Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES: 2012 е годината на ваканционните и селски имоти

2012-11-14   |  profit.bg, 13 ноември 2012

Това, което видяхме през тази година, за първи път през последните няколко години не ни изненада, коментира пазара на имоти пред тази година в интервю за Profit.TV Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Нямаше големи промени на пазара във всичките му сегменти, с изключение на позитивните новини, идващи от ваканционните имоти и селските къщи, където има по-голям чуждестранен интерес.

Иначе, като цяло, пазарът запази относителна стабилност. Виждаме, че спадът в цените на имотите затихва, дори имаме тримесечни колебания и леки ръстове. Така че, в общи линии, годината завършва спокойно и с лек оптимизъм за ваканционния пазар, който в момента се движи основно от руски купувачи, заяви още Стойкова.

Сред големите градове най-голямата активност е в София и тенденцията от миналата година на търсене на по-малки и бюджетни апартаменти продължава. Става въпрос за имоти до 50 000 евро. Те обаче трябва да се вписват и в критериите на ползвателите за качество на живот и качество на среда. Така че те трябва да са един много добре балансиран избор.

Селските къщи загубиха най-много от стойността си заедно с ваканционните апартаменти с отдръпването на основните им купувачи, които бяха британци. През тази година третото тримесечие донесе едно раздвижване и сериозен ръст в броя на сделките спрямо миналата година. В основата на това раздвижване бяха руски купувачи, съобщи Стойкова.

Последните се интересуват все повече и от селските имоти, освен от апартаменти по морето. Наблюдава се и тенденция все повече българи да се интересуват от закупуване на имот за ваканция, за отдих или за почивка, включително и от такива, живеещи и работещи в чужбина.

Най-голям интерес има към селските къщи по морето, особено в района на Бургас. Около една трета от сделките през тази година бяха в този регион. Това, което може да се каже, е, че има предлагане на качествени къщи, ремонтирани от предишните им британски собственици, които са инвестирали в тях. Сега тези къщи се продават в много добро състояние на много добри цени. Една такава къща може да бъде закупена за между 20 и 40 хил. евро.

Иначе има предлагане на хубави имоти на по-ниски цени средно около 15 000 евро, ако се говори за къщи в района на Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Елхово, каза още Стойкова.

При селските и ваканционните имоти имаше най-много сделки през тази година. Наблюдава се едно съживяване и дори излизане от кризата на този сегмент. Осезаемо повече руски купувачи се интересуват от имоти у нас. Увеличиха се чартърните полите, облекчи се визовият режим, което допринася за успешен сезон, както туристически, така и за имотите.

В София сделки се сключваха на нива от средно 710 евро за кв. м през третото тримесечие. Според националната статистика, средните цени са 730-740 евро. Така че това са рамките, в които варират цените и те не са се променяли особено много през последната година.

Измененията са в диапазона на около 5 евро, което не е определящо при избор на имот. Това ще се запази и през следващата година. Просто хората искат да купят своето първо жилище с не голям бюджет, да теглят по-малък кредит, да финансират по-голяма част със собствени средства. Това са основните тенденции, които очаквам да са в сила и през следващата година, прогнозира Стойкова.

Не очакваме да настъпят някакви сериозни изменения на този пазар, доминиран изцяло от местното търсене. Той се влияе също от възстановяването на икономиката, доходите и нивата на безработицата, а виждаме, че прогнозите и за догодина не са кой знае колко различни, подчерта експертът.

Гледайте интервюто с Полина Стойкова:

Get the Flash Player to see this player.




  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване