СТАТИИ

2017 г. - най-успешна за имотния пазар в София в последните 10 г

investor.bg

Изминалата 2017 г. е била най-успешната за имотния пазар в София в последните десет години с ръстове на продажбите, цените на имотите, обема на новото строителство и новоотпуснатите жилищни кредити при исторически най-ниски лихвени проценти, отчитат в свой анализ от Bulgarian Properties.

Това се дължи на ускоряването на растежа на БВП и доходите на населението, рекордно ниска безработица и очаквания за стабилно икономическо развитие в средносрочен план, отбелязват от агенцията.

Средни цени и достъпност на имотите

През четвъртото тримесечие на 2017 г. растежът на цените на жилищата в София се е възобновил и средната цена се е повишила до 1095 евро/кв. м спрямо 1060 евро в предишните две тримесечия, сочат данните на Bulgarian Properties. Годишното увеличение на цените спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. е 14%, а средната цена на жилищата в столицата е 98 780 евро.

„В края на годината предлагането на имоти в София беше по-ограничено в резултат на изтегляне на оферти от пазара от страна на продавачите и изчерпване на наличности в сградите ново строителство, особено на двустайните апартаменти. Този процес беше съпътстван от възобновяване на нарастването на цените в София след балансирането на пазара в края на лятото и началото на есента“, коментира изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

От началото на новата година обаче пазарът се е върнал към нормален ритъм и в момента предлагането е добро. „На пазара излязоха много интересни оферти и това активизира купувачите“, допълва Стойкова.

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената на кв.м към средната заплата в столицата) запазва ниво около 1,48. Агенцията отбелязва, че макар да има леко влошаване на достъпността на имотите в София, като цяло коефициентът е на нива от средата на 2011 и началото на 2012 г. и е далеч от стойностите си от предходния бум, когато достигаше близо 3,5.

Средната цена на жилищата в София през 2017 г. е 1050 евро/кв. м, което представлява растеж от 16% на годишна основа. Това означава, че растежът на цените в столицата се ускорява спрямо 2016, когато е отчетено повишение от 14,7%.

Все пак очакванията на Bulgarian Properties са темпът на нарастване на цените на жилищата да се забави с увеличаването на предлагането и постепенното уравновесяване на пазара, но да се запази в рамките на 10% и през 2018 г.

“Интересно е да се отбележи, че макар да е налице осезаем ръст в цените на имотите в София и те да преминаха границата от 1 000 евро/кв.м, купувачите като че ли не бързат да купуват. Има моменти, в които те се оттеглят в изчакване на по-добри оферти, които да пасват по-точно на техните изисквания и възможности. Една немалка част от купувачите търсят от доста дълго време, понякога повече от година. Тази еластичност в търсенето постепенно ще забави нарастването на цените, тъй като купувачите не са склонни да купуват на всяка цена”, отбелязва Полина Стойкова.

Според нея вече се усеща отдръпване от надценени имоти и райони и пренасочване към други райони. „Същевременно, предлагането нараства и все повече сгради ново строителство и имоти на вторичен пазар се борят за вниманието на купувачите. Продавачите трябва да бъдат много внимателни в ценообразуването, за да може имотите им да бъдат продаваеми“, коментира Стойкова.

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията за четвъртото тримесечие в София са вписани 9 411 имотни продажби при 8 428 за същия период на 2016 г., което е ръст от 11,7% на годишна база.

За цялата 2017 г. в столицата са вписани 28 175 продажби при 26 480 през 2016, което показва годишен ръст на продажбите в София от 6,4%.

Данните сочат още, че има лек спад в темпа на нарастване на продажбите на имоти в София, който е бил над 8% за 2015 и 2016 г., но това вероятно се дължи на големия дял ново строителство, сделките с което ще бъдат приключени и вписани на по-късен етап, отбелязват от Bulgarian Properties

От данните на Агенцията по вписванията се вижда също, че София остава най-големият и един от най-бързо растящите пазари в страната. Продажбите на жилища в цялата страна бележат спад от 6,2%, а тези в областните градове намаляват с 3,4%.

Ново строителство

Новото строителство продължава да съставлява над 60% от продажбите в София, сочат данните на Bulgarian Properties.

Данните на НСИ за издадените нови разрешителни за строеж показват, че през третото тримесечие на 2017 г. са издадени 262 нови разрешителни, което е най-високото им тримесечно ниво от близо 10 години насам. С това за деветмесечието разрешителните за строеж на жилищни сгради в София са 626 при 495 за същия период на 2016, което е ръст от 26,5%.

Тези данни показват, че предлагането на ново строителство продължава да се увеличава и това ще спомогне да се засити наличното търсене и пазарът да се уравновеси, отбелязват от Bulgarian Properties.

Параметри на закупените жилища през четвъртото тримесечие

В края на 2017 г. най-голям дял от закупените жилища оформят двустайните апартаменти - 60%, като наличностите на двустайни апартаменти в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. 30% от закупените жилища са тристайни, а с най-нисък дял са четиристайните и многостайните – 10%.

Средната площ на закупените жилища е 86,5 кв.м – с около 2,5 кв.м повече от площта през третото тримесечие.

Забеляза се ръст в дела на закупените жилища на първи етаж – той съставлява цели 27% от сделките и това се дължи най-вече на такъв тип наличности в сградите с напреднало строителство. Най-много се купуват апартаменти на втори до шести етаж с дял от 70% от сделките. Апартаментите на високи етажи – от седми до десети, са едва около 3% от всички закупени.

Най-често са се купували жилища по БДС (на шпакловка и замазка) – 63%. Едва 15% от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство. Голямата част от жилищата са били в добро състояние – апартаментите, които имат нужда от основен ремонт са под 2%. 60% от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на пазара на продадените в края на годината имоти е бил 138 дни, което е малко над 4 месеца и половина, а направените отстъпки от офертните цени са в размер средно на около 1% от цената, сочат данните на Bulgarian Properties.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Най-много закупени жилища през четвъртото тримесечие са регистрирани в кварталите Кръстова вада, Студентски град и Витоша с приблизително равен дял на продажбите в тях. Добро представяне на продажбите на жилища ново строителство е отчетено и в ексклузивния комплекс Sofia North Park в кв. Връбница 2, който беше разпродаден над 50% още преди старта на строителството.

Младост 4 е бил изключително търсен квартал, но поради ограничено предлагане, особено на двустайни жилища, сделките там са били отложени в очакване на по-добро предлагане.

Средните цени на имотите в тези квартали, са както следва:

• Кръстова вада – 1163 евро/кв.м
• Студентски град – 977 евро/кв.м
• Витоша – 1107 евро/кв.м
• Връбница 2 – 920 евро/кв.м
• Младост 4 – 1064 евро/кв.м

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в Лозенец, където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 510 евро/кв.м в центъра и 1 407 евро/кв.м в Лозенец. И в двата квартала предпочитани са луксозни апартаменти с поне 2 спални.

Перспективи за 2018 г.

Пазарното равновесие от есента на 2017 г. беше краткотрайно явление и възходящият тренд на цените се възобнови в края на годината, отбелязват от Bulgarian Properties.

Благоприятното въздействие на икономическия подем и всички следващи от това позитивни тенденции като ръст на доходите, ниска безработица, достъпно банково финансиране и цялостното усещане за по-голяма сигурност както в доходите, така и във вложението в имот, продължи своето действие и загря пазара в София в последните месеци на годината, допълват от агенцията.

Банковото финансиране продължи да нараства и приключи годината с рекорден ръст от 38%. Лихвите по кредитите остават ниски, като вече са под 4%. Макар да има очаквания за тяхното повишение, то би било малко на фона на постигнатия спад през последните години и кредитите ще продължават да бъдат атрактивни, прогнозира Bulgarian Properties.

Агенцията очаква 2018 г. да бъде подобна на миналата година с успокояване на темпа на нарастване на цените до около 10%. Очаква се активността да се запази и през тази година имотният пазар в София отново да бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари.

От Bulgarian Properties очакват местното търсене да остане основен двигател, но то да бъде примесено с леко нарастване на чуждестранното търсене на имоти за инвестиция в София.

Вижте нашите топ оферти в гр. София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Изключителни адмирации към професионализма и благодарности на брокер Димитър Вълканов за ...
Огромно благодаря на Цветан Кемеров за това, че продаде двата ми апартамента в центъра на София! ...
Сърдечно ви благодаря за усърдието и разбирането, за безценната помощ и ви желая много успехи през ...
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Последни Новини
Обзор на имотния пазар през 2018 г. и прогноза за 2019 г.

28/Декември/2018
Полина Стойкова MRICS, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

В края на годината традиционно правим равносметка и обобщение за състоянието на имотния пазар.

За нас 2018 г. беше изключително успешна, може би една от най-успешните години в историята на компанията. Това е резултат, постигнат както на базата на опита и лидерските ни позиции, които неведнъж сме доказвали през годините, но и благодарение на благоприятните пазарни условия.
прочети повече

Последни регионални новини
Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

22/Октомври/2018
http://bnr.bg

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.

Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума. Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата постановка пътуващата трупа е циркова и д... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече