Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

2014 г. - най-успешната за пазара на имоти у нас след кризата

2015-01-28   |  www.investor.bg, 28.01.2015

Очаква се тенденциите на възстановяване да продължат и през тази година, като търсенето ще се съсредоточи в най-големите градове и ще движи пазара като цяло

Най-успешната година за пазара на имоти от началото на кризата – така консултантската компания Bulgarian Properties определя в годишния си анализ миналата 2014 г.

През 2014 г. е регистриран първият ръст на цените на жилищата след кризата, а купувачите действително се завърнаха на пазара, заради което агенцията отчита увеличение на обема от продажби.

„Все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че имотите са сигурен реален актив. Цените на имотите сега са на нивата отпреди 10 години и са много по-достъпни. Към това може да се добавят и по-добрите условия за жилищно кредитиране, предлагани от банките", коментира в анализа изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова.

Експертите очакват през 2015 г. тенденциите на възстановяване да продължат, като търсенето в най-големите градове ще продължи да нараства и да бъде водещо за пазара като цяло. „Очакванията ни са през тази година имотният пазар да бъде движен основно от български купувачи и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи. Много българи ще се ориентират към покупка на имоти по морето и в ски курортите“, коментират от компанията.

Търсенето ще бъде насочено към апартаменти в най-големите градове, къщи близо до тях и ваканционни апартаменти в любимите за българите курорти по морето и в ски курортите, прогнозират консултантите. В големите градове жилища ще се купуват както от купувачи на първи дом, така и все повече за инвестиция – тенденция, която се разви през 2014 г. и ще продължи и през следващите години.

Пазарът в София

През миналата година според агенцията в столицата е имало два ясно разграничими периода с различна пазарна динамика. През първото полугодие активността и цените не са се различавали особено от тези през 2013 г., докато през втората половина на годината обемът продажби е започнал бързо да нараства, а предлагането – да намалява.

Данните на компанията показват, че цените - на база реални сделки, а и на база офертни цени, са започнали да се покачват. За цялата година в София е отчетен реален ръст на цените на жилищата от 3 на сто на годишна база.

Статистиката на компанията сочи още, че през последните три месеца на 2014 г. средната цена на продадените апартаменти в София e 764 евро/кв.м при 750 евро/кв.м. за предходното тримесечие и около 735 евро/кв.м. за първото полугодие. Средната обща покупна цена за апартаментите в София за периода октомври-декември 2014 г. достига 80 850 евро спрямо 78 600 евро за юли-септември. За цялата 2014 г. средната цена на закупените апартаменти в столицата е 79 100 евро при 61 500 евро през 2013 г., сочат още данните на агенцията.

Ръстът на цените се дължи на активизирането на средния сегмент от пазара и увеличението на сделките с имоти на цени между 60 хил. и 100 хил. евро, както и на имоти над 100 хил. евро.

Около 40 на сто от закупените през миналата година жилища в столицата са двустайни, още толкова са тристайните, а останалите са многостайни, мезонети и къщи, показват данните на агенцията. Почти 50% от продадените жилища са обзаведени и готови за ползване или отдаване под наем. Купувачите предпочитат да има централна топлофикация - 70% от продадените жилища са с ТЕЦ.

Пазарът в ски курортите

В Банско цените са продължили да спадат и през миналата година. Спадът обаче се е забавил до 5 на сто на годишна база и се очакват повече сделки в курорта през по-активния зимен сезон.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за 2014 г. е 360 евро/кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти в курорта е на рекордно ниски нива – 20 100 евро. Цената е достъпна и за местните купувачи и затова към момента 50% от купувачите в Банско са българи.

Същевременно в другите два водещи зимни курорта – Боровец и Пампорово, 90 на сто от купувачите на ваканционни имоти са българи.

Средните цени на база реално сключени сделки в Боровец за 2014 г. са 630 евро/кв.м. и 35 570 евро за апартамент, а в Пампорово са на нива, близки до тези в Банско – съответно 370 евро/кв.м и 26 200 евро средно за апартамент.

Пазарът по Черноморието

Агенцията регистрира отдръпване на руските купувачи – най-активните инвеститори в имоти по Черноморието през последните години. Броят на продажбите е намалял, което се е усетило най-силно в края на годината. „Това постави морските ваканционни пазари в позиция на изчакване и прекъсна 2-годишния период на възстановяване, което започна именно от морските курорти и даде тласък на цялостното възстановяване на пазара“, посочва агенцията в анализа си.

Средната цена на закупените апартаменти в Слънчев бряг през 2014 г. е 582 евро/кв.м и остава без промяна в сравнение с 2013 г. (580 евро/кв.м). Средната цена на закупените апартаменти в курорта за 2014 г. е 32 550 евро.

През второто полугодие обаче се отчита ръст на интереса към Варна и курортите по Северното Черноморие, включително и от руски купувачи. В повечето случаи те търсят имоти за постоянно пребиваване в района.

Пазарът на селски имоти

Това е сегментът от пазара, който се сви най-много от началото на кризата и който продължава да се свива и дори изчезва на места, посочва компанията в анализа си за 2014 г. Сделките със селски къщи са намалели с около 20 на сто през миналата година спрямо предходната, сочат данните на компанията.

Най-силен интерес през 2014 г. е имало към къщи около Велико Търново и Габрово, където традиционно има и чуждестранно търсене. Други активни пазари за селски къщи бяха районите около Пловдив и Стара Загора, но там доминиращо беше търсенето от страна на български купувачи. Запазва се и интересът към къщи около Варна и Бургас, както и близо до морето като цяло.

През последните месеци се отчита интерес и към къщи и апартаменти в малки населени места около София. Търсенето на този тип имоти идва както от страна на купувачи на първи дом, живеещи и работещи в София, така и от хора от страната, които разполагат с по-малки бюджети, но искат да вложат пари в имот и следвайки тенденцията на миграция към София, предпочитат да закупят имот близо до София, отколкото в малкия град, в който живеят, коментират от компанията.

Средната цена на закупените селски къщи за 2014 по данни на агенцията достига 18 хил. евро и остава без изменение спрямо предни години. Пазар има основно за готови за обитаване къщи на цени от 10 хил. евро, като често цените им достигат в зависимост от района между 20 хил. и 40 хил. евро.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване