Индекси на BULGARIAN PROPERTIES (BPI)
Индексите на BULGARIAN PROPERTIES (BULGARIAN PROPERTIES Indexes - BPI) са единствената актуална месечна статистика за имотния пазар в България. Те се съставят от нашия отдел „Анализи и прогнози”, под ръководството на Полина Стойкова MRICS - автор на методологията на индексите.

Целта на индексите е да предоставят актуална и детайлна информация за актуалните тенденции на имотния пазар в страната. Това допринася за мисията на компанията ни да събира и предоставя пълна информация и помощ при инвестиране в имот в страната.

Нашите пазарни индекси използват богатата база данни на BULGARIAN PROPERTIES, която съдържа хиляди оферти на имоти, публикувани на сайта ни www.BulgarianProperties.bg. Индексите са и естествен резултат от богатия ни опит и присъствие на имотния пазар, което ни поставя сред водещите агенции за недвижими имоти в страната и сред най-достоверните източници на информация за пазара.

Индексите показват промените в цените на имотите на месечна и годишна база, както и промените в сравнение с пиковите им стойности. Те предоставят възможност за всеобхватен и в същото време бърз преглед на настоящото състояние на пазара в страната.

Към момента са налични отделни индекси за всеки от големите имотни пазари – големите градове (София, Пловдив, Варна и Бургас), най-големите морски и ски курорти (Банско и Слънчев бряг) и за други локални пазари и райони, които се считат за важни. Постепенно данните ще се обогатяват, докато се достигне до етап, когато ще бъде налична детайлна информация за целия пазар и ще се стигне до съставянето на композитен индекс за целия пазар.

Методология на индексите BPI

Данните, с които разполагаме, започват от януари 2006 г. и предоставят картина на промените в цените на имотите по време на бума и на последвалите спад и възстановяване на пазара. Следователно, те са ценен източник на информация за младия пазар на имоти в България и особено за сегмента на ваканционните имоти, за който само BULGARIAN PROPERTIES предоставя детайлна информация.

BPI са с база месецa с най-високи регистрирани цени преди кризата (ноември 2008 г., базова стойност 100).

Всеки индекс се базира на средните офертни цени на имотите на база цена на кв.м., които се предлагат за продажба през съответния месец.

В извадката се включват само актуални за продажба имоти, обявени за продажба през последните 6 месеца, както и по-стари обяви, чиито цени са били актуализирани през изминалите 6 месеца.

За да се предостави точна оценка и за се избегнат големи отклонения от реалните средни цени сме изключили от индексите ни всички имоти над 200 000 евро, които са скъпи за настоящото състояние на пазара в България и следователно представляват гранични случаи.

Ако имате въпроси относно методологията на индексите, моля изпратете ни запитване.

Предлагат ли индексите, базирани на офертните цени, надеждно представяне на пазарните тенденции?

Факт е, че по време на рецесия цените на реалните сделки са по-ниски от офертните цени, тъй като купувачите използват преимуществото си и се договарят за по-ниски цени. Следователно при рецесия офертните цени обикновено са по-високи от цените, на които реално се сключват сделки. Но ние сме проверили и потвърдили, че офертните цени следват същите тенденции каквито и цените, на които реално се сключват сделки. При измерване на промените в цените офертните цени дават подобни резултати на цените, на които реално се сключват сделки, въпреки че трябва да отбележим, че това става със закъснение от няколко месеца в началото на рецесията. При положителна тенденция на пазара офертните цени са равни на или съвсем малко по-ниски от цените на реалните сделки, така че тук няма несъответствия.

Така че като вземем предвид малката разлика в бързината, с която офертните цени и цените, на които се сключват сделки реагират на промените в пазарния цикъл, данните и статистиката, базирани на офертните цени са достатъчно надеждни за да представят реална картина на пазара.

Предоставяме и статистика на базата на сключени сделки, така че ако се интересувате от още по-детайлна картина на пазара, моля свържете се с нас.

Авторско право и използване на нашите пазарни индекси

Можете да използвате индексите на BULGARIAN PROPERTIES в проучванията, анализите и публикациите си, включително в онлайн материали, при условие че отбележите, че автор е Полина Стойкова, а източник на информацията е www.BulgarianProperties.bg, цитирайки Индекса на BULGARIAN PROPERTIES (BPI).

Коментари от клиенти
Бих искал да благодаря на Виктор Вучелийски и неговия екип за продажбата на нашия апартамент във ...
Бих искал да благодаря на BULGARIAN PROPERTIES и особено на Сергей Пеловски за съдействието при ...
Поздравления, нека и следващите десет години да са също толкова плодотворни за вас. Радваме се, че ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Имотната агенция на годината откри офис и в Бургас

14/Юни/2019
profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES откри нов офис в Бургас, информираха от имотната агенция на годината за Profit.bg.

Това е част от стратегията на компанията за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес: ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2.

Регионални мениджъри за Бур... прочети повече

Последни регионални новини
91% от столичаните са доволни от това, че живеят в София

30/Май/2019
www.investor.bg, 28.05.2019

Обобщените резултати от проучване на „Визия за София“ показват, че 91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят в столицата, и въпреки проблемите и критичните точки 57% смятат, че като цяло градът се развива към по-добро място за живеене.

Гражданите са удовлетворени в най-голяма степен от търговската мрежа, възможностите за култура, образователните възможно... прочети повече

Знаете ли, че?
€3.6 млн. за най-скъпата къща у нас

05/Март/2019
telegraph.bg

3,6 милиона евро струва най-скъпата къща в България в момента, която е пусната за продан в началото на 2019 г.

Луксозният имот на два етажа в столичния квартал „Бояна“ е развълнувал американското издание „Ню Йорк таймс“. В последния си брой те публикували статия за жилищния пазар в Бъл... прочети повече