П. Стойкова: Спадът на цените приключи и е време за покупка

2014-05-14

Полина Стойкова MRICS, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES и ръководител отдел "Анализи и прогнози", бе сред лекторите в панел „Имоти“ на форума „Шумът на парите“, който се проведе на 14.05 в "Кемпински хотел Зографски" в София.

Тя даде коментар по основния въпрос по време на дискусията - наистина ли ситуацията на имотния пазар се подобрява и какво ще се случва с цените на имотите.

По думите на Полина Стойкова, спадът на цените на имотите приключи (вижте графиките) и вече е време за покупка на имот. Спирането на спада в цените обаче не означава, че ще последва нарастване. Очакванията ни по скоро са за запазване на стабилност на цените през следващата една-две години и плавен ръст след това.

Имотният сектор в Европа е в процес на възстановяване. Същото вече важи и за България. Въпреки това, не можем да бъдем прекомерни оптимисти предвид все още ниския икономически растеж и високата безработица. Все пак, трябва да се отбележи, че достъпността на жилищата (отношението на цената на имотите спрямо доходите на населението, вижте графиките) е на исторически най-добри нива, т.е. имотите са най-достъпни.

Нашите проучвания сочат още, че ипотечното кредитиране оказва най-силен пряк ефект върху цените на имотите и едно раздвижване от страна на кредитирането и увеличаване на обемите изтеглени кредити би дало допълнителен тласък на имотния пазар. За съжаление, въпреки лекия ръст на изтеглените кредити през 2013 г. и продължаващия спад на лихвените проценти, все още купувачите са предпазливи в тегленето на кредити.

Другият фактор, който оказва силно влияние върху имотния пазар, е чуждестранният интерес. През последните години има силен интерес от страна на руски купувачи във ваканционния сегмент. През 2013 г. нетните инвестиции в недвижими имоти значително се подобриха, което е добър сигнал за пазара.

Форумът "Шумът на парите" се състоя със съдействието на ЛУКС ИМОТИ

Вижте още: Пазарните анализи и прогнози на BULGARIAN PROPERTIES

Най-новите ни обяви от София!

Получете предварително одобрение за кредит

Видео от форума, предоставено от profit.bg:  прочети повече статии

Сподели
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване