90% от закупените у нас жилища през първото тримесечие са ново строителство

2019-04-24   |  investor.bg

Новото строителство съставлява 90% от закупените у нас жилища през първото тримесечие на 2019 г., сочат данни на имотната компания Bulgarian Properties.

Тя отчита продължаващ силен интерес към покупки на жилища в проекти в начален етап на строителство, като причините за това са по-ниските цени на старта в сравнение с тези в напреднал етап на изграждане, както и по-големият избор от налични апартаменти, с който купувачите разполагат. Този процес е стимулиран допълнително от инвеститорите, които все по-често предлагат гъвкави схеми на плащане с малък процент самоучастие и заплащане на баланса с банков кредит при завършване на сградата.

Освен това купувачите разширяват периметъра си на търсене и се пренасочват към квартали с нараснало предлагане при по-ниски цени.

2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки, се казва в анализа на Bulgarian Properties.

“Първите месеци на годината ни изненадаха с нараснала активност. Имотният пазар като че ли превключи на по-висока скорост още със старта на 2019 г. и в момента определено е във възход с нараснали обеми и много силна динамика”, обобщава тенденциите Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

“В рамките на очакванията ни растежът на цените на имотите в София затихна и навлизаме в период на задържане на стабилни нива с леки колебания - плато, в което ще останем в следващите 1-2 години”, допълва тя.

Средни цени и годишно изменение

Данните на Bulgarian Properties сочат, че 2019 г. започва със средна цена на жилищата в София от 1080 евро/кв. м при 1085 евро/кв. м през последното тримесечие на 2018 г.

Това е леко отстъпление спрямо стойностите от 2018 г., което според имотната компания се дължи основно на промяна в характеристиките на закупените имоти, големия дял на новото строителство и на пренасочването на интереса към райони с по-ниски цени.

Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 90 960 евро при нива около 91 550 евро средно за 2018 г.

“Нарастването на цените достигна своя пик в края на 2017 г. и началото на 2018 г. и към пролетта на миналата година видяхме, че купувачите се отдръпнаха и заеха изчаквателна позиция. Това доведе до затихване на нарастванията на цените и годината приключи с ръст под очакванията – едва 4% на годишна база”, отбелязват от Bulgarian Properties. Според компанията новата вълна проекти ново строителство, която се появи на пазара от лятото на 2018 г., постепенно е върнала купувачите на пазара.

Достъпност

Показателят за достъпност на цените в София в края на 2018 г. достигна най-добрата си стойност от края на 2015 г. насам. Той измерва съотношението на цената на жилищата на кв. м към средната месечна заплата в столицата, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв. м.

През последното тримесечие на 2018 г. коефициентът е на ниво 1,34, което е по-ниско спрямо достигнатите нива 1,45 – 1,47 по-рано през годината. Това значи, че в края на 2018 г. имотите в София са станали по-достъпни, като това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващото нарастване на доходите, отбелязва Bulgarian Properties.

Това съотношение е далеч под пиковата стойност на коефициента през 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ в София.

Ново строителство

Издадените нови разрешителни за строеж в София нараснаха с 26% през 2018 г. на годишна база и това е единственият индикатор, който успя да достигне предкризисните нива от 2007-2008 г. Според Bulgarian Properties увеличеното предлагане на ново строителство е донесло баланс на пазара и успокоение на цените, тъй като е отговорило на нарасналото търсене.

В началото на 2019 г. сградите ново строителство в София се радват на много силен интерес, който дори ще надвиши този от предходните години, прогнозира имотната компания.

Данните й сочат, че новото строителство вече съставлява 90% от сключените сделки, докато в предходни периоди то е съставлявало 60-70% от сделките.

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията през първото тримесечие на 2019 г. в София са вписани 5641 имотни продажби при 5631 за същия период на 2018 г., което е ръст само с 10 броя сделки на годишна база. В тези данни обаче не влизат закупените жилища ново строителство, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване, отбелязва Bulgarian Properties.

Според компанията предвид значителното нарастване на дела на продажбите на ново строителство данните на Агенцията по вписванията са занижени спрямо реално случващото се на пазара.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Кварталите, към които се насочват купувачите през тази година, са доста по-разнообразни поради нараснало предлагане и по-добри цени.

Наблюденията на Bulgarian Properties сочат, че квартал Витоша остава топ предпочитан квартал за купувачите. Веднага след това е изненадата на тримесечието – квартал Банишора, който благодарение на централното си местоположение и пускането на пазара на интересни проекти е привлякъл вниманието на купувачите. Активно са се търгували и жилища в Люлин 2.

Останалите популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Манастирски ливади, Младост 4.

Средните цени в най-популярните квартали през първото тримесечие на 2019 г. са:

• Витоша – 980 евро/кв.м.
• Банишора – 905 евро/кв.м.
• Кръстова вада – 1 200 евро/кв.м.
• Манастирски ливади – 1 085 евро/кв.м.
• Младост 4 – 1 050 евро/кв.м.
• Люлин 2 – 665 евро/кв.м.

Параметри на закупените жилища

Точно половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, а 42% са тристайни. За разлика от предходни тримесечия, в началото на 2019 г. делът на закупените тристайни жилища значително нараства за сметка на намаляване на двустайните, които преди достигаха 65% от общия обем сделки.

Тази тенденция се обяснява с активността на семейства, които търсят нов дом за собствено ползване. Те са стимулирани от наличното предлагане, както и от възможностите за покупка с кредит дори и в сгради ново строителство, отбелязва Bulgarian Properties.

Средната площ на закупените жилища е 89 кв.м, което е ръст с около 10 кв.м спрямо последните месеци на 2018 г. именно заради увеличения дял на тристайните апартаменти.

И през тази година се забелязва засилен интерес към затворени комплекси със собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих на живущите. Обръща се голямо внимание на качествената среда на живот, особено когато се купуват жилища за собствено ползване, но и инвестиционният интерес към такива комплекси е голям, тъй като те обещават по-добри наемни нива и по-голяма устойчивост на инвестицията.

Купувачите са склонни да правят компромис и да закупуват жилища на партер или първи етаж, особено когато тези жилища са в сгради или комплекси с контролиран достъп, тъй като те в повечето случаи са на по-ниски цени.

Перспективи за 2019 г.

Bulgarian Properties очаква през тази година цените да се задържат на постигнатите вече нива. “В момента имаме голямо разнообразие и отлично предлагане на всякакви видове имоти при на практика непроменени в последната 1 година цени”, отбелязва компанията.

Същевременно нарастването на лихвите засега се отлага, а анализите показаха, че дори и да има такова нарастване, то ще е в рамките на 20-50 лв. на месечната вноска. Купувачите се успокоиха, а банките продължават уверено да кредитират и това дава допълнителен стимул на търсенето.

“2019 г. ще продължи със същия тренд до самия си край – непроменящи се цени, налично предлагане, отлични възможности за финансиране и цялостно усещане за зрялост и стабилност на имотния пазар”, предвижда имотната компания.

Разгледайте нашата селекция с топ обекти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: