Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

300 хотела скочиха на тезгяха

2012-08-24   |  Телеграф, 24.08.12, с.14+15

Работещи хотели както в морските ни курорти, така и в столицата масово се разпродават, показа проверка на „Телеграф". Над 300 големи обекта очакват нов инвеститор, съобщиха брокери. Всеки ден нови обекти се обявяват за продан, но реално сделки няма, а цените стоят на едно и също ниво.

Милиони
Най-скъпата оферта e за шестетажен хотел във Варна, който се продава за 21 млн. евро. След това се нарежда друг варненски хотел, който е с 2000 кв. м по-голям и струва 18 млн. евро.
Руски инвеститори пък продават хотел в Созопол на първа линия на морския бряг. Площта му е 17 500 кв. м, а цената - 17,9 млн. евро.
Това е единственият обект, обявен за продан, който се държи от чужденци. Останалите са на българи. Интерес към подобни обекти има, но инвеститорите са склонни да платят доста по-малко, заради което сделки реално няма, коментира директорът на „Българиан пропъртис" Михаил Чобанов.
Най-често се сключват сделки за семейни хотели до 1 млн. евро. Те обаче не се ползват с инвестиционна цел, а по-скоро като вили от група приятелски семейства. Купувачите най-често са от бившите съветски страни.

Причини
Увеличаващите се разходи на хотелиерите, като например за електричество, и натискът на туроператорите да сватя цените на нощувките, са една от причините за масовата разпродажба на хотели.
Наскоро излезе доклад, според който презастрояването с хотели и липсата на достатъчно кадри с опит в бранша са сред причините за желанието на мнозина инвеститори да излязат от този бизнес.
В същото време голяма част от хотелиерите са вдигнали обектите си с банкови заеми, които им е все по-трудно да изплащат. В момента мнозина от новите туристически босове, които заляха страната ни през 2007 г. и 2008 г., предпочитат да вземат суха пара за хотела и да вложат парите в банков депозит. По този начин те ще печелят повече отколкото от дейността, пресмятат икономисти. Така например, ако цялата стойност на созополския хотел бъде вложена в банков депозит при средна доходност от около 5%, тя ще носи лихви от близо 900 000 евро на година.

Разгледайте нашите оферти на хотели за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване