СТАТИИ

300 хотела скочиха на тезгяха

Телеграф, 24.08.12, с.14+15

Работещи хотели както в морските ни курорти, така и в столицата масово се разпродават, показа проверка на „Телеграф". Над 300 големи обекта очакват нов инвеститор, съобщиха брокери. Всеки ден нови обекти се обявяват за продан, но реално сделки няма, а цените стоят на едно и също ниво.

Милиони
Най-скъпата оферта e за шестетажен хотел във Варна, който се продава за 21 млн. евро. След това се нарежда друг варненски хотел, който е с 2000 кв. м по-голям и струва 18 млн. евро.
Руски инвеститори пък продават хотел в Созопол на първа линия на морския бряг. Площта му е 17 500 кв. м, а цената - 17,9 млн. евро.
Това е единственият обект, обявен за продан, който се държи от чужденци. Останалите са на българи. Интерес към подобни обекти има, но инвеститорите са склонни да платят доста по-малко, заради което сделки реално няма, коментира директорът на „Българиан пропъртис" Михаил Чобанов.
Най-често се сключват сделки за семейни хотели до 1 млн. евро. Те обаче не се ползват с инвестиционна цел, а по-скоро като вили от група приятелски семейства. Купувачите най-често са от бившите съветски страни.

Причини
Увеличаващите се разходи на хотелиерите, като например за електричество, и натискът на туроператорите да сватя цените на нощувките, са една от причините за масовата разпродажба на хотели.
Наскоро излезе доклад, според който презастрояването с хотели и липсата на достатъчно кадри с опит в бранша са сред причините за желанието на мнозина инвеститори да излязат от този бизнес.
В същото време голяма част от хотелиерите са вдигнали обектите си с банкови заеми, които им е все по-трудно да изплащат. В момента мнозина от новите туристически босове, които заляха страната ни през 2007 г. и 2008 г., предпочитат да вземат суха пара за хотела и да вложат парите в банков депозит. По този начин те ще печелят повече отколкото от дейността, пресмятат икономисти. Така например, ако цялата стойност на созополския хотел бъде вложена в банков депозит при средна доходност от около 5%, тя ще носи лихви от близо 900 000 евро на година.

Разгледайте нашите оферти на хотели за продажба и под наем

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Споделям изключително позитивно и приятно изживяване с Bulgarian Properties и нашият брокер Стефан ...
Решението за продажбата на апартамента ни във Велинград възникна в нашето семейство поради семейни ...
Бих искал да благодаря на всички от BULGARIAN PROPERTIES за това, че ми помогнахте да купя имот и да ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
В-к Капитал: Спокойствие на жилищния пазар след години на ръст

18/Март/2019
capital.bg

Вижте как авторитетният икономическият седмичник обобщи пазара в София и какво споделиха мениджърите на BULGARIAN PROPERTIES и другите реномирани имотни агенции като статистики, тенденции и очаквания за 2019 г.

След поредната силна година пазарът на жилища в София тръгва към застой. Първите симптоми са още от края на миналата година - по-бавни сделки, по малко ипотеки, огромен брой... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
Поръчител за заем отговаря и сам за цялата сума

28/Януари/2019
в. Сега, 26.01.2019, стр. 41

Законовите разпоредби за поръчителството са главно в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Там на него е отделено специално място - поръчителството като вид договор. Правилата се намират в раздела за обезпечения на вземанията и се приема като едно от основните подсигурявания при даването на пари... прочети повече