СТАТИИ

Aктивността на пазара на жилища се е понижила през февруари

Investor.bg, 08.03.2013

Перспективите пред пазара остават положителни, а дали политическата криза ще даде отражение, зависи от нейната продължителност.

Традиционно февруари е бил по-слаб месец за пазара на недвижими имоти. Офертните цени на имотите реагираха на относително по-слабата активност и в резултат се отчитат понижения на цените на три от четирите основни пазара, които агенцията BULGARIAN PROPERTIES следи в месечните си имотни индекси.

През втория месец на годината индексът, който отразява динамиката на цените в София, се е понижил с 4,54%, а за последните 12 месеца е измерено намаление от 7,38%. В сравнение с пика на пазара цените в столицата са паднали с близо 46 на сто, сочат данните на компанията.

Понижение на цените на жилищата от 1,5 на сто е регистрирано на пазара в Слънчев бряг. През последните 12 месеца обаче ваканционните имоти там са поскъпнали с 14,66%, отчитат от агенцията. Все пак цените са изтрили близо 36 на сто спрямо пика на пазара, сочат още данните.

Във Варна се отчита ръст на индекса на цените на жилищата от 1,45%, а през последните 12 месеца повишението достига 6,68 на сто. Спрямо пика на пазара обаче цените са изгубили почти 40 на сто.

В Банско жилищата са поевтинели с 2,7% за месеца, но пък през последните 12 месеца са се покачили с 9,24%. Ваканционните имоти в планинския курорт обаче са поевтинели най-много спрямо пика на пазара – с малко над 53 на сто.

От агенцията подчертават, че перспективите пред пазара остават положителни. “Повечето от купувачите считат, че сега е подходящият момент за покупка на имот, тъй като цените са доста добри, а и имотите традиционно са сигурен актив в периоди на нестабилност”, посочват от компанията.

Що се отнася до политическата криза в страната в момента, за влиянието й върху пазара значение има нейната продължителност. “Ако е краткотрайна, няма да има осезаем ефект върху чуждестранния интерес, но може да забави взимането на решение за покупка”, коментира за Investor.bg оперативният директор на агенцията Полина Стойкова.

“Една такава политическа нестабилност дава предупредителни сигнали на чуждестранните купувачи, но се надявам да се намери бързо и ефективно решение, за да може след няколко месеца да можем отново да наредим сред преимуществата на нашата страна политическата и икономическа стабилност, заeoно с изгодните цени на имотите”, допълни тя.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
По-рано през годината се свързах с няколко агента недвижими имоти по отношение на продажбата на моя ...
Аз наех имот близо до Варна с BULGARIAN PROPERTIES и благодаря на Евгени Златев, всичко мина много ...
При покупке недвижимости я пользовался услугами компании "Болгариан пропeртис". Особенно хочу ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Най-продаваният комплекс в София!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Последни Новини
В-к Капитал: Спокойствие на жилищния пазар след години на ръст

18/Март/2019
capital.bg

Вижте как авторитетният икономическият седмичник обобщи пазара в София и какво споделиха мениджърите на BULGARIAN PROPERTIES и другите реномирани имотни агенции като статистики, тенденции и очаквания за 2019 г.

След поредната силна година пазарът на жилища в София тръгва към застой. Първите симптоми са още от края на миналата година - по-бавни сделки, по малко ипотеки, огромен брой... прочети повече

Последни регионални новини
На 3 март варненци могат да се включат в българската история по нетрадиционен начин

22/Февруари/2019
https://www.moreto.net

Фото ателие "Сподели историята" ще се състои във Военноморския музей навръх 3 март - Деня на Освобождението.

От 11 часа, в специална дигитална среда посетителите на музея ще могат да застанат редом и да се снимат до исторически личности като цар Борис III, Никола Вапцаров, морския капитан Васил Филев, офицери от щаба на флота. Или пък да се пренесат назад във времето на палубата на ... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече