Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар в София през 2018 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2018-11-28   |  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

За изминаващата 2018 година можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци. Като цяло, можем да я определим като стабилизираща година за жилищния пазар в столицата.

Интересът към имотите в София остана голям и през тази година, а значителна част от търсенето все още е неудовлетворено.

Основните показатели за жилищния пазар в София за 2018 г. са: забавяне на темпа на нарастване на цените до около 5% на годишна база, стабилизация на пазара на ценови нива около 1 000 евро/кв.м., два пъти по-добра достъпност на жилищата спрямо тази от преди 10 години, нарастващо предлагане на жилища ново строителство, което продължава да бъде предпочитано от купувачите.

Перспективите за пазара са положителни, като очакванията ни са цените да се задържат около настоящите нива през следващите 1-2 години.

Средни цени

Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че през 2018 г. цените в София задържат достигнатите в края на 2017 година нива и остават без съществени изменения в 3-те поредни изминали тримесечия.

Достъпност

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената жилищата на кв.м. към средната заплата в столицата) е на ниво 1.42 за третото тримесечие, което е леко намаление спрямо достигнатите нива 1.45-1.47 в предните тримесечия. Това значи, че към момента имотите в София са една идея по-достъпни в сравнение с 2017 г. и началото на тази година.

Това се дължи както на забавянето на ръста в цените, така и на нарасналите доходи, чиито ръст обаче също се забавя и през 3-тото тримесечие дори бележи спад. Да припомним, че това съотношение е далеч от пиковата стойност на коефициента преди 10 години (3.5) и показва, че най-общо казано имотите в София са поне два пъти по-достъпни спрямо 2008 г.

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията за 3-тото тримесечие в София са вписани 6 376 имотни продажби при 6 300 за същия период на 2017 г., което е ръст само с 1.2% на годишна база. След увеличението на обема продажби до 6-8-10% сега изглежда, че и този показател се забавя.

Тук обаче не влизат закупените жилища ново строителство, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване, да делът им от общия жилищен пазар по наши наблюдения е около 60-70% от всички продажби в София. Т.е. обемът продажби, които се отчита в тази статистика, е силно занижен.

Заявете пълния текст на анализа тук

Вижте нашите топ имоти ново строителство в София
  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване