Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Очаква се рестарт на новото строителство през 2012 г.

2011-10-27   |  Класа, бр.2011, 27.10.11

Ако прогнозата на правителството за икономическата обстановка се сбъдне, пазарът на жилищни имоти през 2012 г. ще остане балансиран, а най-голямо ще бъде търсенето на евтините апартаменти. Такава прогноза направиха водещите имотни експерти пред „Класа“.

Това, на което ще станем свидели, са първите наченки на рестарт на новото строителство, но в по-малки мащаби, коментира за „Класа“ Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти „Адрес“. Очаква се съотношението от края на годината между търсене и предлагане да се запази почти непроменено и догодина. По отношение на сегментите на жилищния пазар те ще се движат заедно, но най-вече ще се търсят евтините апартаменти, допълни той.

През 2012 г. в най-общи линии ще има активност основно в ниския ценови клас, потвърди и Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties. До края на годината не се очакват сериозни промени на имотния пазар, тъй като има натрупана инерция в резултат на активност от страна на местни и чуждестранни купувачи. Ако има промени или колебания в резултат на дълговата криза и затрудненото икономическо възстановяване, те биха се усетили след края на годината.

Хората няма да бъдат готови да купуват качество, а по-скоро ще търсят ниската цена, сподели и Игор Овакимян, регионален директор на RE/MAX България. Броят на транзакциите нараства, но стойността – не, защото тази година цената на имотите също е малко намаляла, допълни той.

По отношение на проектите от средновисокия и високия клас най-вероятно няма да ставаме свидетели на драстични промени, посочи Татяна Емилова, мениджър „Жилищни имоти“ в Colliers Inetrnational. За разлика от по-масовия пазар този сегмент не бе така засегнат от кризата в ценово отношение и жилищата ще задържат ценовите нива в близко бъдеще, коментира експертът. Очаква се също тенденцията, при която много купувачи се възползват от по-добрите банкови оферти и влагат по-малък процент самоучастие, също да продължи.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване