС коментира имотния пазар в България по Хърватската национална телевизия

2009-02-06   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, Централен офис

Хърватската национална телевизия HRT (Hrvatska radiotelevizija) потърси експертното мнение на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС – компанията с най-голям опит в продажбата на имоти на чужденци в цялата страна. Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС Полина Стойкова коментира в предаването „Отворено” на 2.02.2009 г. как се е отразил подемът на имотния пазар в България в резултат на покупките на имоти от чужденци.

Интересът към българския опит бе породен от новия закон в Хърватия, който дава възможност на чужденци да купуват имоти в страната, който влезе в сила в началото на февруари – още преди страната да стане членка на Европейския съюз (ЕС). Преди тази дата действаше ограничителен режим спрямо покупките на имоти от чужденци в страната.

Полина Стойкова изясни пред аудиторията, че по отношение на ограниченията, свързани с недвижимата собственост, нищо не се е променило след приемането на страната ни в ЕС – чужденците все още не могат да купуват земя като физически лица. Чуждестранните купувачи могат да се сдобият с апартамент, но това е нещо, което им бе разрешено и преди членството на България в ЕС.

За хърватската общност беше интересно да разберат какви са средните цени на имотите по морето и в столицата и как са се изменяли през последните години. По данни на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС през последните 4-5 години цените на имотите са се повишавали средно с по около 30%, като според годишния доклад на компанията за 2008 г. средната цена на продадените къщи близо до морето е 30 000 евро, а за апартаментите в София - 96 200 евро. Цените на апартаментите в морските курорти варират в широки граници – от 500 до 2 500 евро на квадратен метър. Това са цени, които хърватските специалисти коментираха като достатъчно ниски и атрактивни, въпреки големия растеж и подем на имотния сектор, тъй като хърватските имоти са в пъти по-скъпи дори преди либерализиране на режима за покупка на имоти от чужденци.

На въпрос кои националности съставляват мнозинството от купувачите на имоти в България през последните няколко години Полина Стойкова отговори, че това категорично са британци, ирландци, като напоследък България е популярна дестинация и за жители на страни от Източна Европа.

В заключение г-ца Стойкова коментира какво е донесъл този процес на България и обясни, че цялостният ефект от него е положителен – подем в строителната и свързаните с нея индустрии, допринасящ за общия икономически растеж на българската икономика през последните години, а в социален аспект – множество ремонтирани къщи, нова култура, донесена от чуждестранните купувачи и заселници, развитие на местните икономики под формата на нови ресторанти, магазини, по-висока заетост на хората в селата и малките градове, предпочитани за втори домове от чужденците.

Разгледайте нашите горещи оферти

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване