Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Индекси на BULGARIAN PROPERTIES (BPI)

Индексите на BULGARIAN PROPERTIES (BULGARIAN PROPERTIES Indexes - BPI) са единствената актуална месечна статистика за имотния пазар в България. Те се съставят от нашия отдел „Анализи и прогнози”, под ръководството на Полина Стойкова MRICS - автор на методологията на индексите.

Целта на индексите е да предоставят актуална и детайлна информация за актуалните тенденции на имотния пазар в страната. Това допринася за мисията на компанията ни да събира и предоставя пълна информация и помощ при инвестиране в имот в страната.

Нашите пазарни индекси използват богатата база данни на BULGARIAN PROPERTIES, която съдържа хиляди оферти на имоти, публикувани на сайта ни www.BulgarianProperties.bg. Индексите са и естествен резултат от богатия ни опит и присъствие на имотния пазар, което ни поставя сред водещите агенции за недвижими имоти в страната и сред най-достоверните източници на информация за пазара.

Индексите показват промените в цените на имотите на месечна и годишна база, както и промените в сравнение с пиковите им стойности. Те предоставят възможност за всеобхватен и в същото време бърз преглед на настоящото състояние на пазара в страната.

Към момента са налични отделни индекси за всеки от големите имотни пазари – големите градове (София, Пловдив, Варна и Бургас), най-големите морски и ски курорти (Банско и Слънчев бряг) и за други локални пазари и райони, които се считат за важни. Постепенно данните ще се обогатяват, докато се достигне до етап, когато ще бъде налична детайлна информация за целия пазар и ще се стигне до съставянето на композитен индекс за целия пазар.

Методология на индексите BPI

Данните, с които разполагаме, започват от януари 2006 г. и предоставят картина на промените в цените на имотите по време на бума и на последвалите спад и възстановяване на пазара. Следователно, те са ценен източник на информация за младия пазар на имоти в България и особено за сегмента на ваканционните имоти, за който само BULGARIAN PROPERTIES предоставя детайлна информация.

BPI са с база месецa с най-високи регистрирани цени преди кризата (ноември 2008 г., базова стойност 100).

Всеки индекс се базира на средните офертни цени на имотите на база цена на кв.м., които се предлагат за продажба през съответния месец.

В извадката се включват само актуални за продажба имоти, обявени за продажба през последните 6 месеца, както и по-стари обяви, чиито цени са били актуализирани през изминалите 6 месеца.

За да се предостави точна оценка и за се избегнат големи отклонения от реалните средни цени сме изключили от индексите ни всички имоти над 200 000 евро, които са скъпи за настоящото състояние на пазара в България и следователно представляват гранични случаи.

Ако имате въпроси относно методологията на индексите, моля изпратете ни запитване.

Предлагат ли индексите, базирани на офертните цени, надеждно представяне на пазарните тенденции?

Факт е, че по време на рецесия цените на реалните сделки са по-ниски от офертните цени, тъй като купувачите използват преимуществото си и се договарят за по-ниски цени. Следователно при рецесия офертните цени обикновено са по-високи от цените, на които реално се сключват сделки. Но ние сме проверили и потвърдили, че офертните цени следват същите тенденции каквито и цените, на които реално се сключват сделки. При измерване на промените в цените офертните цени дават подобни резултати на цените, на които реално се сключват сделки, въпреки че трябва да отбележим, че това става със закъснение от няколко месеца в началото на рецесията. При положителна тенденция на пазара офертните цени са равни на или съвсем малко по-ниски от цените на реалните сделки, така че тук няма несъответствия.

Така че като вземем предвид малката разлика в бързината, с която офертните цени и цените, на които се сключват сделки реагират на промените в пазарния цикъл, данните и статистиката, базирани на офертните цени са достатъчно надеждни за да представят реална картина на пазара.

Предоставяме и статистика на базата на сключени сделки, така че ако се интересувате от още по-детайлна картина на пазара, моля свържете се с нас.

Авторско право и използване на нашите пазарни индекси

Можете да използвате индексите на BULGARIAN PROPERTIES в проучванията, анализите и публикациите си, включително в онлайн материали, при условие че отбележите, че автор е Полина Стойкова, а източник на информацията е www.BulgarianProperties.bg, цитирайки Индекса на BULGARIAN PROPERTIES (BPI).

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство, завършване в края на 2022 г.!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Варна - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство във Варна е хит за поредна година! Повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и актуални предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване