Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на имоти изпраща нулева година

2010-10-13   |  www.klassa.bg

2010 г. се очертава да бъде нулева година за пазара на имоти в България от гледна точка на това, че няма съществена промяна нито в обема на сделките, нито в цените на продадените и оферираните имоти спрямо 2009 г., показва анализ на „Бългериан Пропертис“ за третото тримесечие.

Постигането на баланс и стабилност е дало глътка въздух на всички играчи на пазара. С 18% намаляват средните офертни цени за апартаменти, като най-голям спад има в двустайните и мезонетите - с 20%, а най-малък при най-малките и най-големите апартаменти. При къщите поевтиняването е с 22%, при земята - с 26%, офисите – с 28%, а магазините - с 30 на сто.

Продажбите в София са се увеличили спрямо лятото на 2009 г. Цените на база реализирани сделки са на средни нива от 840 евро на кв.м, като спадът спрямо април-юни е 3.5% , или 30 евро на кв.м. През септември се е оживило търсенето и на луксозни жилища в столицата, което е допринесло за увеличение на средната цена до 997 евро на кв.м. А отстъпките след договаряне остават между 5-10%.

Средната цена на продадените апартаменти е 70 750 евро. Наемите в София варират около 520 евро, което е ръст с 8% спрямо предходното тримесечие. Това се дължи най-вече на активизиране на интереса и сключване на сделки с наеми в по-високия ценови сегмент, обясняват от “Бългериан Пропертис“. В момента интересът към наеми е насочен към най-ниския и най-високия ценови клас, а именно съответно между 200 и 400 евро на месец и между 700 и 900 евро на месец.

По данни на „Лукс Имоти“ има завръщане на търсенето и от страна на мениджъри на различни компании.

Активизация на продажбите се наблюдава и в областните градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново и др. Покупки на апартаменти в тези градове се сключват на цени между 25 000 и 40 000 евро, при средна цена около 500-600 евро на кв.м. Изключение прави гр. Варна, който задържа най-високите цени в страната.

С 20% пък са се увеличили сделките на морски ваканционни имоти спрямо миналото лято без промяна в ценовите нива и предпочитанията на купувачите. При селските имоти има спад с 13% от месец юли насам спрямо същия период на 2009 г. Цените също са в посока надолу с 20% спрямо второто тримесечие на годината, когато бяха отбелязали ръст.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, моля натиснете тук.

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване