Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС участва в дискусия с представители на най-големите компании за недвижими имоти

2009-12-17   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Изпълнителният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС Михаил Чобанов и оперативният директор на компанията Полина Стойкова участваха в дискусия, организирана от списание "Имам имот" на 14 декември в София, на която присъстваха представители на най-големите компании за недвижими имоти в страната. Темите на дискусията бяха свързани с тенденциите на пазара, цените, ефекта на кризата за различните пазарни сегменти, ролята на държавата и на банките и очакванията за 2010 г.

Експертите в бранша се обединиха около няколко основни извода от изминалата кризисна година за пазара на недвижими имоти в България:
• Пазарът претърпя корекции, регулира се и от него отпаднаха непрофесионалните строители, посредници и спекулативните купувачи
• Цените на имотите спаднаха с около 30-35% на годишна база
• Имотите с по-ниско качество се реализират на по-ниски цени от имоти със сходни параметри, но с високо качество на строителството, проектирането и изпълнението
• Купувачите са водещата страна при преговорите за покупка на имот, а продавачите са доста по-гъвкави и готови за преговори в цената
• Банките спазват рестриктивна кредитна политика и имат сериозни изисквания към кредитополучателите

Михаил Чобанов подчерта, че от половин година насам има стабилизация около определен обем от нови сделки на месец, а офертните цени продължават да падат. Всеки месец носи със себе си различна динамика и различни типове активни купувачи, т.е. пазарът все още в голяма степен е непредсказуем и може би ни очакват още няколко доста тежки месеца. За възстановяване на пазара от гледна точка на по-голям обем от сделки може би можем да говорим от средата на следващата година.

Относно жилищните комплекси в големите градове – преселването на хора от малките към големите населени места продължава и съответно ще има търсене на имоти в големите градове и в бъдеще. Предлагането на такива имоти, макар и голямо, не е толкова огромно на фона на жилищните нужди на хората. Да не говорим, че голяма част от българите все още жиевят във вече морално остарели условия и един ден те ще сменят жилищата си с по-нови и по-качествени.

Цените на ваканционните имоти паднаха най-бързо и съответно най-бързо започна да се възвръща и интереса към тях – имаме много добри цени и вече много българи дори притежатели на ваканционни имоти в България.

Гледайте основните моменти от дискусията:

Get the Flash Player to see this player.



Селекция от апартаменти в София под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване