СТАТИИ

Aктивността на пазара на жилища се е понижила през февруари

Investor.bg, 08.03.2013

Перспективите пред пазара остават положителни, а дали политическата криза ще даде отражение, зависи от нейната продължителност.

Традиционно февруари е бил по-слаб месец за пазара на недвижими имоти. Офертните цени на имотите реагираха на относително по-слабата активност и в резултат се отчитат понижения на цените на три от четирите основни пазара, които агенцията BULGARIAN PROPERTIES следи в месечните си имотни индекси.

През втория месец на годината индексът, който отразява динамиката на цените в София, се е понижил с 4,54%, а за последните 12 месеца е измерено намаление от 7,38%. В сравнение с пика на пазара цените в столицата са паднали с близо 46 на сто, сочат данните на компанията.

Понижение на цените на жилищата от 1,5 на сто е регистрирано на пазара в Слънчев бряг. През последните 12 месеца обаче ваканционните имоти там са поскъпнали с 14,66%, отчитат от агенцията. Все пак цените са изтрили близо 36 на сто спрямо пика на пазара, сочат още данните.

Във Варна се отчита ръст на индекса на цените на жилищата от 1,45%, а през последните 12 месеца повишението достига 6,68 на сто. Спрямо пика на пазара обаче цените са изгубили почти 40 на сто.

В Банско жилищата са поевтинели с 2,7% за месеца, но пък през последните 12 месеца са се покачили с 9,24%. Ваканционните имоти в планинския курорт обаче са поевтинели най-много спрямо пика на пазара – с малко над 53 на сто.

От агенцията подчертават, че перспективите пред пазара остават положителни. “Повечето от купувачите считат, че сега е подходящият момент за покупка на имот, тъй като цените са доста добри, а и имотите традиционно са сигурен актив в периоди на нестабилност”, посочват от компанията.

Що се отнася до политическата криза в страната в момента, за влиянието й върху пазара значение има нейната продължителност. “Ако е краткотрайна, няма да има осезаем ефект върху чуждестранния интерес, но може да забави взимането на решение за покупка”, коментира за Investor.bg оперативният директор на агенцията Полина Стойкова.

“Една такава политическа нестабилност дава предупредителни сигнали на чуждестранните купувачи, но се надявам да се намери бързо и ефективно решение, за да може след няколко месеца да можем отново да наредим сред преимуществата на нашата страна политическата и икономическа стабилност, заeoно с изгодните цени на имотите”, допълни тя.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря на юрист Мартин Полименов и брокер Калин Чернев за съдействието, компетентността и ...
Имам удоволствието да кооперирам с двама от вашите брокери - Никола Чолаков и Никола Атков. ...
Благодаря за успешно свършената работа на Добринка Николова. Изключително професионално отношение и ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Последни регионални новини
Варна - шампион по построени жилища през това лято

08/Ноември/2018
Moreto.net, 07.11.2018 17:35

От новопостроените и влезли е експлоатация жилища в страната за месеците юли, август и септември т.г. най-висок е делът на тези с две стаи - цели 43.3%.

Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт относно въведените в експлоатация новопостроени жилищните сгради и жилища през третото тримесечие на 2018 година.
От новопостроените жилища, влезли в експл... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече