Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES в интервю за Investor.bg за ваканционния и жилищния пазар през 2012 г.

2012-06-25   |  investor.bg

С идването на лятото темата за пазара на ваканционни имоти отново стана актуална. Заради кризата и свръх строителството сегментът претърпя тежък срив в последните години. Полагат ли се основите на неговото възстановяване, кои са основните купувачи на ваканционни и селски имоти у нас и какво може да се очаква до края на годината на българския жилищен пазар – разговаряме с Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

- Г-жо Стойкова, участниците на пазара на имоти в България отчитат нарастване на интереса към сделките с жилища. Какви са Вашите наблюдения за ситуацията на жилищния пазар, включително и сегмента на ваканционните жилища, през първите почти 6 месеца на годината, защото все пак интересът и реалните сделки са две различни неща?
На жилищния пазар ситуацията е сходна с тази през втората половина на миналата година и няма някакви съществени изменения. Пазарът е спокоен, цените се стабилизираха през последните 8 месеца, предлагането е добро и има условия за сключване на добри сделки.

Все пак, може да се отбележи, че в София по това време на миналата година имаше ръст на обемите от сделки, който тази година липсва. Месец април като цяло беше по-слаб в сравнение с миналата година.

Търсят се предимно по-евтини жилища, до 50 хил. евро. В София може да се намерят апартаменти и за 20 хил. евро – малки като площ, в по-крайни квартали и в панелни сгради. В по-луксозния сегмент интересът на клиентите и сделките нараснаха слабо, след като почти липсваше интерес към луксозните жилища в края на 2011 г. и началото на 2012 г.

По-сериозно развитие има на пазара на ваканционни жилища в Слънчев бряг, Банско и донякъде Боровец. В Банско през тази година цените стигнаха до най-ниските си нива от началото на кризата. Има оферти за обзаведени апартаменти на цена под 400 евро на кв. м. Цените в курортното градче гонят спад от около 60% от началото на кризата досега. В Боровец жилищата също поевтиняха. Ако преди кризата офертните цени бяха 1 000 и над 1 000 евро, сега средната офертна цена е 800 евро, а сделки се сключват и на 600-650 евро. В Банско и Слънчев бряг цените са сходни, но интересът към морето е много по-голям.

Руснаците, които са основни купувачи на ваканционни имоти в момента, търсят имоти по морето. Те по-слабо познават вътрешността на страната, затова предпочитат крайбрежиетоо и по-точно Слънчев бряг, Равда, Несебър, Южното Черноморие като цяло.

- Конкретно за Банско наблюдавате ли някакъв интерес към жилищата от страна на гръцки граждани, както например има интерес към жилища в Петрич и други населени места в близост до българо-гръцката граница?
Има някакви запитвания, но гърците не са фактор като купувачи за пазара в Банско. По-скоро гърците се интересуват от покупка на земи и други възможности за инвестиции. Интересното е, че напоследък има интерес от британци към Банско. Там вече апартамент може да се купи и за 15 хил. евро и това се вижда като добра възможност за инвестиция във ваканционен имот.

- Пазарът на ваканционни имоти в България изпадна в колапс заради кризата. В последните години той се движи основно от интереса на руските купувачи, а групата на британските клиенти като че ли я изгубихме поради различни причини. Как обаче се отразява на нашия пазар кризата в Гърция, която винаги е била сред предпочитаните дестинации за инвестиция във ваканционен имот?
Ние не сме директни конкуренти с Гърция, защото имотите, които се предлагат тук, са различни от тези в Гърция. Хората, които купуват имоти в България и в Гърция също се различават. Евентуално намаляване на интереса към Гърция трудно може да повлияе на пазара у нас. Даже по-скоро сегашната ситуация в Гърция предизвиква постоянен интерес - хората да наблюдават какво се случва с цените на имотите там, защото се очаква още по-сериозен спад.

По официални данни, когато у нас цените падаха с 20%, в Гърция се понижиха с 4%. Затова, а и пред вид сериозната криза в южната ни съсдедка, сега се очаква процесът по поевтиняване на жилищата там да се ускори. В момента например има сериозен интерес от страна на българи да наемат вили в Гърция за почивка през лятото.

Към България интересът е продиктуван от ниските цени и голямото предлагане, а и руснаците, които са основни купувачи във ваканционния сегмент, харесват нашата страна, защото сме им близки като език и култура.

- Как се движат цените на жилищата във ваканционния сегмент? Там беше отчетен сериозен спад, продължава ли той или се вижда стабилизиране на нивата?
Спадът продължава с много по-бавни темпове. През последните месеци данните ни показват, че цените започват да се стабилизират. Има месечни колебания от порядъка на 1-2%, като по-големи отклонения се отчитат в Банско. Това обаче много зависи от предлагането.

- С оглед на по-ниските цени и малко по-агресивната реклама на България като туристическа дестинация, която се води в чужди медии, има ли интерес към пазара на имоти и от други народности?
Засега този интерес е спорадичен. Има купувачи от различни държави – Франция, Холандия, основно европейските страни, които варират през отделните месеци. Няма обаче една постоянна група, която дори да е малка – просто да е постоянна. По-скоро за момента не можем да говорим за траен интерес. Скоро имахме случай на купувач от Унгария, който купи имот в Банско. Аз не се сещам в последните години да е имало купувачи – унгарци. Възможно е все пак хора, които някога са били в българските курорти като туристи, да проявят интерес и към инвестиция в имот.

- Какъв е интересът на българите към инвестицията във ваканционен и/или селски имот?
Наблюдава се известен интерес, който преди кризата беше концентриран в Банско и Слънчев бряг, но с подобряването на офертите в Боровец се засилва активността в курорта. Той е близо до София и е явно харесван от българите като курорт.

Обикновено българите инвестират във ваканционни жилища за лично ползване. Това са хора, които живеят в големия град и искат да имат място за активна почивка. Същото е и при руснаците, те не се интересуват толкова от доходност от отдаване под наем.

По-засилен интерес към селските имоти се наблюдава в Пловдивско, в региона на Стара Загора, около по-големите и “живи” градове. В последните години се наблюдава засилване на интереса към по-спокойните населени места в близост до града. Има и възрастни хора, които решават да се преместят и да водят по-спокоен начин на живот.

- Кои са средните параметри на най-търсените селски къщи?
Търсят се къщи на цена от порядъка на 10-20 хил. евро, ремонтирани къщи или поне такива, които не искат големи ремонти. Обикновено къщите са обзаведени, но някои са със стари мебели.

Къщите, които се купуват от руснаци, са в по-високия ценови сегмент, но говорим за напълно реновирани имоти, напълно обзаведени и с всички удобства. Най-често това са препродажби от британци.

- Това ли е изгодната сделка в момента – да купиш от британец?
Да, излиза изгодно. Има обзаведени имоти – апартаменти и селски къщи, в които британците са вложили доста средства за ремонт, а ги продават на цените, на които са ги купили, а и по-ниски.

- Какво да очакваме на жилищния пазар, включително във ваканционния сегмент, както и пазара на селски имоти?
Тази година няма да видим някакви сериозни изменения. Над пазара остава да тегне като негативен фактор неизвестността около ситуацията в еврозоната. Като изключим този фактор, пазарът на имоти до момента се развива благоприятно. За цените се очаква или да се задържат на достигнатите нива, или да спаднат минимално, с от 3 до 5%, а обемите от сделки ще са сходни с реализираните през миналата година.

Има тенденция за ръст на интереса от руските купувачи. Всяка година наблюдаваме плавно увеличение на руснаците на пазара на имоти у нас, тази година очакваме по-засилен интерес. Има известна инерция сред руските купувачи, те идват тук, гледат, интересуват се от цените и възможностите. Има подобряване и на транспортните връзки на Русия с България, така че това неминуемо ще привлече стабилен интерес. Това е добро за ваканционния пазар и го държи жив. Предполагам, че с течение на времето руснаците ще станат по-любопитни и към вътрешността на страната.

- Какъв е профилът на средния купувач на жилище, на ваканционен имот и на селски имот?
Купувачите на жилища са основно българи, предимно млади хора, хора в активна възраст, които търсят първо жилище или искат да се преместят в по-голямо жилище. Ваканционни имоти купуват основно руснаци, млади семейства с деца и хора в предпенсионна и пенсионна възраст. Подобен е профилът на купувачите и на селски къщи, само че преобладават българите.

Наблюдаваме интерес и към закупуване на парцели за строителство на къщи от по-млади семейства.

Продавачите на ваканционни и селски имоти в момента са основно британци, които заемат сериозен дял от препродажбите на апартаменти по курортите, дори на загуба от 50-60%.

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване