П. Стойкова: Спадът на цените приключи и е време за покупка

2014-05-14

Полина Стойкова MRICS, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES и ръководител отдел "Анализи и прогнози", бе сред лекторите в панел „Имоти“ на форума „Шумът на парите“, който се проведе на 14.05 в "Кемпински хотел Зографски" в София.

Тя даде коментар по основния въпрос по време на дискусията - наистина ли ситуацията на имотния пазар се подобрява и какво ще се случва с цените на имотите.

По думите на Полина Стойкова, спадът на цените на имотите приключи (вижте графиките) и вече е време за покупка на имот. Спирането на спада в цените обаче не означава, че ще последва нарастване. Очакванията ни по скоро са за запазване на стабилност на цените през следващата една-две години и плавен ръст след това.

Имотният сектор в Европа е в процес на възстановяване. Същото вече важи и за България. Въпреки това, не можем да бъдем прекомерни оптимисти предвид все още ниския икономически растеж и високата безработица. Все пак, трябва да се отбележи, че достъпността на жилищата (отношението на цената на имотите спрямо доходите на населението, вижте графиките) е на исторически най-добри нива, т.е. имотите са най-достъпни.

Нашите проучвания сочат още, че ипотечното кредитиране оказва най-силен пряк ефект върху цените на имотите и едно раздвижване от страна на кредитирането и увеличаване на обемите изтеглени кредити би дало допълнителен тласък на имотния пазар. За съжаление, въпреки лекия ръст на изтеглените кредити през 2013 г. и продължаващия спад на лихвените проценти, все още купувачите са предпазливи в тегленето на кредити.

Другият фактор, който оказва силно влияние върху имотния пазар, е чуждестранният интерес. През последните години има силен интерес от страна на руски купувачи във ваканционния сегмент. През 2013 г. нетните инвестиции в недвижими имоти значително се подобриха, което е добър сигнал за пазара.

Форумът "Шумът на парите" се състоя със съдействието на ЛУКС ИМОТИ

Вижте още: Пазарните анализи и прогнози на BULGARIAN PROPERTIES

Най-новите ни обяви от София!

Получете предварително одобрение за кредит

Видео от форума, предоставено от profit.bg:  прочети повече статии

Споделете
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114