Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

1,34 средни заплати стигат за квадратен метър жилище

2019-05-02   |  Монитор, 24.04.2019, с. 9

1,34 средни заплати стигат за покупката на квадратен метър жилище в София, сочат сметките на една от посредническите агенции.

Показателят за достъпност на цените в София в края на 2018 г. достигна най-добрата си стойност от края на 2015 г. насам.

Декември миналата година средната заплата е била 1205 лв. През последното тримесечие на 2018 г. коефициентът е на ниво 1,34, което е по-ниско спрямо достигнатите нива 1,45 - 1,47 по-рано през годината.

Това значи, че в края на 2018 г. имотите в София са станали по-достъпни, като това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващото нарастване на доходите. Това съотношение е далеч под пиковата стойност на коефициента през 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ в София.

За първото тримесечие на 2019 г. средната цена на жилищата в София от 1080 евро/кв. м при 1085 евро/кв. м през последното тримесечие на 2018 г. Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 90 960 евро при нива около 91550 евро средно за 2018 г.

90% от закупените у нас жилища през първото тримесечие са ново строителство, отчитат още от Bulgarian properties, като продължава интересът към жилища в начален етап на изграждане, като причините за това са по-ниските цени и по-големият избор.

Разгледайте нашата селекция с топ обекти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване