Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС в интервю по RE:TV: 40% среден спад в цените на имотите вече е реалност

2009-11-06   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС Полина Стойкова даде интервю на живо за сутрешния блок на телевизия RE:TV, в което коментира настоящото състояние на пазара на недвижими имоти и спада в цените на имотите през 2009 г.

Някои от основните заключения, които Полина Стойкова направи по време на интервюто са следните:

• Има реален спад и в офертните нива, и при цените на база реално сключени сделки, като все още реалните сделки се договарят на по-ниски от офертните цени.
• През 2009 г. повечето купувачи избират имот с месеци, договарят цените и се опитват да постигнат възможно най-добрата цена. Това е и пазарен механизъм, чрез който търсенето и предлагането да се срещнат и пазарът да се саморегулира.
• 40% среден спад в цените на имотите вече е реалност, като този процент е дори по-висок в ски курортите и при селските имоти. В София спадът не е чак толкова голям, тъй като и търсенето там е по-голямо, като се търсят предимно апартаменти на цени между 600 и 900 евро/кв.м. Очакваше се цените да паднат драстично, но това стана постепенно. Ако се погледне в ретроспекция 2009 година през първото тримесечие сделки в София се сключваха на цена от 1050 евро/кв.м., през второ тримесечие – за 1020 евро/кв.м., през третото – за 950 евро/кв.м., а през октомври средната цена на сключените сделки вече е 800 евро/кв.м.
Покупката „на зелено” наистина е рискована в тази пазарна ситуация, но ако предприемачът има добра репутация, ако се проучи добре финансовото му състояние и ако се направи добър договор, то рискът за купувача ще намалее значително.
• Относно прогнозите за излизане от рецесията Полина Стойкова коментира, че секторът на недвижимите имоти ще следва общата икономическа обстановка в страната. Ако тя започне да се подобрява и секторът ще го усети, но е трудно да се прогнозира дали това ще е в края на 2010 г. или след това. Това, което може да се каже е, че чак след 2 години ще можем да говорим за ръст в цените на имотите.

Гледайте интервюто с Полина Стойкова:

Get the Flash Player to see this player.

За да свалите интервюто, моля натиснете тук.



Селекция от апартаменти в София под 800 евро на кв.м.a>

Разгледайте нашите
НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване