Aктивността на пазара на жилища се е понижила през февруари

2013-03-14   |  Investor.bg, 08.03.2013

Перспективите пред пазара остават положителни, а дали политическата криза ще даде отражение, зависи от нейната продължителност.

Традиционно февруари е бил по-слаб месец за пазара на недвижими имоти. Офертните цени на имотите реагираха на относително по-слабата активност и в резултат се отчитат понижения на цените на три от четирите основни пазара, които агенцията BULGARIAN PROPERTIES следи в месечните си имотни индекси.

През втория месец на годината индексът, който отразява динамиката на цените в София, се е понижил с 4,54%, а за последните 12 месеца е измерено намаление от 7,38%. В сравнение с пика на пазара цените в столицата са паднали с близо 46 на сто, сочат данните на компанията.

Понижение на цените на жилищата от 1,5 на сто е регистрирано на пазара в Слънчев бряг. През последните 12 месеца обаче ваканционните имоти там са поскъпнали с 14,66%, отчитат от агенцията. Все пак цените са изтрили близо 36 на сто спрямо пика на пазара, сочат още данните.

Във Варна се отчита ръст на индекса на цените на жилищата от 1,45%, а през последните 12 месеца повишението достига 6,68 на сто. Спрямо пика на пазара обаче цените са изгубили почти 40 на сто.

В Банско жилищата са поевтинели с 2,7% за месеца, но пък през последните 12 месеца са се покачили с 9,24%. Ваканционните имоти в планинския курорт обаче са поевтинели най-много спрямо пика на пазара – с малко над 53 на сто.

От агенцията подчертават, че перспективите пред пазара остават положителни. “Повечето от купувачите считат, че сега е подходящият момент за покупка на имот, тъй като цените са доста добри, а и имотите традиционно са сигурен актив в периоди на нестабилност”, посочват от компанията.

Що се отнася до политическата криза в страната в момента, за влиянието й върху пазара значение има нейната продължителност. “Ако е краткотрайна, няма да има осезаем ефект върху чуждестранния интерес, но може да забави взимането на решение за покупка”, коментира за Investor.bg оперативният директор на агенцията Полина Стойкова.

“Една такава политическа нестабилност дава предупредителни сигнали на чуждестранните купувачи, но се надявам да се намери бързо и ефективно решение, за да може след няколко месеца да можем отново да наредим сред преимуществата на нашата страна политическата и икономическа стабилност, заeoно с изгодните цени на имотите”, допълни тя.

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: